logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K608 – komunikat „otwórz osłonę obiektywu” mimo otwartej osłony

chincza 17 Lip 2006 14:17 882 6
REKLAMA
  • #1 2827697
    chincza
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z kamerą w k608 na lcd widnieje napis "oteórz osłonę obiektywu" i czarny LCD ale jak włączę kamerę do 3G to działa ale na środku ekranu widnieje ten sam napis
    czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Zmiana SW nic nie dała dalej to samo

Pozdrawiam
    Janek
  • REKLAMA
  • #2 2827962
    BudzewoHB
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    a moze obiektywu nie otworzyles ;) nie rozbieralem k608, ale tam musi byc jakis styk na tej zaslonie od aparatu
  • REKLAMA
  • #3 2827988
    chincza
    Poziom 21  
    Gdybym nie otworzył obiektywu to przy opcji wideorozmowy na zewnętrznej kamerze widziałbym ciemność a nie obraz
    a styku ani żadnego magnesu nie zauważyłem
  • #4 2828245
    BudzewoHB
    Poziom 19  
    musi cos byc, bo przeciez tam masz automatycznie wlaczajaca sie kamere gdy przesuniesz zaslone obiektywu, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2828776
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    BudzewoHB dobrze kombinuje, mlkże cś być ze stykiem czy jakimś pierdolnikiem co załancza tą kamerkę, rozbierz i sprawdź. Do kamerki która jest do video-rozmowy otwarcie obiektywu nie jest potrzebne.
    pozdr
  • #6 2828908
    BudzewoHB
    Poziom 19  
    ja tam tego nie ukrywam jestem refleksyjnym praktykiem informatykiem :P
  • REKLAMA
  • #7 2829737
    chincza
    Poziom 21  
    tino2003 masz rację do kamerki od wideorozmowy otwarcie nie jest potrzebne ale podczas rozmowy morzesz przełączyć na kamerę z tyłu aparatu i wówczas widzisz obraz tylko ten napiswidnieje na środku obiektywu, a przy próbie zrobienia zdjęcia czarny ektan i ten napis przy klapce nie widzę żadntch styków ani magnesu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu „otwórz osłonę obiektywu” wyświetlanego na ekranie LCD telefonu Sony Ericsson K608 mimo faktycznie otwartej osłony. W trybie wideorozmowy obraz z kamery działa, jednak napis nadal pojawia się na środku ekranu. Próba zmiany oprogramowania nie rozwiązała problemu. Dyskusja wskazuje na możliwy uszkodzony lub nieaktywny styk bądź czujnik wykrywający pozycję osłony obiektywu, który automatycznie aktywuje kamerę tylnego aparatu. Brak widocznych styków lub magnesów przy osłonie sugeruje konieczność rozebrania urządzenia i sprawdzenia mechanizmu aktywacji kamery. W wideorozmowie otwarcie osłony nie jest wymagane, natomiast przy korzystaniu z tylnej kamery problem z komunikatem i czarnym ekranem występuje nadal.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA