logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-M19D BE-1 – brak reakcji po włączeniu, STR54041, przetwornica nie startuje

jabbson 28 Cze 2006 03:39 1562 3
REKLAMA
  • #1 2770270
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cześć Wszystkim,
    MAm uszkodzony telewizor model KV-M19D chassis BE-1 czyli identyczny jak KV-M16D którego schemat jest na elektrodzie.

Uszkodzenie polega na tym że telewizor sie nie daje włączyć, nie świeci sie czerwona dioda na froncie TV.
    Bezpiecznik sprawny, mostek prostowniczy sprawdzony nap. stałe=317V.
    transformator ma przejście pomiędzy właściwymi uzwojeniami. Diody prostownicze sprawdzone.
    Na nóżce 3 STR54041 napięcie 317V (względem minusa nap. wyprostowanego.) Na pozostałych końcówkach 0V.

Czy ta przetwornica powinna procować odrazu po włączeniu przycisku zasilającego , czy może jest ona uruchamiana z innego miejsca w układzie ?
    Czy powinienem podmienić stabilizator STR54041 ?

dzieki za pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2770427
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sprawdz napiecia na STR,obciazenie zasilacza i podstaw regulator.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2784328
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jak mam sprawdzic obciążenie zasilacza ?? Czy powypinać diody na uzwojeniu wtórnym transformatora i włączyć żarówkę ?? nie wiem do czego jest mały transformatorek między trafopowielaczem a STR. Podejżewam że to regulacja napięcia , albo zabezpieczenie jakieś.

Jak więc sprawdzić zasilacz bez obciążenia ??

ps.: Sprawdziłem linie zasilające +B (115V), 15V i 7V na wyjściu przetwornicy i nie mają zwarcia do masy.
REKLAMA