logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PWA-1000 - brak obrotów bębna, podejrzenie sterownika MR112-1020T

Manufacturer 28 Cze 2006 06:00 7580 8
REKLAMA
  • #1 2770282
    Manufacturer
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Mam poważny problem z pralką jak w temacie. Pralka funkcjonowała normalnie a tu nagle "cisza"... Wszystkie inne funkcje działają prawidłowo tzn. pralka pobiera wodę, potrafi ją wypompować ale w momencie załączania wirowania silnik nie obraca się. Sprawdzałem prądniczkę tahometryczną - wykazuje opór ok 98 Ohm. Szczotki są w porządku, nie były "zawieszone". Podejrzewam płytkę sterownika - strasznie grzeje się opór R1 - 8.2k Ohm. Wszystkie styki przeczyściłem Contactem i też nic.
    Silniczek programatora działa.
    Tak więc potrzebuję schematu sterownika MR112-1020T bądź pełnej manualki tej pralki.

A jeszcze jedno: co to za układ "08707 m02 0030hbm"(układ z tego sterownika 18 nóźek)?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2772890
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    wirowanie sprawdza się z ostatnim płukaniem :!::!::!:
    do sprawdzenia drożność przewodu hydrostatu
  • REKLAMA
  • #3 2775476
    Manufacturer
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Może niezbyt dobrze się zrozumieliśmy. Silnik wogóle nie chce pracować tak jak powinien czyli podczas funkcji prania oraz wirowania. Hydrostat OK przewód łączący też.

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć co to za układ, który podałem w swoim poprzednim poście - ewentualnie podać jego zamiennik.
    Czy posiada ktoś schemat ideowy sterownika silnika o kodzie MR112-1020T?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2775896
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1623
    Zanim zaczniesz grzebac w module(nad czym tak bardzo się upierasz)sprawdż silnik poza instalacją pralki i ciągłość przewodów dochodzących do silnika,a moduł jeszcze zdążysz zepsuć.
  • REKLAMA
  • #6 2776165
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1623
    Najpierw sprawdż to co pisał kol.eeban,póżniej silnik, najpierw obwody:stojan(w jego obwodzie powinien być termik,może być uszkodzony),wirnik-czy jak zakręcisz kołem zmienia się napięcie na zaciskach prądniczki?
  • #7 2776178
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Dwa przewody cienkie które idą do cewki tacho oczywiście pomijasz.Zostają cztery.Jeden przewód idący do szczotek mostkujesz z przewodem idącym do cewek bocznika.Dwa pozostałe podłączasz pod 230 V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Polar PWA-1000 ma problem z brakiem obrotów bębna podczas prania i wirowania, mimo że inne funkcje, takie jak pobieranie i wypompowywanie wody, działają poprawnie. Sprawdzono prądniczkę tahometryczną (opór około 98 Ohm) oraz szczotki silnika, które są w dobrym stanie. Podejrzenie padło na sterownik silnika MR112-1020T, gdzie opór R1 (8,2 kOhm) silnie się nagrzewa. Użytkownik poszukuje schematu ideowego sterownika MR112-1020T lub pełnej instrukcji serwisowej pralki oraz informacji o układzie scalonym oznaczonym "08707 m02 0030hbm" (18 nóżek). W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie drożności przewodu hydrostatu, ciągłości przewodów do silnika oraz stanu termika w obwodzie stojana. Podano również wskazówki dotyczące podłączenia silnika poza pralką: pominięcie cienkich przewodów do cewki tacho, mostkowanie przewodu do szczotek z przewodem do cewek bocznika oraz podłączenie pozostałych dwóch przewodów do 230 V. Zaproponowano także możliwość wykonania prowizorycznego schematu podłączenia modułu sterownika z silnikiem poza pralką oraz link do potencjalnego rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA