Chciałbym sie poradzić jak napisać w Bascomie, oprogramowanie do urzadzenia, które musi coś tam wyświetlać, musi obsługiwać klawiaturę, wysyłać coś tam po I2C oraz na bieżąco musi odbierać ramki z UARTA0. Chodzi o to że z komputera wysyłam 64bajty przez RS232 Atmega to odbiera i dokonuje odpowiednich nastaw w urządzeniu. Jednocześnie musi działać klawiatura i pozostały sprzęt podłączony do proca. Informacja docierająca z komputera ma najwyższy priorytet i nie może być zagubiony ani jeden bajt.
Ja napisałem to tak że ładuje do 64 elementowej tablicy dane z Uarta(Inputbin tablica(1), 64) a obsługa tego znajduje sie w petli głównej. Resztę obsługuje na przewraniach timerów. Niestety takie rozwiązanie gubi bajty informacji wysyłane z komputera. Czy znacie jakies alternatywne roziązania takiego problemu. Chodzi o to by Uart pracował niezależnie i gromadził dane w buforze, niezależnie od sygnalów z pozostałych źródeł.
Ja napisałem to tak że ładuje do 64 elementowej tablicy dane z Uarta(Inputbin tablica(1), 64) a obsługa tego znajduje sie w petli głównej. Resztę obsługuje na przewraniach timerów. Niestety takie rozwiązanie gubi bajty informacji wysyłane z komputera. Czy znacie jakies alternatywne roziązania takiego problemu. Chodzi o to by Uart pracował niezależnie i gromadził dane w buforze, niezależnie od sygnalów z pozostałych źródeł.