logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić termoprzewód typu K, numery 55-890-07 i 55-890-72?

West 11 Lip 2006 14:33 998 7
REKLAMA
  • #1 2810464
    West
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!
    Już jedno miejsce znalazłem, mianowicie elfa.se, lecz cena którą tam dają naprawdę odstrasza. Dokładnie chodzi o coś takiego : numery katalogowe 55-890-07 i 55-890-72 . Z tych przeodów po zgrzaniu robi się terompary.
    Czy ktoś natrafił na takie coś :).
    Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 2815443
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    poza elfą nie spotkałem, ale widziałem kiedyś w jakimś sklepie typowe sondy do multimetrów. kosztowało to parę złotych. jeśli nie potrzebujesz dużo - może to jest jakiś pomysł.
  • REKLAMA
  • #3 2815623
    West
    Poziom 14  
    Już próbowałem ale one są trochę naczej robione, bo te dwa druciki stosowane są tam tylko na odcinku 2 cm. i na końcu są zaspawane. A niestety potrzebuję termopary co ma bardzo małą bezwładność cieplną, a takie to sobie sam robiłem. Kurczę trzeba szukać...
    Dzięki i pozdro !
    PAweł
  • REKLAMA
  • #4 2815805
    alnus
    Poziom 28  
    to co widziałem to było ok 60 cm jednorodnego przewodu zgrzanego na jednym końcu , z wtyczka z drugiej. a nie wystarczyłby ci PT100 bez obudowy?
  • #5 2816476
    West
    Poziom 14  
    Pt100 odpada bo miernik jest na termopary K. Jednolity przewód ciekawe, jak ja kupowałem coś takiego to tylko końcówka była termoprzewodem. Pamiętasz może adres sklepu, lub jakieś namiary ?
    Pozdrówka
    Paweł
  • #6 2816896
    alnus
    Poziom 28  
    ja to widziałem już dosyć dawno w Nowym Elektroniku w Bielsku - Białej, ale teraz takie same znalazłem w TME symbol TP-03. kosztuje to 18,90 +VAT i ma 1 m długości. w NE było napewno taniej , ale nie pamiętam dokładnej ceny. zasiałeś we mnie tylko pewne wątpliwości , jeśli chodzi o tę 2 cm końcówkę, ale nie zauważyłem tam żadnych łączeń, mam taką samą sondę w Metexie i też jest w całości.
  • REKLAMA
  • #7 2828297
    West
    Poziom 14  
    Sorki że tak późno. Rzeczywiście, tamta wyglądała inaczej... Jak dojadę do domu to zobaczę jaka jest różnica i może zakupię jedną i przetestuje. Dzięki...
    Pozdro !!!
  • #8 3537633
    staniszek
    Poziom 12  
    Można kupić np w Katowicach www.introl.pl
    Cena około 15 - 20zł za metr zależnie od rodzaju izolacji przewodu i jego średnicy

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano termoprzewodów typu K o numerach katalogowych 55-890-07 i 55-890-72, które po zgrzaniu tworzą termopary o niskiej bezwładności cieplnej. Znaleziono ofertę w sklepie elfa.se, jednak cena była wysoka. Alternatywnie wskazano sondy do multimetrów z krótkim odcinkiem przewodów zgrzanych na końcu, jednak nie spełniały wymagań dotyczących bezwładności cieplnej. Zaproponowano także użycie czujnika PT100, ale został odrzucony ze względu na kompatybilność z miernikiem na termopary typu K. Wskazano dostępność termoprzewodów w sklepie TME pod symbolem TP-03 o długości 1 m i cenie około 18,90 zł + VAT oraz w sklepie Nowy Elektronik w Bielsku-Białej, gdzie cena była niższa. Dodatkowo podano możliwość zakupu w Katowicach w sklepie Introl.pl w cenie 15-20 zł za metr, zależnie od izolacji i średnicy przewodu. Dyskusja podkreśliła różnice konstrukcyjne między oferowanymi przewodami i konieczność testów praktycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA