logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesyłanie komunikatów w obrębie sieci LAN (tylko 2 kompy)

danieloxx 12 Lip 2006 12:51 2164 7
REKLAMA
  • #1 2813090
    danieloxx
    Poziom 14  
    Witam.

Wiem wiem, temat był pewnie poruszany, ale z tego co czytalem, to wszyscy ciągle proponują klasyczną pocztę mail albo gg. Prubowałem użyć posłańca ale na win xp sp2 to chyba nie działa, bo nic się nie wyświetla. Chodzi o to co w temacie. Proste przekazanie jakiegoś tekstu, ale tu jest łatwiej bo mam tylko 2 kompy i tylko one miałyby się łączyć. a programy typu LAn Chat to trochędziwnie działają i w tym wypadku lepiej sprawdza się gg. Dobrze by było gdyby był jakiśskrót klawiaturowy, wyskakuje okienko wpisujesz text, Enter i poleciało, a na drugim kompie wyświetliłoby się okno z komunikatem. I wszystko. W szkole mamy novela i to jest bardzo dobre rozwiązanie, ale jak na 2 kompy to trochę przesada i za dużo funkcji. A jeżeli nic takiego nie ma to może ktoś podpowie mi kilka wskazówek do posłańca Windowsowego. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2813157
    madar
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Może wystarczy tylko powłączać usługę posłaniec na obu kompach?

wejdź w "panel sterowania/narzędzia administracyjne/usługi" i sprawdź jaki jest stan usługi posłaniec
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2813582
    danieloxx
    Poziom 14  
    wy czytaliście chociaż mój post. Lan czat nie chcę, pisałem że lepsze jest gg. A z posłańcem muszę potestować. Czytałem, że to nie jest zbyt bezpieczne narzedzie...proszę o opinie expertów
  • #5 2813679
    Czyki
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Napisałem swój własny komunikator, jak chcesz, mogę Ci podesłać.
  • REKLAMA
  • #7 2819851
    spec2006
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    może poleceniem netsend?
  • #8 2823038
    LUKI124
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    spec2006 napisał:
    może poleceniem netsend?

Albo łatwiej: programik NetsendGUI sciągnąć i zainstalować :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego przesyłania komunikatów tekstowych pomiędzy dwoma komputerami w sieci LAN, z systemem Windows XP SP2. Użytkownik poszukuje rozwiązania umożliwiającego szybkie wysłanie wiadomości za pomocą skrótu klawiaturowego i wyświetlenie jej na drugim komputerze, bez rozbudowanych funkcji typowych dla komunikatorów internetowych. Proponowane rozwiązania obejmują włączenie usługi "Posłaniec" (Messenger Service) w systemie Windows poprzez panel sterowania i narzędzia administracyjne, użycie polecenia "netsend" lub dedykowanego programu NetsendGUI, który ułatwia wysyłanie komunikatów. Alternatywnie sugerowano programy typu LAN Chat, jednak użytkownik preferuje prostsze narzędzia, a także rozważał komunikator GG. Pojawiła się także propozycja własnego komunikatora napisanego przez jednego z uczestników dyskusji. Podano linki do oficjalnych stron Microsoft dotyczących Windows Messenger i usług sieciowych. Wskazano, że usługa Posłaniec może wymagać aktywacji i konfiguracji, a jej bezpieczeństwo jest kwestią do rozważenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA