logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD 17" + TV (M174T) - Po podaniu sygnalu dziwny obraz.

lucasSNC 29 Cze 2006 18:40 1614 4
  • #1 2775327
    lucasSNC
    Poziom 11  
    Witam!
    Posiadam monitor LCD 17" z modulem tv. Monitor typu made in china. Z monitorem jest wszystko ok jezeli niedostarczymy mu żadnego sygnalu na wejscie. Wyswietla niebieski ekran można poruszac sie po menu. Natomiast po przelaczeniu np na TV lub podpiecie mu jakiegoś sygnalu pod s-video obraz robi sie bialy (przechodzenie do bialego koloru zamiescilem na zdjeciach), mimo bialego obrazu w tv mozna przelaczac programy i slychac dzwiek. Natomiast wejscie VGA wogole nie wykrywa dostarczanego sygnalu gdyz po podlaczeniu komputera wyswietla No input signal i sie wygasza.
    Co może być w nim uszkodzone??
    Zalaczam też zdjecie plyty glownej monitora, jezeli ktos by taka posiadal z rozbitego monitora to chetnie odkupie.
    ( scaler MRT MASCOT VP2 (160pin), modul tv to philips SAA7114 (100pin)).
    Pozdrawiam Łukasz.

• #2 2788514
    artip
    Poziom 13  
    Kolego miałem podobne objawy co prawda był to sam monitor bez TV ale obraz był podobny do tego na zdjeciach. Okazało się iż padł rezystor w resecie przy procesorze ( u ciebie M 8064) sprawdź czy masz reset na 10 nodze tego układu. Pozdrawiam,
  • #3 2810794
    lucasSNC
    Poziom 11  
    Sprawdzilem reset na wejsciu scalera i dziala gdyz po zmianie żródla sygnału pojawia sie sygnał niski.

Dodano po 5 [minuty]:

Ogólnie zauważyłem jeszcze ża strasznie grzeje sie zasilacz. Zmierzyłem prądy i co sie okazało, że obwód świetlówek pobiera prad w granicach 3-6A. Inwerter jest TDK na 4świetlówki i wg specyfikacji max prad pobierany to niecałe 2A. Regulowanie przez osd jasnosci nic niedaje bo swietlowki swieca jednakowa jasnoscia. Mosze sprawdzic teraz jakie wartości napiecia wystepuja na lini sterujacej jasnoscia w inwerterze...
  • #4 2811455
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Kiedyś naprawiałem podobny TV LCD i zachowywał się podobnie po naprawieniu uszkodzonego stabilizatora impulsowego który z 12V robił 3,3V a przed naprawą jego dawał pełne 12V na gałęż 3,3V i oczywiście widać było zwalony SAA 7114 który wymieniłem od razu bo znalazłem go na jakiejś grafice z VIVO ale obrazu nie było dalej oprócz OSD i niebieskiego wygaszacza ekranu, obraz uzyskałem dopiero po wymianie scalera tej dużej kości z radiatorem tam był Genessis GMZ-2.
  • #5 2812504
    lucasSNC
    Poziom 11  
    A ile może kosztować taki scaler? W moim wypadku to MRT Mascot VP2.

Dodano po 6 [minuty]:

Na wejście VGA zaczął reagować, ale czasami wywala opis VGA Mode not supported, ale po odpieciu wtyczki z sygnalem i podpięciu jej spowrotem zaskakuje. W obrazie brakuje czerwonego koloru, ale w OSD jest czerwień. Podczas regulacji kontrastu obraz strasznie szaleje, nachodza zakłucenia, zmieniaja sie kolory. To pewnie nawalił scaler..
REKLAMA