logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyswietlanie na PC danych (wykres) odczytanych z COM/USB

_Matik_ 11 Lip 2006 00:32 1289 2
REKLAMA
  • #1 2809302
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Witam,
    Mam do rozwiazania takie zgadnienie. Pisze w Borland C Builder 6 aplikacje do odczytu danych z urzadzenia przez serial/USB i wyswietlania ich w formie wykresu z duza czestotliwoscia. Dotychczas uzywalem do tego TeeCharta dostepnego w tym srodowisku, ale przy duzej czestotliwosci odswiezania wykresu bardzo mi zjadal procesor i migotal przy odswiezaniu (przepchnalem to w takiej formie na uczelni ale teraz potrzebuje czegos wydajeniejszego i wiekszej czestotliwosci odswiezania).
    Chodzi mi dokladniej o wyswietlanie wykresu, o wielkosci powiedzmy 512x256 punktow przy odswiezaniu z czestotliwoscia na tyle duza zeby obraz był plynny. Chce to stosowac do wizualizacji danych z mojego pseudo "oscyloskopu".
    Jakiej technologii moge uzyc? Z tego co wiem to przy pomocy directx/opengl mozna wyswietlac plynnie grafike (kiedys nawet napisalem pare programikow pod opengl). A moze cos co bedzie dzialac na takiej zasadzie jak wyswietlanie strumienia wideo?
    Prosze o zapodanie jakiegos rozwiazania. Wystarczy mi, mam nadzieje, pare wskazowek, jak takie problemy rozwiazuje sie w praktyce, czego mam uzyc, moze jakies linki do konkretnych zagadnien.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2809585
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Sam sobie odpowiedziałeś =)

Directdraw jeżeli chcesz, żeby chodziło dobrze na starszych komputerach bez kart 3d itd. (dobrze tutaj napisać kilka linijek w assemblerze itd.. więc jak się nie znasz to jest troche grzebania)

D3D albo OpenGL jak masz w pompie stare komputery (polecam OGL, bo jest łatwiejszy)
  • #3 2867048
    duzamasa
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Pamiętaj, że człowiek nie musi wszystkiego zauważyć w dużym tempie przewijania. Ja to robię w ten sposób, że w jednym wątku pobieram dane z dużą częstotliwością, a w drugim kilka razy na sekundę wyświetlam dane, które zostały odczytane. Firma National Instruments oferuje oprogramowanie Measurment Studio i są tam dobre i szybkie kontrolki.
REKLAMA