Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

manta emperor 2 - nic nie czyta

JOLLY 30 Cze 2006 18:54 6411 15
  • #1 30 Cze 2006 18:54
    JOLLY
    Poziom 15  

    witam

    mam taki problem z ta manta,bo nic mi nie chce czytac,po wlaczeniu zakreci plyta,laser polapie ostrosc i jest no disc.po wysunieciu tacki i wsunieciu z powrotem juz tylko laser sie odzywa,silnik nie kreci.silnik podmienilem na podobny,tyle ze oryginalny mial 5,9v ten ma 3,ale efekt identyczny.kondensatory po stronie wtornej przetwornicy wymienione,tak samo dody d11 i d12 wstawione 3A,napiecia sa ok.co sie moze dziac?driver sie nie grzeje,bo praktycznie nie kreci,tacka wysuwa sie bez problemu.A i tasme od lasera tez sprawdzalem,jest ok.
    A i silnik czasem kreci w prawo a czasem w lewo i ten 5,9V i ten 3V.moze sterownik?jezeli tak,to gdzie taki dostac?

    Pozdrawiam

  • #2 03 Lip 2006 23:08
    tomaha1
    Poziom 19  

    Następnym razem kup sobie np. LG a nie Mantę. Masz ten sam problem co większość nabywców tego badziewia. Byłem na praktykach w serwisie i przychodziło tego 10 sztuk dziennie. Zazwyczaj wymieniane były całe moduły a ludzie musieli czekać miesiąc na sprzęt przez producenta (oczywiście jeśli mieli jeszcze sprzęt na gwarancji). Przepraszam za taki wybuch.

  • #3 05 Lip 2006 10:36
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wstaw silnik na napięcie takie jak oryginalny - napewno DVD odpali.
    Albo rozbierz oryginalny (uwaga na szczotki!!) i wyczyść komutator (szczeliny).
    Rezystancja uzwojeń wirnika silnika to ok 9,2om. Ten na 3,3V ma napewno mniejszą i driver się napewno grzeje tak jak przy tym silniku wymontowanym.
    Poprostu sztotki się wytarły, a opiłki sa w komutatorze.

  • #4 05 Lip 2006 21:30
    marioer
    Poziom 26  

    Do tomaha1:
    Jakbyś wiedział ile w 2005 roku przewinęło się przez serwis gwarancyjny odtwarzaczy LG to zapewne też nazwałbyś to badziewiem :)
    Wiekszość firm miało problemy z reguły z silnikami oraz efektami działania nawiedzonych i otumaniałych klientów ,którzy wgrywali oprogramowanie z różnych źródeł i w wielu wypadkach ze złym skutkiem.

  • #5 05 Lip 2006 22:08
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Generalnie problem silników napędu płyty dotyczy wszystkich napędów gdzie są wysokie obroty płyty - poprosty te silniki szybko się zużywają (niska trwałość szczotek i komutatora).

  • #6 12 Lip 2006 12:30
    JOLLY
    Poziom 15  

    Wojtek27 napisał:
    Wstaw silnik na napięcie takie jak oryginalny - napewno DVD odpali.
    Albo rozbierz oryginalny (uwaga na szczotki!!) i wyczyść komutator (szczeliny).
    Rezystancja uzwojeń wirnika silnika to ok 9,2om. Ten na 3,3V ma napewno mniejszą i driver się napewno grzeje tak jak przy tym silniku wymontowanym.
    po prostu sztotki się wytarły, a opiłki sa w komutatorze.


    Sprobuje wyczyscic oryginalny.A wlasnie driver sie nie grzeje,bo nawet nie zdarzy sie nagrzac,bo zakreci raz i dalej nie chce.A czy beda pasowac wszystkie silniczki na 5,9V?bo takiego modelu jak mam to nie widzialem w sprzedarzy,ale sa bardzo podobne.Mój to KRF-300FA-12350 5.9V.a zalozylbym taki RF-310T-11400 5.9V http://www.impelshop.com/?item=20563 , czy moze ten bylby lepszy RF-300F-12350 5.9V http://www.impelshop.com/?item=20572 ,tylko widze ze jest bez tacki,to wolalbym ten pierwszy.

    Pozdrawiam

  • #7 12 Lip 2006 13:07
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tackę przełożysz. Tylko przed zdjęciem z uszkodzonego silnika zmierz wysokość na której jest umiejscowiona ta tacka (to chyba ok 6,2mm). Unikniesz w ten sposób przygód z odczytem niektórych płyt :).

    Pozdrawiam

  • #8 12 Lip 2006 13:29
    JOLLY
    Poziom 15  

    Czyli ten drugi bedzie lepszy?W sumie jest bardziej podobny modelem do mojego. To w takim razie biore tego bez tacki. Jak juz bedzie krecil,to z tacka sobie poradze,chocbym mial siedziec cala noc i ustawiac. Oby tylko krecil,na tym mi zalezy najbardziej.

    Pozdrawiam

  • #9 13 Lip 2006 10:30
    pop9
    Poziom 12  

    a próbowałęs róznych fr z roznymi procedurami odczytu??www.cesarz2.glt.pl

  • #10 18 Sie 2006 21:23
    isiek78
    Spec od drukarek

    Witam, ja mam podobny probelm, napięcie na silniczku jest 3V, ale tylko po włączeniu do sieci przez pół sekundy, silniczek wymieniłem i frimware. Tacka na silniczku była już zalożona fabrycznie.

    Mam Prince 10.

  • #11 21 Sie 2006 02:11
    elek77
    Poziom 23  

    Do isiek78 - jak wymieniłeś oprogramowanie skoro nie czyta płyt. Nie sądzę że programowałeś flasha w zewnętrznym programatorze. Brak odczytu płyt nie jest spowodowany "przestarzałym" oprogramowaniem. Jeśli tacka na nowym siniku była już założona, to może być na innej wysokości niż w starym (odległość między górną powierzchnią talerzyka a silnikiem).

  • #12 21 Sie 2006 08:40
    isiek78
    Spec od drukarek

    Na początku myslałem, że coś z softem programowałem kość w willemie, a potem drugą dla pewności w epsilonie i to samo (jakoś tak wpadło mi to do głowy :idea: ), napięcie 3V pokazuje się tylko po włączeniu DVD i zanim zacznie rozkręci się silnczek napięcie znika, soczewka pracuje szuka płyty.

  • #13 21 Sie 2006 12:09
    elek77
    Poziom 23  

    Może u ciebie jest inny problem, ale znając awaryjność Manty można obstawiać 4 możliwości:
    1.silnik
    2. driver
    3. driver + silnik
    4. laser (lepiej żeby nie :))
    Silnik 3V musi też chodzić prawidłówo, będzie tylko szybko się zużywał (sprawdziłem i wytrzymał 3 miesiące częstego katowania).
    Możliwość jest też taka żę stary silnik masz zepsuty, a w nowym talerzyk zamontowany na niewłaściwej wysokości. Odległość między górną powierzchnią talerzyka a silnikiem nie jest jednakowa we wszystkich DVD (sprawdzałem), efektem może być odczyt niektórych płyt (np. CD - tak , DVD - nie) lub całkowity brak odczytu.
    Jeśli twoje DVD ma już ponad 2 lata, to radzę ci wymienić kondensatory po wtórnej stronie zasilacza, koszt niewielki a wiele problemów po tym znika :).

  • #14 20 Wrz 2006 11:08
    isiek78
    Spec od drukarek

    Witam, znowu pogrzebałem w Prince i sytuacja wygląda nestępująco
    1. Wymieniłem silniczek na nowy ( lekko chodzi ).
    2. Wgrany jest nowy soft do kości.
    3. Podstawiałem laser - zachowuje się identycznie.
    4. Wymieniłem drivery 6287 - bez zmian i AT565H - silniczek z płytą po włączeniu zakręci się w drugą strone o jakieś 180 stopni.
    Nie wiem co dalej robić, jeżeli ktoś nakieruje mnie na rozwiązanie problemu lub da gotowe rozwiązanie będę wdzięczny, bo już mi ręce opadją.

  • #15 21 Wrz 2006 20:36
    elek77
    Poziom 23  

    Ja zawsze w Mantach naprawę zaczynam od sprawdzenia zasilacza (profilaktycznie wymieniam kondensatory po wtórnej stronie przetwornicy). Jeśli wymieniałeś silnik a talerzyk był założony fabrycznie, to musisz sprawdzić czy jest na identycznej wysokości jak w oryginalnym. Bez tego możesz mieć "cyrki".

  • #16 22 Wrz 2006 11:10
    isiek78
    Spec od drukarek

    Wymienilem tak, jak wyżej napisałem i efekt jest ten sam obraca się o jakies 180 stopni, zanim laser zacznie pracowac. Pytałem się najblizszego serwisu autoryzowanego, powiedzieli, że nie mają pojęcia, ale moge do nich podrzucic i czekac, aż im wpadnie do roboty taka sama mantawtedy podstawia, zasilacz lub płyte z dekoderem albo napęd... jak bym miał choć na 15 minut taką dobrą to bardzo mi pomogło, ale... nadzieja umiera ostatnia. Pogrzebie w zasilaczu może cos tam będzie nie tak.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME