logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić soczewki skupiające światło do samodzielnych projektów typu flower?

ziomplock 18 Lip 2006 22:03 4356 6
  • #1 2831911
    ziomplock
    Poziom 12  
    Witam
    Mam pytanie skąd bierzecie soczewki skupjające światło do swoich zabawek które sami robicie, bo ja niewiem skąd wziąśc a chce zorbić flower. Pozdro
  • #2 2831941
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Z bazarów, z lup od ruskich. Ze złomu, ze starego sprzętu - czasem się zdarza.
  • #3 2832006
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Z komisu foto we Wrocławiu :D
    Konkretne wymiary i ogniskowe można zamówić u optyka (ale drogo !!!)
  • #4 2832160
    lordfryta
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dobry.
    Ja z kolegą kupujemy zawsze lupy w sklepie "Wszystko za 2 zl".
    Może ktoś wie, gdzie można kupić pryzmat (trójkątny)?
    Szukam także schematu plytki sterującej silnikiem zwierciadla w rytm muzyki przez mikrofon.
    Pozdrawiam
  • #5 2832222
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Cytat:
    pryzmat (trójkątny)
    można pozyskać ze starej lornetki,w lornetce są nawet 4 :D
  • #6 2832702
    lordfryta
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dzięki Qbuś. Nie wiedziałem ale obawiam się że bedzie on za mały. Ja potrzebuję około 4x5 cm (szerokość boku x wysokość). W każdym razie wielkie dzięki, będę się rozglądał za lornetkami (ostrzegam posiadaczy) :P hyhyhy
    Pozdrawiam ;)
  • #7 2832845
    ziomplock
    Poziom 12  
    dzięki za odpowiedzi, a taka lupa zwykła za 5zł od ruskich nadaje sie do zorbienia flowera?

Moderowany przez And!:

Była już wypowiedź na ten temat:

lordfryta napisał:
    Ja z kolegą kupujemy zawsze lupy w sklepie "Wszystko za 2 zl".

Podsumowanie tematu

✨ Soczewki skupiające światło do samodzielnych projektów typu flower można pozyskać z różnych źródeł, takich jak bazary, stare lupy pochodzące od rosyjskich dostawców, złom, czy używany sprzęt optyczny. Popularnym rozwiązaniem jest także demontaż soczewek ze starych lornetek, które zawierają nawet kilka soczewek o różnych rozmiarach. W komisach fotograficznych, np. we Wrocławiu, można znaleźć soczewki, a u optyka istnieje możliwość zamówienia soczewek o konkretnych wymiarach i ogniskowych, choć jest to kosztowne. W przypadku projektów wymagających większych soczewek (np. około 4x5 cm) lornetki mogą być dobrym źródłem, jednak należy zwrócić uwagę na rozmiar. Zwykłe lupy dostępne w tanich sklepach (np. "Wszystko za 2 zł") również nadają się do takich zastosowań. Dodatkowo pojawiło się pytanie o dostępność pryzmatów trójkątnych oraz schematy płytek sterujących silnikiem zwierciadła reagującego na muzykę przez mikrofon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA