logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum 7050 VT z Niemiec – jak przestroić na polskie kanały z anteny siatkowej?

titek11 08 Lip 2006 20:52 1900 6
REKLAMA
  • #1 2802957
    titek11
    Poziom 10  
    Witam mam takie pytanie mam taki telewizor Magnum 7050 VT przywieziony został z Niemiec i nie odbiera w ogóle kanałów z anteny siatkowej (z tv kablowej niewiem bo niemam jak sprawdzić) i czy te telewizory wymagają przestrojenia jeśli tak to jak można przestroić taki tv
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2804123
    titek11
    Poziom 10  
    z telewizji SAT obierał kanały
  • REKLAMA
  • #4 2804917
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Przypuszczam że tuner SAT jest podłączony przez eurozłącze i wtym momęcie telewizor pracuje w trybie monitorowym a nie jako OTVC. Jeżeli podłączyłeś sprawną antenę siatkową , trzeba jeszcze zaprogramować telewizor ,być może próbujesz zaprogramować go , lecz coś Ci nie wychodzi z tym programowaniem.
  • REKLAMA
  • #5 2808672
    titek11
    Poziom 10  
    aż taki lewy to chyba nie jestem programować jeszcze potrafie ale to jest mój pierwszy telewizor który próbuje przestroić coś mi się wydaje że głowica może być uszkodzona dlatego chce się po prostu upewnić pytając na forum zanim kupie nową głowice i czy mógłbyś podesłać mi pare ciekawych według ciebie linków na temat przestrajania telewizorów szczególnie z Niemiec i jak można by dorobić fonie w takim telewizorze z góry dzieki za cenne rady a co do tej satelity to teraz nie mam możliwości jej podłączyć a antena siatkowa jest sprawna na 100 % bo sprawdzałem ją na innym TV
  • #7 2814412
    titek11
    Poziom 10  
    troche polutowałem i obraz się pojawił ale bez głosu w menu zobaczyłem że kanały odbierają przez system BG i nieda się tego zmienić więc chyba będe musiał przestroić ten TV tylko czy moglibyście mniej więcej pozaznaczać czy jakoś przedstawić na schemacie mniej więcej jak to rymi podłączyć pomiędzy ten filtr SAW bo z tej strony to wygląda to na prosto czynnoś ale w praktyce to chyba się pogubie z góry dzięki za pomoc a jeszcze jedno czy wstawienie tego RYMI załatwi wszystko że będzie ten głos czy jeszcze coś trzeba będzie zrobić i ten schemat troche się różni przdewszystkim scalakami a głowica w tym TV to CTT5020N scalaki które się znajdują w tym tv to TDA 9860 TDA9840 STV2116A-2D STV9840 STV2180A-BC nie wymieniłem wszystkich tylko pare z nich

CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC

No niestety nie było chętnych żeby mi pomóc ale poradziłem sobie sam i nie było to wcale takie trudne wysyłam obrazek na którym pozaznaczałem jak ja podłączyłem rimi w tym TV może komuś się przyda kiedyś https://obrazki.elektroda.pl/93_1154286745.jpg

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Magnum 7050 VT sprowadzony z Niemiec nie odbiera polskich kanałów z anteny siatkowej, co może wynikać z konieczności przestrojenia lub braku foni (dźwięku). Telewizor odbierał kanały satelitarne, jednak podłączenie anteny siatkowej wymaga odpowiedniego zaprogramowania odbiornika. Możliwe jest, że tuner satelitarny jest podłączony przez eurozłącze, co powoduje pracę telewizora w trybie monitora, a nie jako odbiornika naziemnego (OTVC). Użytkownik podejrzewa uszkodzenie głowicy, ale po częściowym lutowaniu obraz się pojawił, choć bez dźwięku. Kanały odbierane są w systemie nadawania BG, który wymaga przestrojenia i dołożenia fonii. W dyskusji polecono zastosowanie modułu RYMI do przestrojenia foni, który należy podłączyć pomiędzy filtr SAW a głowicę. Schemat podłączenia RYMI różni się w zależności od układów scalonych w telewizorze. W Magnum 7050 VT zastosowano głowicę CTT5020N oraz scalaki TDA9860, TDA9840, STV2116A-2D, STV9840 i STV2180A-BC. Użytkownik samodzielnie podłączył moduł RYMI, co pozwoliło na uzyskanie dźwięku, potwierdzając skuteczność tego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA