logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć pojemność obudowy dla głośnika Alphard SW807?

stuk1 19 Cze 2003 23:17 1596 11
REKLAMA
  • #1 256153
    stuk1
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Czy może mi ktoś przeliczyć , jakiej pojemności będzie potrzebna obudowa do głośnika Alphard SW807
    Moc - 200W
    Impedancja - 4
    Fs - 33
    Qts(zastępcze) - 0,36
    Qts(katalogowe) - 0,24
    Qms - 4,13
    Qes - 0,26
    Vas - 57
    Dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 256165
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    a co chcesz uzyskac ?!

sciagnij sobie kilka progrmow symulacyjnych i sobie sam dopracuj obudowe ...

nikt tu wrozka nie jest i nie wie co chcesz z tego glosnika wydobyc ...

a tak poza tym LENIOM mowimy nie :P

ps. wejdz na http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/ - w dziale download masz wiele programow - sciagnij, podstaw parametry i juz mozesz obudowe robic :)
  • REKLAMA
  • #3 256171
    stuk1
    Poziom 15  
    o nie ,leniem nie jestem , program symulacyjny mam , obliczń dokonałem nawet na piechotę , jak i zarówno za pomocą programu , i wyszło mi że obudowa ma mieć 40 litrów i zestrojona na 35Hz . A jeśli o to co bym chciał uzyskać , to myślę że tak aby dobrze grało basik taki fajny żeby był :)) taki w sam raz .
  • #4 257462
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Nie rozumiem tego
    Qts(zastępcze) - 0,36
    Qts(katalogowe) - 0,24
    przeciez to jest koszmarna roznica, zstepcze co to znaczy z pomiarow czy co?
  • REKLAMA
  • #5 257581
    stuk1
    Poziom 15  
    już wyjaśniam
    Qts katalogowe - wiadomo - to co producent podaje
    Qts ( zastępcze ) - liczone ze wzoru Qts(zas) = Qts*(Re+Rs)/Re
    Re - rezystancja cewki głośnika
    Rs - rezystancja cewki basowej zwrotnicy
    Qts(zastępcze) potrzebne jest aby liczyć obudowę. Gdybyś policzył obudowę dla samego Qts(katalogowego) to musiał byś podłączyć głośnik w obudowie bez zwrotnicy .
  • #6 257860
    Hrabol
    Poziom 25  
    to pogadaj z IGODem czy liczy zastepcze czy katalogowe hehe
  • REKLAMA
  • #7 258475
    stuk1
    Poziom 15  
    nie wiem co Igod liczy ale mnie z danych katalogowych wychodzi że obudowa ma mieć 15 litrów , cuć jakby za mało jak na kolumnę a z zastępczych 40 litrów co jest bardziej prawdopodobne
  • #8 259762
    Hrabol
    Poziom 25  
    fakt nie jest to glosnik firmy BOSE bo im 15 litrow wystarcza to zrob moze 40
  • #9 260425
    stuk1
    Poziom 15  
    W załączniku jest chrakterystyka głośnika , którą zrobił program WinISD , a druga charakterystyka jest po moich modyfikacjach z objętością i zestrojeniem , czy może je ktoś skomentować , czy ta poprawiona jaest dobra , czy w miarę , czy może być ? ( w obydwu przypadkach Qts=0,24)
    ch-ka 1 - to bez modyfikacji
    ch-ka 2 - to po zmianie
    Załączniki:
    • Jak obliczyć pojemność obudowy dla głośnika Alphard SW807? ch-ka 2.JPG (43.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obliczyć pojemność obudowy dla głośnika Alphard SW807? cha-ka 1.JPG (43.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 283971
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Ta w 15 litrach jest słaba - nie schodi zbyt nisko, natomiast w większej zrobiłeś EBP czyli Enchanced Bass Refleź - rozszerzyłeś pasmo przestrajając tunel i powiększając objętość kolumny kosztem równomierności charakterystyki i to dość sporo - możesz mieć długi impuls musisz sprawdzić czyli bass będzie przeciągły i będzie "słada kontrola" za to do kina domowego i do techno się nadaje. Jak zywkla najlepsza charakterystyka leży po między tymi 2. Jak zdaże to jutro walnę rysunek jak według mnie to poewinno wyglądać dla tego głośniczka.
  • #11 284116
    eqt
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    :arrow: stuk1
    Z tym Qts to żeś przesadził, Twoja cewka ma za dużą rezystancję. Nie szkoda Ci trochę sprawności głośnika? Wolisz grzać drut niż słuchać muzyki :) ? Przewody głośnikowe tracą kole 2-10% mocy, a twoja cewka dużo więcej.... Przy prawidłowo skonstruowanej cewce rezystancja prawie nie wpływa na Re. (W ogóle jestem przeciwnikiem stosowania cewek w głośniku basowym)
  • #12 284169
    stuk1
    Poziom 15  
    fenkju very macz ewryłan :) , a tu jeszcze jedna charakterystyka , bo sobie trochem przemyślałem sprawę i doszłem do innych wniosków .Ta ch-ka powstała dla tego samego głośnika tyle że dla Qts zastępczego =0,36 , i obiżyłem trochę częstotliwość strojenia , no nie wim ale lepiej chyba nie będzię , oceńcie sami ( i odpowiedźcie ) co o tym myśłicie z góry fenks :))
    a i jeszcze jedno wiem doskonale że ten głośnik nie jest najwyższych lotów , i że mi siem drur w cewce grzeje , cóż począć taka fizjologia kolumny :) ( nie ja to wszystko wymyśłiłem )
    Załączniki:
    • Jak obliczyć pojemność obudowy dla głośnika Alphard SW807? modyf.JPG (62.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia pojemności obudowy dla głośnika Alphard SW807 o parametrach: moc 200W, impedancja 4Ω, Fs 33Hz, Qts katalogowe 0,24 oraz Qts zastępcze 0,36, Qms 4,13, Qes 0,26 i Vas 57 litrów. Użytkownik samodzielnie obliczył pojemność obudowy na około 40 litrów zestrojonej na 35Hz, co uznał za optymalne dla uzyskania dobrego basu. W dyskusji poruszono różnicę między Qts katalogowym a zastępczym, gdzie Qts zastępcze uwzględnia rezystancję cewki głośnika i zwrotnicy, co wpływa na dobór objętości obudowy. Z danych katalogowych wychodzi około 15 litrów, co jest uznane za zbyt małe, natomiast 40 litrów z Qts zastępczym jest bardziej prawdopodobne i praktyczne. Użytkownik przedstawił charakterystyki głośnika wygenerowane programem WinISD oraz po modyfikacjach objętości i strojenia, prosząc o ocenę. Wskazano, że mniejsza obudowa (15 l) nie schodzi nisko z basem, a większa (40 l) rozszerza pasmo kosztem równomierności charakterystyki i może powodować długi impuls basowy, co jest akceptowalne do kina domowego i muzyki techno. Dyskutowano także wpływ rezystancji cewki na sprawność głośnika i straty mocy, z sugestią unikania cewek w głośnikach basowych. Ostatecznie, najlepsza charakterystyka powinna być kompromisem między tymi dwoma wariantami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA