Lekkie zafalowania obrazu pionowe dobrze widać na text-cie wymienione kondzioły w zasilaniu (wygląda to jak by coś było z odchylania lub ze sterowania H)proszę o porady.
Może źle opisałem to wygląda na lekkie trzęsienie drganie w poziomie,przy zwiększaniu jaskrawości trochę się stabilizuje,jak i obraz oraz OSD,przy wyciszonym głosie słychać lekki trzask(ni przydźwięk ni trzask trudno opisać lepiej posłuchać).Stwierdziłem że te "zakłócenia wychodzą z TDA8362,odłączyłem falę powierzchniową i ten "trzask-przydźwięk"przy wyciszony głosie występuje również występuje przy odłączonym wejściu foni od TDA8362.Czekam na sugestie i podpowiedzi.
Sprawdz jak idzie wyjąć przewód WN z trafa czy nie jest zaśniedziały . Jak nie idzie wyjąć to raczej trafopowielacz. Te dwa po 47uF/250V mam nadzieję,że wymieniłeś.
Dodano po 50 [sekundy]:
Sprawdzanie tego przewodu po rozładowaniu kineskopu.
W telewizorze Unimor M462 występują pionowe zafalowania obrazu, szczególnie widoczne na tekście, oraz drgania poziome przy zwiększaniu jaskrawości, które częściowo stabilizują obraz i OSD. Problem nie ustąpił po wymianie kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu (+B, 5V, 12V, 200V) oraz kondensatorów filtrujących na stabilizatorze 8V zasilającym układ TDA8362. Słychać również lekki trzask przy wyciszonym głosie, niezależny od sygnału fonii. Podejrzewano uszkodzenia w linii odchylania poziomej lub sterowaniu H, a także możliwe iskrzenia w przewodzie wysokiego napięcia kineskopu. Sprawdzenie i ewentualna wymiana przewodu WN oraz kondensatorów 47uF/250V w zasilaniu wzmacniacza wizji zostały zalecane. Ostatecznie stwierdzono iskrzenia w kineskopie, co klient uznał za powód rezygnacji z dalszej naprawy. Zakłócenia pojawiały się również na wejściu AV, co potwierdzało uszkodzenie wewnątrz telewizora, a nie w sygnale zewnętrznym. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.