Jest tez podobna płyta Asrocka tylko że na chipie Intela (podobno lepsza)
z serii "Dual" w podobnej cenie.
Płyta ciekawa bo ma jednocześnie PCIe i AGP, należy jednak pamiętać, że PCIe to cos w rodzaju "przeszczepu" bo to tylko x4 , ale bez problemowo obsługuje wszystko , nawet karty typu Turbo Cache (sprawdzałem). Dodatkowo obsługuje wszystkie możliwe procesory na socket 478.
Można tez obsadzić dwie karty na raz.
O podkręcaniu lepiej zapomnieć bo wszystkie częstotliwości sa ustawiane sztywno z FSB więc 150-250MHz w górę to max :/
PS. Pamiętaj że nowa płyta zawsze ma gwarancję, kiedyś nie brałem tego pod uwagę kupując sprzęt z allegro a potem żałowałem.
PS2. mimo wszystko może lepiej zapłacić za płytę więcej jak 250zł , bo ten kto oszczędza płaci dwa razy.
ma to byc płyta z AGP(bez zadnego PCI-E) bo mam GF6600 a procesor to P4 2.4GHz FSB 533. prosił bym o podanie jakiegoś chipsetu bądz konkretnego modelu... Myśle ze by to było coś z ASUSA....
Miałem P4P800 Deluxe. Procesor P4 2.8 NW chodził na niej na 3.8 na powietrzu. Polecam tą płytę.
Pozbyłem się jej ze względu na przesiadkę na Pci express i LGA775.
Michał
ta płyta P4P800 Deluxe to chyba jedyna ktora by mi sie opłacało kupic.... Ale to koszt 300 zł.... Zastanawiam sie czy rozsądniej nie było by sie przesiąść na te LGA775....
Ja właśnie się przesiadłem. P5LD2, D805 Puszczony Na 3.6 i DDR2 Patriota. Ale miałem kupca na mobo z prockiem i pamięcią.
Przesiadłem się, bo potrzebowałem PCI-E do GF7900. A niestety AGP już się skończyło Także trzeba sobie zadać jedno pytanie: "Czy się opłaca?"
Bo musisz wymienić mobo, proca, pamięć. Procesora nie podkręcisz na nędznej płycie. A D805 aż się prosi, żeby go na 3.6+ puszczać Druga opcja to AMD, ale jak kto woli. Albo poczekac jeszcze trochę i przesiadka na Conroe.
Michał
✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej na socket 478, z rozważeniem marek Asus i ASRock. Wskazano, że można znaleźć tanie modele Asus, np. Asus P4B266-LA, jednak ważne jest dopasowanie płyty do procesora, np. Pentium 4 2.4 GHz FSB 533. ASRock oferuje modele takie jak P4Dual-880Pro z chipsetem Intela, obsługujące zarówno PCIe (x4) jak i AGP, co pozwala na instalację kart graficznych AGP, np. GF6600. Podkreślono ograniczenia w podkręcaniu na płytach z sztywnym FSB oraz zalecenie wyboru płyty z gwarancją. Polecano model Asus P4P800 Deluxe, który dobrze radzi sobie z podkręcaniem procesora P4 2.8 GHz do 3.8 GHz, choć kosztuje około 300 zł. Wątpliwości budzi opłacalność inwestycji w starszy socket 478 w porównaniu do przesiadki na nowszy LGA775, np. Asus P5LD2 z procesorem D805 i pamięcią DDR2, co umożliwia korzystanie z PCIe i nowoczesnych kart graficznych (np. GF7900). Poruszono też temat przyszłych platform, takich jak Conroe, oraz alternatywę w postaci procesorów AMD. Na koniec pojawiła się prośba o opinię na temat konkretnego modelu dostępnego na aukcji internetowej, jednak bez podania nazwy modelu w dyskusji.