logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór niezawodnej nagrywarki DVD do 200zł - Benq DW1655 czy inna?

vacpan 30 Cze 2006 15:41 1528 9
REKLAMA
  • #1 2777884
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jak w temacie. Jaką kupić nagrywarkę DVD, zależy mi głównie na niezawodności, tak żeby pochodziła ok 3-4 lata. Zastanawiałem się nad Benq DW1655. Przedział cenowy to MAX 200zł tak więc np. Plextor odpada. Parametry techniczne schodzą dla mnie na drugi plan ważne, żeby wypalała na bezawaryjnie i bezbłędnie przez długi czas i na nośnikach ze średniej półki.
  • REKLAMA
  • #2 2777904
    owca_men
    Poziom 12  
    Jeżeli będziesz jej używał z "umiarem" to będzie OK.
    Ta nagrywarka to nagrywarka:Lite-On,nagrywa CD & DVD nawet DL
    W Mediamarktcie kosztuje 245zł chyba tyle.Aha model:Lite-On SOHW-1653S.
    Mam taką i jestem b.zadowolony.Oczywiście od razu nie kupuj,poczekaj co sądzą inni.
  • REKLAMA
  • #3 2777949
    vacpan
    Poziom 19  
    Co do Lite-On to raczej podziękuję to samo Samsung. Może zbyt pochopnie oceniam te firmy ale ... po prostu nie lubie ich.
    A nagrywarki raczej nie będe katował za bardzo ale i o umierze nie ma co mówić. Myślę ze będe wypalał ok 20 CD na miesiąc nie więcej i pewnie przynajmniej z 5 DVD, do tego dochodzi też odczyt płyt.
  • REKLAMA
  • #4 2779226
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Kup taką markę, do której masz zaufanie. Osobiście uważam, że BenQ 1655 to dobry wybór.
  • REKLAMA
  • #5 2779261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2779416
    vacpan
    Poziom 19  
    Ja odnosze wrażenie, że napędy firm Lite-On czy LG są świetne w testach i w pierwszych miesiącach użytkowania. Jednak jak ktoś używa ich dużo to zaczynają się wyrabiać elemety mechaniczne, optyka itp. i zaczynają się problemy. Ale to jest tylko moje zdanie.
    Tak więc postanowione, kupuje Benqa DW1655 zwłaszcza, że cena jest w miare przystępna a nigdy nie miałem w rękach ich napedu więc mimo, że zaufania nie mam to nie "sparzyłem" się ich produktami. Zaryzykuje i zobacze co ta wypalara jest warta.
  • #7 2780803
    vacpan
    Poziom 19  
    Kupiłem Benq DW1655 i muszę powiedzieć, że bardzo dobra wypalarka jak na pierwszy rzut oka. Oczywiście zawsze musi być jakieś ale .. więc ma ona otwór wentylacyjny po prawej stronie na ściance napędu i ten otwór jest całkowicie zasłonięty przez koszyk na napędy od obudowy. Nie wiem czy może z zasłoniętym chłodzeniem działac, ja koszyk rozpiłuje ale dla niektórych może być to poważna wada.
  • #8 2781558
    Pablo1964
    Moderator
    Jako użytkownik BenQ DW 1620 gratuluję wyboru. Ja ze swojej nagrywarki jestem bardzo zadowolony. Radzę jedynie sprawdzić, czy ma aktualny firmware (BenQ uaktualnia je bardzo często) i unikać złej jakości płyt.
  • #9 2782162
    vacpan
    Poziom 19  
    Mam firmware BCGB a najnowsze to BCHB ale nie będe zmieniał chyba, że będą jakieś problemy bo ja mam takiego farta, że jak chce poprawić coś co działa dobrze to w rezultacie końcowym ląduje w serwisie albo przynajmniej jest naprawiana na cały dzień.
  • #10 2782586
    Pablo1964
    Moderator
    Jeżeli działa dobrze, nie ma potrzeby niczego zmieniać. Kiedy pojawią się problemy z nagrywaniem nośników najnowszej generacji, wtedy warto dokonać upgrade'u. Poza tym, gdy BenQ wypuszcza newy firmware, zawsze opisuje, jakie są jego nowe możliwości. Na podstawie tej informacji można podjąć decyzję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór niezawodnej nagrywarki DVD do 200 zł, z naciskiem na długotrwałą bezawaryjną pracę i wypalanie na nośnikach średniej jakości. BenQ DW1655 jest rekomendowany jako solidny wybór w tym przedziale cenowym, szczególnie dla użytkowników o umiarkowanym natężeniu pracy (około 20 CD i 5 DVD miesięcznie). Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzania aktualizacji firmware, które producent często udostępnia, co może poprawić kompatybilność i stabilność urządzenia. Lite-On SOHW-1653S i SOHW-1693S również zostały wymienione jako dobre modele, jednak pojawiły się opinie o potencjalnym szybkim zużyciu elementów mechanicznych i optyki przy intensywnym użytkowaniu. Wskazano także na specyficzną wadę konstrukcyjną BenQ DW1655 – zasłonięty otwór wentylacyjny przez koszyk napędu, co może wymagać modyfikacji obudowy dla poprawnego chłodzenia. Podsumowując, BenQ DW1655 jest polecany jako kompromis między ceną a niezawodnością, pod warunkiem stosowania nośników dobrej jakości i umiarkowanego użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA