logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LITE-ON LTR-52327S - nie odczytuje i nie nagrywa płyt innych niż Verbatim

kneos 28 Cze 2006 19:38 1260 3
REKLAMA
  • #1 2772220
    kneos
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli chodzi o mój problem to powoli zacznę wyjaśniać.

Jestem posiadaczem nagrywarki modelu takiego jakiego widzicie w temacie. Zakupiłem ją ponad dwa lata temu i gwarancja niestety jest już nieaktualna.

Około 6 miesięcy wstecz nagrywarka zaczęła się, łagodnie to określając, psuć. Polegało to na tym, że gdy włożyłem płytkę do napędu (chodzi w tym momencie o sam fakt odczytania płytki) nic się nie działo. Znaczy się komputer odczytywał, że do napędu nie ma włożonej żadnej płytki CD. Czynność trzeba było powtórzyć kilka razy, aby treść płytki została odczytana. Nie przejmowałem się wtedy tym zbytnio, ale czułem lekki niepokój. Wraz z upływem czasu, gdy koledzy przynosili do mnie słynne płytki 'HIT' & 'DATEX' nagrywarka nie chciała ani nagrać ani odczytać, mimo wielokrotnych prób ponownego wkładania płytek.

Na dzień dzisiejszy moja nagrywarka, biorąc pod uwagę odczyt i nagrywanie, toleruje jedynie płytki marki Verbatim. Może jest to spowodowane tym, iż oni produkują naprawdę porządne płytki i warto u nich kupować, ale...

Nie mogę bez końca chodzić po kolegach i przegrywać wszystko na verbatimki bo mój skromny budżet tego nie wytrzyma :P

Chciałbym jeszcze dodać, że z tym całym faktem pogarszania się stanu mojej nagrywarki może wiązać się wydarzenie mające miejsce właśnie w okolicach początków "psucia się" mojej nagrywarki. Otóż podczas gdy jedna płyta CD zasiadała zaszczytne miejsce w środku naszła mnie ochotę na zmianę płyty i, będąc strasznie zajęty, nie przyuważyłem tej pierwszej i położyłem na nią kolejną. Następnie zasunąłem nagrywarkę. Po kilku stukach-pukach zorientowałem się co jest grane i wyciągnąłem to w najdelikatniejszy sposób jaki umiałem (nie ważne jak). Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że podczas tego zdarzenia mogło nastąpić uszkodzenie lasera. Jednak na stwierdzenie pewności tego faktu oczekuje Waszych postów.

Kiedyś próbowałem nawet leczyć moją nagrywarkę "na siłę", próbując wgrać najnowszy bios (swoiste placebo w tym przypadku) i wydaje mi się że trochę pomogło, ale mogło mi się tylko wydawać.

A więc proszę Was bardzo o zdiagnozowanie mojego problemu i danie jak najwięcej rad. Wszystko mile widziane. POWODZENIA.
  • REKLAMA
  • #2 2772820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2774146
    kneos
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tylko bardzo proszę o wyjaśnienie szczegółów czyszczenia lasera wacikiem, bo nie wiem jak za to się mam wziąć.

Może jakiś screen :P albo zdjęcie. Chociaż kilka wskazówek.
REKLAMA