Witam
Ostatnio zmienialem fusebity tak aby uC pracowal z zewnetrznym rezonatorem 8MHz. Poustawialem wszystko przez PonyProga i wygladalo,ze wszystko jest oki, no i zaczolem sprawdzac. Popelnilem maly program, ktory zapala i wygasza diode co 1 s. Wszystko bylo by fajnie, gdyby nie to ze wedlug tych ustawien i zegarze 8MHz dioda powinna migac co 0.5s. ,tak mi sie wydaje
Sa to moje pierwsze kroki w C, wiec moglem cos sknocic, albo zle wyliczyc. W zwiazku z powyzszym mam pytanie, czy dioda powinna migac co 0.5 czy co 1 sek ?
inventco.eu - proszę stosować znaczniki CODE. I proszę poprawić pisownię (przycisk PISOWNIA).
Ostatnio zmienialem fusebity tak aby uC pracowal z zewnetrznym rezonatorem 8MHz. Poustawialem wszystko przez PonyProga i wygladalo,ze wszystko jest oki, no i zaczolem sprawdzac. Popelnilem maly program, ktory zapala i wygasza diode co 1 s. Wszystko bylo by fajnie, gdyby nie to ze wedlug tych ustawien i zegarze 8MHz dioda powinna migac co 0.5s. ,tak mi sie wydaje
#include <avr/io.h>
#include <avr/interrupt.h>
#include <avr/signal.h>
#define L 0xDC;
#define H 0x0B;
#define pres 0x03;
SIGNAL (SIG_OVERFLOW1)
{
TCNT1L = L; // załadowanie do licznika wartości początkowych
TCNT1H = H;
PORTD ^= (1<<PD1); // zmiana stanu na wyjściu
}
// Program główny
int main(void)
{
TCNT1L = L; // załadowanie do licznika wartości początkowych
TCNT1H = H;
TCCR1B = pres;
TIMSK|=(1<<TOIE1);// odblokowanie przerwania od licznika
DDRD |= 1<<PD1;// konfiguracja portów I/O
PORTD = 0x00;
sei();// globalne odblokowanie przerwań
// pusta pętla nieskoczona
while(1);
return 0;
}inventco.eu - proszę stosować znaczniki CODE. I proszę poprawić pisownię (przycisk PISOWNIA).