logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowywać komputer czy kupić konsolę XBOX 360?

prez8s 19 Lip 2006 00:38 2686 16
REKLAMA
  • #1 2832516
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Czy warto wymieniac sprzet co chwile na nowy? Zobaczyłem jakie ma wymagania 3dmark06. 1gb ram, 2,5ghz, 256mb grafika, przy takim konfigu to miniumum zeby wogole dzialal. I tak sie teraz zastanawiam, czy nie lepiej kupic juz konsole niz sie bawic w dokladanie kolejnej niemalej kasy do kompa zeby sobie pograc w nowe tytuly. Jak tak patrze na te xboxy 360, to nie są one jakos kosmicznie drogie, juz za 1000zł mozna miec nowego. Za pare miesiecy pewnie bedą jeszcze ze 200zl tansze. A ponoc to bardzo wydajne maszynki do grania. Co myslicie o tym? Warto dalej rozbudowywac swój komputer, czy lepiej zostawic tak jak jest i miec do netu, kupic konsolke i na niej gierczyć? I tak pewnie wiekszosc tytulow bedzie rownolegle na konsoli. Ma ktos moze teraz tego xboxa?
  • REKLAMA
  • #2 2832535
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Niech Kolega nie patrzy na te SMARKI.Ostatni 3D Mark jakiemu mozna bylo zaufac to 2000.Teraz widzisz przed soba 2006 a w grach zobaczysz taka grafike za dwa,trzy lata.Oni chyba robia po to te smarki zeby Ci pokazac,ze masz cienkiego sprzeta i nalezy go wymienic.Nie Daj sie nabrac.

Co do konsol to mialem kiedys PS1.Jezeli ktos sie nastawia na samo granie to prosze bardzo.Komputer pozwala na wiele WIELE wiecej.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2832600
    prez8s
    Poziom 33  
    No tez kiedys mialem PS1, ale to byly inne czasy. Teraz jest era konsol, ktore "próbują" zastąpić PC-ta. Wiadomo juz nie od dzisiaj, że gry na kosolach są o wiele lepiej zoptymalizowane pod sprzet i dlatego konsola "porzyje" dużo dłużej. Zoptymalizowane wcale nie znaczy gorsze, sam sie o tym przekonalem na wlasne oczy. Za jakiś czas gdy ta konsola sie bardziej upowszechni cwaniaki ją rozpracują. Nie mówie żeby kupowac tego xboxa teraz, ale zastanawiam sie, czy warto dokladac kolejną kase do swojego sprzetu, czy dac sobie spokoj i poczekac na tą konsolke. Tak sobie obliczylem że żeby komp mi wystarczyl na jeszcze ze dwa lata giercowania to musial bym wladowac w niego co najmniej ze 2000zl, oczywiscie mozna po kolei wymieniac czesci, ale to i tak wyjdzie gdzies tyle, jedynie w przeciągu tylko troche dluzszego czasu. A ta konsolka juz teraz jest niezbyt droga i w dodatku powinna starczyc na kilka ładnych lat grania. Ten pecet co mam teraz zostal by mi do netu, do sciagania gier na tą konsolke :) i do innych działań.
  • REKLAMA
  • #4 2832723
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Grasz w 3dmarki? Zmieniasz kompa, zeby 3dmark działał dobrze?
    Tragedia. Jesteś ofiarą speców od marketingu.

Konsole warto kupić jak zabezpieczenia zdejmą, bo gry są drogie.
  • #5 2832933
    prez8s
    Poziom 33  
    Platon napisał:
    Grasz w 3dmarki? Zmieniasz komputera, zeby 3dmark działał dobrze?
    Tragedia. Jesteś ofiarą speców od marketingu.

Konsole warto kupić jak zabezpieczenia zdejmą, bo gry są drogie.

Nie, nie gram w 3dmarki, ale jak zobaczylem jakie to ma wymagania.... Do tego nadchodzące gry, nowy windows vista. Zeby to w miare pociągnąć, zebby dalo sie na tym grac, to trzeby znowu góre pieniedzy. Czy nie zauwazyliscie ze z biegiem czasu jest tendecja, ze zeby nadązyc to trzeba coraz szybciej wymieniac sprzet? Oczywiscie tu chodzi o marketing, te nowe gry to wszystko napedzają, nie dopracowuje sie gier, bo i po co? Ten rozwój sprzetu i gier jest teraz tak szybki, uzytkownik bedzie musial kupic nowszy, bo nie nadązy. W kazdym razie jak czytam recenzje xboxa 360, to jestem na tak. Ponoc juz są chipy do tej konsoli. Poczekam jeszcze troche, az sie bardziej u nas upowszechni i kupuje.
  • #6 2833031
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Tak jak pisalem wyzej.Jezeli sie Nastawiasz na samo granie to kup konsole i po problemie.Dzisiejsze gry na PC to pomylka.Grafika,grafika i jeszce raz grafika i nic wiecej.Tworcy gry siedza nad nia trzy lata a ty ja przechodzisz w dwa,trzy dni.Poza tym kazda szanujaca sie gra to przewaznie 4CD(nie kazdy w domu ma DVD).Wiec wystarczy jakas wrzucic i zobaczyc ile sie to instaluje.Paranoja.A to dopiero poczatek.Za kilka lat gra bedzie zajmowac dwustronne DVD.

Moje zadanie(gracza) jest takie.PC>>>KONSOLA.Gram tylko w starsze tytuly.Maja o wiele mniejsze wymagania i za BARDZO zywotne.

Modernizacja komputera przewaznie sie sprowadza do wymiany wszystkich bebechow.Zmieniajac proca wymieniamy czesto tez plyte,wkladajac mocna grafike trzeba takze zmienic zasilacz.Oczywiscie do tego 2GB ram zeby wszystko jako tako chodzilo.Do chlodzenia takiego potwora (podkreconego) TRZEBA uzywac wody.A to kosztuje.

To tylko moje zdanie.Wybor nalezy do Ciebie.

Pozdro
  • #7 2833134
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Ja uwazam ze kupno konsoli to bardzo rozsądna decyzja. Taka konsola pożyje na poewno 3-4 lata a za kasę którą trzeba włożyć w rozbudowę komputera można kupować gry. W dodatku konsola to konsola, zero problemów z kompatybilnością, sterownikami, skakaniem itp.
    Komputera przecież nie wyrzucisz a do codziennych zastosowan wystarczy ci on jeszcze kilka lat.
    Sam gram mało, głównie w stare gry i mam w domu Celerona 800 i nawet nie myślę o zmianie. Nie mam ochoty kupować nowego tylko dlatego zeby zagrac w jakas durną i bez pomysłu grę na 4 CD.
  • #8 2833354
    sopelek18
    Poziom 14  
    Też uważam, że jeżeli chcesz sprzętu do gier to konsola będzie najlepszym rozwiązaniem. Sam mam komputer dość słaby jak na te czasy i nie zamierzam w nim grzebać. Zamierzam kupić konsolę lecz mam zamiar poczekać na PS3 i Wii. Dużo się mówi na temat tych konsol zwłaszcza o porażkach Sony. Wolę poczekać do listopada (niby mają być po premierze PS3 i Wii ... chociaz sony raczej przelozy premierę) i poprostu zoabczyć co jest lepsze, szczególnie interesuje mnie pad Wii. Mówi się, że to najsłabsza konsola z next-genów, lub że Wii nie jest next-genem, ale pamiętacie Gamecube'a ? Niby też nic specjalnego, a Resident Evil na Gamecube uzyskał miano gry z najlepsza grafiką na świecie... poczekamy zobaczymy. Głupio by było wyłożyc 1500-2500zł (zależy co kupimy) i żeby się okazało, że inna jest lepsza. Napewno nie można się sugerować ilością sprzedanych sztuk, gdyż japończycy będą spać pod sklepami w kilometrowych kolejkach i nakręcać sprzedaż...
  • #9 2833509
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    tyle ze grajac na PC w Polsce 90% ludzi gra z piratow wiec jak raz zainwestuje w sprzet to gry ma darmo a przy konsolach nowej generacji moze byc problem z uzywaniem dostepnoscia nieoryginalnych gier wiec trzeba bedzie co miesiac wydac ileset zl na gry . Poza tym jak ktos na Pc gral na oryginalach to na konsoli sie niemilo rozczaruje bo gry konsolowe sa duzo drozsze ( i dodatkowo znalezc gre lokalizowana na Polske to mozna dluugo szukac)
  • #10 2833665
    prez8s
    Poziom 33  
    0__0 napisał:
    tyle ze grajac na PC w Polsce 90% ludzi gra z piratow wiec jak raz zainwestuje w sprzet to gry ma darmo a przy konsolach nowej generacji moze byc problem z uzywaniem dostepnoscia nieoryginalnych gier wiec trzeba bedzie co miesiac wydac ileset zl na gry . Poza tym jak ktos na Pc gral na oryginalach to na konsoli sie niemilo rozczaruje bo gry konsolowe sa duzo drozsze ( i dodatkowo znalezc gre lokalizowana na Polske to mozna dluugo szukac)

jesli juz poruszasz ten temat, to od tego jest emule :), wystarczy tylko mocne mocne lacze i jakis pececik co to wszystko sciagnie i wypali :) na x360 napewno szybko sie pojawia "kopie zapasowe", o ile juz nie ma :)
  • #11 2835202
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    tyle ze w przypadku x360 na razie piractwo wymaga wiele samozaparcia a przy ps3 bedzie jeszcze gorzej , na pewno na dzialajaca dobrze przerobke przyjdzie poczekac z rok czy dwa a i sciaganie samych gier z uwagi na objetosc (nosnik blue ray25Gb jednwarstwowa 50Gb dwuwarstwowa) nie bedzie mile i szybkie a jak ktos siedzi na ktorejs z wolniejszych neo z limitem to bedzie mogl sciagnac jedna gre na kilka miesiecy -wtedy juz warto byloby sie zastanowic czy nie kupic oryginala bo same rachunki za prad kompa sciagajacego to bedzie paredziesiat zl
  • #12 2838981
    pan_adam
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam.
    Jeżeli chodzi o granie to właściwie bardziej opłaca kupić się konsolę. W chwili obecnej spora część gier jest wydawana na różne platformy (z poślizgiem ale jednak). Z tym - jak któryś z poprzedników wspomniał - najbardziej opłaca się poczekać na zmodowane konsole, które oprócz tego, że pozwalają na granie z nieoryginalnych nośników najczęściej umożliwiają wykorzystywanie konsoli do innych celów (odtwarzacz DIVX, MP3, audio, instalacja Linux-a). Sam posiadam XBOX-a (starego) i szczerze mówiąc różnica między filmem oglądanym na TV a na monitorze PC jest tak ogromna, że właściwie PC-ta używam jedynie do pracy i gry online, a filmy oglądam na XBOX-ie.
    Tu można poczytać więcej: xbox.makii.pl

Pozdrawiam

Adam
  • #13 2840128
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    prez8s - a ty dalej sie przejmujesz tym 3dmarkiem. To nie jest absolutnie zaden wyznacznik wymagan dla gier. Jest rok 2006, a gry jeszcze nie wyglądają jak z tego 2003. Więc emocjonujesz się tym co będzie za jakies 3 lata.
  • #14 2840351
    prez8s
    Poziom 33  
    Platon napisał:
    prez8s - a ty dalej sie przejmujesz tym 3dmarkiem. To nie jest absolutnie zaden wyznacznik wymagan dla gier. Jest rok 2006, a gry jeszcze nie wyglądają jak z tego 2003. Więc emocjonujesz się tym co będzie za jakies 3 lata.

W zasadzie masz racje.
    W dodatku poszperałem w necie na temat nowego x360 i sie okazuje ze ludzie mają z nim spore problemy, ponoc sie wiesza często, są jakies wadliwe serie co padają jak muchy, ponoc jedne sie grzeją jak piecyki, a inne sa zimne, niektórym wyskakują jakies błedy. Cos mi sie wydaje ze ta konsola mimo ze ludzie sobie bardzo ją chwalą pod wzgledem grafiki, to jednak bedzie chyba bardziej awaryjna od PS2. Więc raczej nie bedzie to tak różowo wyglądało jak sie spodziewałem :(.
  • #15 2840779
    sopelek18
    Poziom 14  
    pierwsze wypusty ps2 były bardzo awaryjne więc nie masz się czym zbytnio przejmować. Trzeba poczekać, tym bardziej że do x360 bedzie HD DVD
  • #16 2903134
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    wszystkie konsole sony sa awaryjne. psx, psone, ps2, pstwo i pewnie tak samo bedzie z ps3.

xbox 1 nie psuly sie
    sxox360 podobno sie przegrzewaja ale to pojedyncze przypadki. sprzedalem kilkadziesiat tych konsol i jak na razie reklamacji nie bylo....
  • REKLAMA
  • #17 2907531
    123456otras
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    skoro juz mowimy o wymaganiach to nie patrz na to ze potrzeba np procesor 2,5ghz bo kazdy procesor sie rozni (technologia wykonania,jadro,cache,instrukcje) nawet athlon 64 3000+(1,8ghz) z r9550 i 512mb ram uniesie kazdą gre dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności rozbudowy komputera w celu grania w nowe gry versus zakup konsoli Xbox 360. Użytkownicy zwracają uwagę, że wymagania sprzętowe nowych gier i benchmarku 3DMark06 (np. 1GB RAM, 2,5 GHz CPU, 256 MB grafiki) wymuszają częste i kosztowne modernizacje PC, co może być nieopłacalne. Konsola Xbox 360 jest postrzegana jako tańsza i bardziej wydajna platforma do grania, oferująca dłuższy czas użytkowania bez konieczności wymiany podzespołów oraz brak problemów ze sterownikami i kompatybilnością. Wskazuje się jednak na potencjalne problemy z awaryjnością pierwszych serii Xbox 360, takie jak przegrzewanie i błędy systemowe. Poruszono także kwestie piractwa – na PC jest ono powszechne i ułatwia dostęp do gier, podczas gdy na konsolach nowej generacji jest trudniejsze, co może generować dodatkowe koszty. Wspomniano o nadchodzących konsolach PS3 i Wii, które mogą wpłynąć na decyzję zakupową. Konsola Xbox 360 może być również wykorzystywana do innych celów multimedialnych, np. odtwarzania filmów. W kontekście PC podkreślono, że modernizacja często wymaga wymiany wielu komponentów (procesor, płyta główna, zasilacz, pamięć RAM) oraz stosowania zaawansowanych systemów chłodzenia. Ogólnie rekomenduje się zakup konsoli dla osób nastawionych głównie na granie, a komputer pozostawić do zastosowań internetowych i pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA