logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IR 1605 - dźwięk strzelania z podajnika bocznego papieru

cantonek 12 Lip 2006 13:52 1416 8
REKLAMA
  • #1 2813279
    cantonek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    j.w. coś strzela z podajnika bocznego papieru - papier wciąga bez problemu ale wciąż jest słyszalne "strzelanie" nawet jak się zamknie boczny podajnik to dalej strzela - moim zdaniem jest coś nie tak z rolką pobierającą bo strzela przy każdym obrocie ale może to coś innego ?
  • REKLAMA
  • #2 2813297
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    może bęben za ciężko się kręci (jest zabity zużytym tonerem) i strzela
  • #3 2813312
    cantonek
    Poziom 13  
    nie nie bęben jest ok - kopiarka ma raptem 2 miesiące - coś wyraźnie strzela z bocznego podajnika papieru ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2813634
    przemos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam miałem podobny problem , zdemontuj podajnik i obudowę będzie tam taka dzwignia na elemencie który podnosi tackę po zrobieniu obrotu nie zatrzymuje się tylko przelatuje ,musisz podpiłować delikatnie nosek dzwigni lub wymienić
  • #5 2814694
    cantonek
    Poziom 13  
    za tydzień będę ją miał na warsztacie to zobaczę - może masz serwisówkę do niej ? jeśli masz to podaj mi chociaż symbol tej dzwigni to ją sobie zamówię i wymienię :-)
    Ciężko się rozkłada tą tackę ? bo boję się że coś połamię - ciężko będzie z IR bo jedynie póki co wiem jak rozłożyć 2016 ;) bo musiałem dupleks instalować :)

Pozdrawiam i dzięki - jak wymienię to się odezwę :-)
  • REKLAMA
  • #6 2815667
    shenn
    Poziom 12  
    Z tym iż ta kopiarka ma 2 miesiące to ściema, bo te kopiarki w pażdzierniku 2005 roku nie były dostępne (wchodził nowy model iR-2016)
  • #7 2815712
    cantonek
    Poziom 13  
    ... ja mówię o użytkowaniu - jest użytkowana ( faktycznie się walnąłem od kwietnia ) czyli 3 miesiące :-)
    A tak nie na temat - rok temu widziałem syrenkę 105 lux która miała folie na siedzeniach i przebieg ok 80 km mimo że już nie są produkowane od hohoho
    P.S>
    Jak to nie są dostęone ? cały czas można je kupić chociażby tu:
    http://www.arlex.bydgoszcz.pl/oferta.php?act=385
  • Pomocny post
    #8 2818023
    primary
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wiatam
    Sugeruje wyciagniecie i wyczyszczenie sprzegla od podajknika bocznego
  • REKLAMA
  • #9 2877757
    cantonek
    Poziom 13  
    dzięki wielkie za pomoc - wyczyściłem sprzęgło - wymieniłem rolkę pobierania papieru i juz nie "strzela" :-)
    Tylko troche tacka hałasuje przy pobieraniu papieru :( ale jakoś można to przeżyć :-)

Jeszcze raz dzięki primary i przemos

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Canon IR 1605 pojawiał się problem z dźwiękiem "strzelania" pochodzącym z bocznego podajnika papieru. Papier był pobierany prawidłowo, jednak odgłos występował nawet po zamknięciu podajnika. Podejrzewano rolkę pobierającą lub bęben, jednak bęben był w dobrym stanie ze względu na krótki czas użytkowania urządzenia. Rozwiązaniem okazało się wyczyszczenie sprzęgła podajnika bocznego oraz wymiana rolki pobierającej papier, co wyeliminowało dźwięk strzelania. Dodatkowo wskazano na możliwość uszkodzenia lub niewłaściwego działania dźwigni podnoszącej tackę, która może wymagać delikatnej korekty lub wymiany. Po naprawie pozostał jedynie lekki hałas tacki podczas pobierania papieru, który jest akceptowalny. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące dostępności modeli Canon IR 1605 i IR 2016 oraz doświadczenia z ich serwisowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA