logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KR-a5010 - brak stereo w radiu, możliwa usterka podzespołu?

kalowiec 17 Lip 2006 16:04 3989 8
REKLAMA
  • #1 2827990
    kalowiec
    Poziom 11  
    Witam. Prosiłbym o jakieś sugestie, co może być przyczyną braku stereo w radiu w amplitunerze kenwood kr-a5010. Nie wiem co sie moglo stac - wczesniej stereo bylo na wszystkich stacjach radiowych, a nagle znikło. Na pewno to nie jest wina słabego sygnału - myślę że to wina jakiegoś podzespołu. No właśnie tylko jakiego. Na szczescie usterka ta nie ma wpływu na jakość dźwieku podczas suchania muzy z kompa. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2828017
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    W pierwszej kolejności proszę sprawdzić i ustawić częstotliwość genera-
    tora wewnętrznego stereodekodera (potencjometr ustawić w środkowym
    położeniu "zaskoku" stereo).
  • #3 2828384
    kalowiec
    Poziom 11  
    Niestety nic to nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 2829061
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Ja mialem podobny problem w kilku sprzetach Kenwooda (nie wiem czy na 100% w tym modelu). Prosze sprawdzic,czy nie sygnalizuje stereo obok danej czestotliwosci-tzn.sprobowac wstroic sie recznie troche nizej lub troche wyzej od czestotliwosci na ktorej nadaje jakas silna stacja. Trzeba pobawic rdzeniami w cewkach na plytce tunera,aby stereo zaskoczylo w odpowiednim punkcie. Nigdy nie wnikalem do konca co konkretnie reguluje,ale sposob u mnie skuteczny w 100%:) Prosze uwazac,zeby nie poukruszac rdzeni i zapamietac jak by co ich pozycje wyjsciowa. Powodzenia.
  • #5 2830745
    kalowiec
    Poziom 11  
    Porażka. Nic nie pomaga. Wymienilem ukl. scalony la1265, poprawilem luty, no i regulowałem wszystkie cewki i potencjometry.

Dodano po 49 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że oprócz braku stereo, radio nie potrafi łapać automatycznie stacji radiowych - przeszukuje wszystkie częstotliwości bez rezultatu.
  • #6 2830900
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    A, to inna rozmowa. Trzeba spróbować dostroić detektor FM (powinna to
    być cewka oznaczona FM DET ADJ).
  • REKLAMA
  • #7 2831085
    kalowiec
    Poziom 11  
    Chyba się poddam, bo chyba już wszystko sprawdziłem, a zaczyna mnie to denerwować.
  • REKLAMA
  • #8 4530028
    Marcin G.
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Siema ja mam taki sam problem w modelu KR-V7070 jaki jest tego powód?? proszę o pomoc
  • #9 5438055
    Marcin G.
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Witam. ja rozwiązałem ten problem w swoim kenwoodzie dostrojeniem dekodera FM za pomoca cewki na rdzeniu regulowanym. Ale mam jeszcze problem z przełączaniem par kolumn A-B wogóle to nie działa zero reakcji na naciskanie tych guzików.

Podsumowanie tematu

✨ W amplitunerze Kenwood KR-a5010 pojawił się problem z brakiem sygnału stereo w radiu FM, mimo że wcześniej stereo działało poprawnie na wszystkich stacjach. Usterka nie wpływa na jakość dźwięku z innych źródeł, np. komputera. Sugerowano sprawdzenie i wyregulowanie częstotliwości generatora wewnętrznego stereodekodera oraz dostrojenie detektora FM za pomocą cewki oznaczonej FM DET ADJ. Próbowano również regulacji cewek na płytce tunera oraz wymiany układu scalonego LA1265, jednak problem pozostał. Dodatkowo radio nie potrafi automatycznie wyszukiwać stacji radiowych. W podobnych modelach Kenwooda, np. KR-V7070, występuje analogiczny problem, który można rozwiązać poprzez dostrojenie dekodera FM za pomocą regulowanej cewki na rdzeniu. Wskazano także na konieczność ostrożnej regulacji cewek, aby nie uszkodzić rdzeni i zachować ich pozycję wyjściową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA