logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Syncmaster 757mb – demontaż obudowy, jak bezpiecznie rozebrać monitor CRT

mas1o 30 Cze 2006 00:25 1968 10
REKLAMA
  • #1 2776562
    mas1o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Dzien dobry.

Mam taki problem ze nie wiem jak zdjac z niego obudowe.
    Monitor nie ma ostrosci na bokach i jedyne co udalo mi sie znalesc na google (poza radami zeby monitor trzymac z dala od czegokolwiek i pobawic sie menu monitora) to sprobowac zlapac ostrosc potencjometrem.
    Nie mam juz na niego gwarancji.

Obudowa trzyma sie niby tylko na 2 srubki, a po ich odkreceniu i tak wcale nie chce zejsc. Jesli ktos mial taki monitor i go rozkrecil to moze wie co trzeba jeszcze zrobic?

Z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2777028
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Z góry są zatrzaski i trzeba je odchylić tak patrząc od boku 8-10cm

Dodano po 12 [sekundy]:

Z góry są zatrzaski i trzeba je odchylić tak patrząc od boku 8-10cm
  • REKLAMA
  • #4 2777135
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Na boku jest widoczny mały otworek - tam pewnie jest zatrzask.
    Pozdrawiam.
  • #5 2777430
    mas1o
    Poziom 18  
  • #6 2777543
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Na zdjęciu: dscn06504zi.jpg jest widoczny trafopowielacz taka czarna bryła z wychodzącymi z niej kablami czerwonymi) - za radiatorem (obok jest takie małe żółte trafko) - na tym trafopowielaczu są 2 lub 3 potencjometry - 2 na górze są od ostrości.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze raz zobaczyłem (są 2 potencjometry).
    I uważaj - wysokie napięcie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2777657
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Ciekawe - jak Masz zamiar ustawić ostrość na wyłączonym monitorze?
    Trzeba owszem zachować ostrożność - np przy wyłączonym monitorze usunąć zabezpieczenia z plastików (jeśli są).
    Pozdrawiam.
  • #9 2777693
    mas1o
    Poziom 18  
    http://img20.imageshack.us/img20/6017/dscn06602az.jpg

heh, wlasnie tez sie zorienowalem. Nawet mi sie udalo, ale mam teraz nowy problem. Jak wlaczam test nokii do monitorow i biore pionowe kreski to mi te po bokach tak dziwnie faluja. A nic nie stoi obok - tak jest nawet jak wszystko zdejmuje z biurka. To wyglada jakos tak: http://img102.imageshack.us/img102/188/dscn0661a5db.jpg
  • #10 2785580
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    To jest związane z wysokim napięciem i samym trafopowielaczem - trzeba by zmierzyć czy nie jest za wysokie (ale do tego potrzebny miernik z sondą WN).
    A więc zostaje serwis - bo nie sądzę, że Dysponujesz czymś takim, albo jeśli jest dobrze na innym tle - top Daj temu spokój.
    Pozdrawiam.
  • #11 2787031
    mas1o
    Poziom 18  
    Na top jest ok, i miernika jak bys zgadl - nie mam:) Ale bardzo dziekuje za pomoc z reszta - juz i tak jest duzo lepiej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy demontażu obudowy monitora CRT Samsung Syncmaster 757mb oraz regulacji ostrości obrazu. Obudowa monitora trzyma się nie tylko na dwóch śrubkach, ale także na zatrzaskach umieszczonych u góry, które należy delikatnie odchylić od boku. Na bocznej ściance znajduje się mały otworek wskazujący miejsce zatrzasku. Po zdjęciu obudowy autor szukał potencjometru do regulacji ostrości, który znajduje się na trafopowielaczu (czarna bryła z czerwonymi kablami) obok radiatora i małego żółtego transformatora. Na trafopowielaczu są dwa potencjometry odpowiedzialne za ostrość. Zalecana jest ostrożność ze względu na wysokie napięcie. Po regulacji ostrości pojawił się problem z falowaniem pionowych linii po bokach ekranu, co może być związane z wysokim napięciem trafopowielacza. Do dokładnego pomiaru potrzebny jest miernik z sondą wysokiego napięcia, którego autor nie posiada, więc dalsza diagnostyka wymaga serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA