logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do konfiguracji AP Planet 1963a po resecie ustawień

b0dzi0 03 Lip 2006 14:04 2511 10
REKLAMA
  • #1 2786387
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Problem wystąpił po zresetowaniu ww AP przyciskiem RESET z tyłu obudowy, ustawienia wróciły do standartowej konfiguracji, można sie z nim łączyć przez rasdiówkę, lecz nie idzie go konfigurować przez www, czy też przez Telneta...
    ping idzie bardzo dobry, połaczenie z siecią bezprzewodową takie jak być być powinno, siła sygnału, znakomita. Przez LAn ró da się coś z nim zrobić :?:" target="_blank" class="postlink inline" title="" >nież ping idzie, lecz w żaden sposób nie można wejść w jego konfigurację... :| da się coś z nim zrobić :?:
  • REKLAMA
  • #2 2788102
    mpralat2
    Poziom 17  
    Jesli sie nie myle to po resecie jest uzywany adres chyba 192.168.0.1 . Jesli nie ten to inny ,poszukaj sam , ale chodzi o to zeby laczac sie z AP przez kabel uzywac adresu IP z tej samej klasy czyli np. 192.168.0.2
  • #3 2788928
    b0dzi0
    Poziom 18  
    192.168.100.252 - taki jest ip po resecie, daje sobie 192.168.100.100, i tak nie moge sie na niego zalogować...
  • REKLAMA
  • #4 2789108
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    b0dzi0 napisał:
    192.168.100.252 - taki jest ip po resecie, daje sobie 192.168.100.100, i tak nie moge sie na niego zalogować...

Witam.
    Coś mi tu nie pasuje skoro po restarcie masz 192.168.100.252 -to w jaki sposób zmieniasz adres na 192.168.100.100 skoro nie możesz sie na niego zalogować ???
    Przeskanuj sieć pod względem adresów IP -- tak jak kolega wspomniał AP Planeta mają z regóły adresy 192.168.0.1 lub 192.168.1.1 - ja nie spotkałem sie z innymi a przeżuciłem już troche tych APeków. A może on nie wraca poprawnie do ustawień fabrycznych ??
  • REKLAMA
  • #5 2791726
    b0dzi0
    Poziom 18  
    wraca na 100% i na 100% jest to ip 192.168.100.252, a z tego to powodu gdyż jest na nim wgrane APPro, paawel, przeczytaj jeszcze raz mój post, pisze tam "DAJE SOBIE ip...." czyli na swoim pc mam ip 100, a APka nie ruszam, ale mniejsza z tym, za 100203 resetem wkoncu moge sie logowaćna ten ip, z tym że strasznie mi to źle działa, loguje sie na ten AP po lanie (choć po radiówce też prubowałem) i ustawienia bardzo powoli sie ładują, albo wyświetla stronke że nie można wyświetlić strony, dodatkowo ghdy uda mi sie wejść w Firmware update i wybrac plik z nowym FW, przy wczytywaniu zawsze mi w którymś miejscu wywali nie można wyświetlić strony i tyle... :?
  • REKLAMA
  • #6 2792180
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    b0dzi0 napisał:

Sorki. myślałem że "daje sobie" chodziło ci o zmiane IP w AP-ku.
    Czy ten reset był wynikiem tego że wgrywałeś mu nowy soft i trzeba go było resetować ?
    Kurcze dziewne objawy wygląda na to że soft sie coś "położył" bo jak piszesz radio dzała pewnie i pomiędzy radiem a lanem też jest komunikacja.
    A może go do Planeta odesłać ?
  • #7 2792268
    b0dzi0
    Poziom 18  
    nie ma juz gwarancji, i raczej z innym softem (APPro) nawet nie będą prubowali coś w nim robić...
    Nie wiecie może w jaki sposób z APPro wgrać orginalny soft planety ? gdy prubuje przez www to albo wywala nie można wyświetlić strony lub konczy i mówi że zły soft...
    Znalazłem na necie jak wgrać orginalny soft do ovislinka, ale problem w tym że trzeba go pobrać na AP, a na planecie nie ma na to miejsca :/
  • #8 2793846
    Jendrek12ja
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam
    Mnie się też wydaje, że soft Ci się połozył. Za start urządzenia odpowiada "boot loader" systemowy jeżeli jak piszesz system startuje a masz go pogwarancji to zryzykuj demontaż obudowy i sprawdź czy ma złącze serwisowe (serial.) System w każdym AP jest oparty w jakiejś tam części o linucha więc nie powinno być poblemu.
    Zresetuj go w taki sposób - wyłacz, poczekaj minutę wciśnij reset i włącz zasilanie, trzymaj reset ok 15 sekund. Powinno pomóc.
    Udało mi się tak ożywic kilka planetek skazanych na złom.
    Pozdrufka
    jendrek12ja
  • #9 2794670
    b0dzi0
    Poziom 18  
    po dniu walki z tym apkiem udało mi się dojść do takiego stanu jak po reszecie czyli do ustawien defaultowych, zaczął troche stabilniej pracować, ale nadal mam problem z osiąganym transferem na tym sprzęcie...
    zastanawiam się czy nie wrócić na orginalny soft planety, i ewentualnie wgrać na nowo appro, w tym tylko problem ze nie wiem jak to zrobic :/
  • #10 2795177
    Jendrek12ja
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Jak mówiełem zajrzyj do środka - nie pamiętam czy ten model Planetki ma złącze serwisowe ale na zrowy rozum powinien mieć. Na necie znajdziesz schemat kabelka połaczeniowego z kompem po serialu.
    Użyj potem TFTP serwera do grania softu.
    Pozdrufka
    Jendrej12ja
  • #11 2801327
    b0dzi0
    Poziom 18  
    ktos podpowiedzial mi ze na 90% to wina portu lan...
    na allegro znalazłem gościa który naprawia takie coś, niedlugo się z nim skontaktuje i będzie wszystko wiadomo

Podsumowanie tematu

✨ Po resecie punktu dostępowego Planet 1963a do ustawień fabrycznych pojawił się problem z dostępem do konfiguracji przez interfejs WWW i Telnet, mimo poprawnej łączności sieciowej i pingów. Urządzenie po resecie ma adres IP 192.168.100.252, a komputer ustawiony jest w tej samej podsieci, jednak konfiguracja ładuje się bardzo wolno lub wcale. Podejrzewa się uszkodzenie oprogramowania (softu), zwłaszcza że próby aktualizacji firmware kończą się błędami lub komunikatem o nieprawidłowym pliku. Wskazano możliwość przywrócenia urządzenia do działania poprzez twardy reset (przytrzymanie przycisku reset podczas włączania zasilania) oraz ewentualny dostęp do złącza serwisowego (portu szeregowego) w celu wgrania oryginalnego softu za pomocą serwera TFTP. Problem może także leżeć w uszkodzonym porcie LAN. W dyskusji pojawiła się sugestia kontaktu z serwisem naprawiającym takie urządzenia, gdyż gwarancja już wygasła, a modyfikacje oprogramowania (APPro) utrudniają standardową obsługę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA