logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 5 głośników do radia 4-kanałowego bez uszkodzeń?

bregande 16 Lip 2006 00:48 1800 4
REKLAMA
  • #1 2823710
    bregande
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam ponownie. Kolejna moja wątpliwość polega na tym, czy można podłączyć dwa głośniki do jednego kanału w radiu. Mojemu koledze takie kombinacje poskutkowały spaleniem końcówek...

Nie zależy mi na głośniejszym graniu, tylko żeby z obu głośników szło to samo... Innymi słowy chciałbym podłączyć 5 głośników do radia 4 kanałowego... Czy jeśli podłączę do nich jedną masę, a osobno + to coś da? Te moje domyślenia są z palca wyssane, dlatego proszę o radę.....

Serdeczności
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2823754
    Witia10
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Należałoby podłączyć głośniki szeregowo. Niczym to wówczas nie grozi - czyli jeden kabelek z jednego głośnika (nazwijmy go nr1) do wyjścia wzmacniacza, drugi kabelek z głośnika (nr1) do głośnika (nazwijmy go nr2) drugi kabelek z głośnika (nr2) do do wyjścia wzmacniacza.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2823851
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    tak jak napisał kolega trzeba łączyć szeregowo w celu ochronienia przed zbyt mocnym obciążeniem wzmacniacza oczywiście łączysz głośniki 4 Ω połącz zaciski głośnika szeregowo a będzie dobrze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2823854
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1398
    :D Taka mała uwaga oczywiście najlepiej aby były takiego samego typu bo inaczej jeden będzie grał ciszej a drugi głośniej (ze względu na różnice efektywności)

:D Oczywiście przy tym samym ustawieniu dwa podłączone szeregowo będą grały ciszej niż podłączony jeden
  • #5 2823865
    bregande
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jesteście niesamowici:) Jak ja lubię wracać na elektrodę. Dzięki wielkie. Temat chyba można uznać za zamknięty:) Serdeczności Wam wszystkim i dzięki za dobre rady
REKLAMA