logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komenda AT Hayesa. Sony Ericsson t68i i uC ATmega 8515.

adasb 30 Cze 2006 09:12 4106 7
REKLAMA
  • #1 2776916
    adasb
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cześć.
    Posiadam telefon sony ericsson t68i i podłączyłem go do mikroprocesora ATmega 8515.
    Czy istnieje komenda AT która powoduje wysłanie komendy do procka po przyjściu wiadaomośći SMS. Chodzi mi o taką komendę która by budziła mój mikrokontroler ze stanu uśpienia.
  • REKLAMA
  • #2 2777589
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Nie spotkałem się. Trzeba raczej pingować komórkę o nowe wiadomości.

pozdro,
    --
    migod
  • REKLAMA
  • #3 2777669
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    migod napisał:
    Nie spotkałem się...

Ale to wcale nie oznacza , że takiej komendy nie ma ;)
    AT+CNMI - Display new incoming SMS
    Jeśli ustawimy odpowiedni status za pomocą tej komendy , to w momencie odebrania przez telefon nowego SMS-a , telefon wyśle przez łącze szeregowe np. taki komunikat:
    +CMTI: "SM",7 - gdzie "SM"=która pamięć , a 7 - pozycja SMS-a
    Nie wiem natomiast , czy w T68i jest ona dostępna , bo w Siemensie C35i jest.

Piotrek
  • REKLAMA
  • #5 2777749
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    migod napisał:
    ...nie ma wzmianki o +CNMI :(

To przetrzyj okulary he he he i zajrzyj na str. 20 i/lub 129 podanego przez Ciebie PDF-a.

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #6 2777775
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Dziwnie dziala Ctrl+F w tym pdf.. albo raczej u mnie nie działa. No mniejsza. Grunt, że komenda jest ;)

pozdro,
    --
    migod
  • #7 2779767
    HumunD
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdźcie w dokumentacji czy macie komende AT+CSMS, jeżeli taka jest i ustawicie ją AT+CSMS=1 to powinna sie uaktywnić faza GSM 2+ dzięki czemu komenda AT+CNMI będzie posiadała więcej parametrów, które można ustawić.
  • #8 2878541
    coolrob
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    A czy próbowaliście ustawić telefon tak żeby informował na rs o przyjściu takiego jaby raportu? Chodzi mi o to, żeby sprawdzać zdalnie stan konta pre-paid - w Orange robi się to komendą *124*# ale w odpowiedzi przychodzi właśnie taki raport o stanie konta a nie sms i na rs nie ma nic...
    Korzystam z Ericssona T10s.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem integracji telefonu Sony Ericsson T68i z mikrokontrolerem ATmega 8515 w celu wykrywania przyjścia nowych wiadomości SMS i wybudzania mikrokontrolera ze stanu uśpienia. Zwrócono uwagę, że nie ma standardowej komendy AT bezpośrednio wywołującej przerwanie lub sygnał do mikrokontrolera po nadejściu SMS. Jednak zaproponowano użycie komendy AT+CNMI, która pozwala na konfigurację powiadomień o nowych SMS-ach wysyłanych przez telefon na port szeregowy, np. komunikat +CMTI: "SM",7 informujący o nowej wiadomości w pamięci SIM. Wskazano, że dostępność tej komendy w modelu T68i nie jest pewna, ale jest obecna w innych telefonach, np. Siemens C35i. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie komendy AT+CSMS, która po aktywacji (AT+CSMS=1) rozszerza możliwości AT+CNMI o dodatkowe parametry. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o próbie monitorowania raportów stanu konta pre-paid przez port szeregowy w telefonie Ericsson T10s, co jednak nie dotyczy bezpośrednio wybudzania mikrokontrolera po SMS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA