logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa splittera Bezerkera PIC16F84A-04/P - brak komunikacji po burzy

walentyy 09 Lip 2006 13:49 3868 13
REKLAMA
  • #1 2804456
    walentyy
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Trafił mi się do naprawy splitter Bezerkera po burzy, jest to jeden z pierwszych splitterów (stara konstrukcja z samego początku Seca2). Uwalony był PIC w serwerze i PIC w jednej karcie klienta, która była podłączona najdłuższym kablem do splittera (ok. 40m - kabel dwużyłowy). Uwalony też był czytnik właśnie w tym tunerze (Philips 6010, czytnik naprawiłem wymieniając w nim układ scalony). Spllitter w trakcie burzy miał podobno odłączone zasilanie, ale widocznie dostał impuls elektromagnetyczny na najdłuższy kabel miedzy serwerem a kartą klienta, dlatego padł. Wymieniłem w splitterze profilaktycznie też 74HC04 i kwarc. PIC'e zaprogramowałem najnowszym wsadem (softem) i niestety splitter nie działa (programy FTA oczywiście działają). Po włączeniu do zasilania splitter zachowuje się prawidłowo, świecą się diody czerwona i żółta, po włożeniu dioda żółta gaśnie. Przycisk RESET też działa prawidłowo. Po włożeniu karty klienta do tunera (Philips 6010), niestety brak komunikacji, zielona dioda nie miga.
    Następnie w akcie desperacji wymieniłem pozostałe części w splitterze (diody, rezystory i kondensatory, stabilizator 7805) i nadal nic :(. Splitter testuję na jednej karcie klienta i na jednym tunerze, ale to chyba nie ma znaczenia. Po włożeniu karty bezpośrednio do tunera, oczywiście wszystko działa.

Czy jest możliwe że najnowsze wsady do serwera i kart klienta nie współpracują ze starą konstrukcją serwera? Proszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 2804526
    rj22
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam sprawdz karke i dioda gasnie czy przygasa?
  • #3 2804556
    walentyy
    Poziom 17  
    Żółta dioda gaśnie całkowicie, a do karty jest wsadzony nowy zaprogramowany PIC.
  • REKLAMA
  • #4 2804600
    rj22
    Poziom 20  
    a sprawdziłes płytke niema gdzieś przerw ścierzek?
  • #5 2804659
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Wstaw stary kwarc , co do wsadów to chyba jest możliwe ale niestety nie wiem na 100% .
  • REKLAMA
  • #6 2804680
    walentyy
    Poziom 17  
    Na starym kwarcu też już sprawdzałem, zimne luty i przejścia ścieżek też sprawdzone.

Ma ktoś może stare wsady do serwera i kart klienta?

Znalazłem jedną dziwną rzecz: na wszystkich wyjściowych (oczywiście dodatnich) pinach serwera mam 5,7V, natomiast na jednym jest 1,8V, czy to oznacza, że jednak PIC jest uszkodzony? Dodam, że drabinka rezystorowa (4,7kohm) jest OK.
  • #7 2804731
    rj22
    Poziom 20  
    To nie wina wsadu sprawdz jeszcze raz wszystko i przypatrz się slotowi
  • #8 2804750
    walentyy
    Poziom 17  
    Na wyjściu splittera mam między pinami napięcie 5,7V, ale jak do któregoś wyjścia wepnę kartę klienta to napięcie na nim spada do 0V. Czy tak powinno być, może ktoś sprawdzić? Bo nie wiem, czy mam zwarcie na PIC'u w karcie klienta?
  • #9 2805391
    rj22
    Poziom 20  
    tak nie powinno być albo żle podłanczasz albo zwarcie napięcie powinno być ok 5V
  • REKLAMA
  • #10 2805885
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Tak się dzieje jak kabel jest źle zarobiony .[/tex]
  • #11 2806437
    walentyy
    Poziom 17  
    Ale kabel jest dwużyłowy (nie telefoniczny), taki na wsuwki, a do płytki są przylutowane podwójne piny. Nie da się go źle zarobić.
  • #13 2811690
    walentyy
    Poziom 17  
    Splitter naprawiony, uszkodzony okazał się PIC w karcie klienta. Ten PIC programował się poprawnie, ale miał zwarcie na nóżce nr 6. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Splitter Bezerkera PIC16F84A-04/P uległ uszkodzeniu po burzy, co spowodowało brak komunikacji między serwerem a kartą klienta podłączoną najdłuższym kablem dwużyłowym (~40m). Uszkodzeniu uległy PIC w serwerze i w karcie klienta oraz czytnik w tunerze Philips 6010, który naprawiono przez wymianę układu scalonego. W splitterze wymieniono profilaktycznie układ 74HC04 i kwarc oraz zaprogramowano PIC najnowszym wsadem, jednak splitter nie nawiązywał komunikacji. Po podłączeniu karty klienta do tunera brakowało sygnału komunikacji, a napięcie na jednym z pinów PIC spadało z 5,7V do 0V po podłączeniu karty, co wskazywało na zwarcie. Sprawdzone zostały zimne luty, ścieżki i poprawność kabla, który był dwużyłowy i prawidłowo podłączony. Ostatecznie uszkodzony okazał się PIC w karcie klienta, który programował się poprawnie, ale miał zwarcie na nóżce nr 6. Po wymianie PIC splitter zaczął działać poprawnie. W dyskusji udostępniono również linki do wsadów do splittera i kart klienta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA