logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk IBM i bad sektory - testowanie za pomocą HD Tune

tereferator 19 Lip 2006 22:23 1590 4
  • #1 2835078
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam - kupiłem dysk do laptopa armada E500 pentium 3 600 ,
    dysk to ibm 48 gb 5400rpm . Dysk dziwnie sie zachowuje - gdy go otrzymałem nie miał partycji - zrobilem partycje fdiskiem sformatowalem ,zainstalowałem system . Potem po zainstalowaniu sterownikow przystapilem do instalacji service packa2 .Doszlo do pewnego momentu i sie posypalo ze cos nie tak z odczytem czy zapisem .Myslalem ze chodzi o to ze płyty nie czyta ..wiec format od nowa bo system nie chcial startowac z w polowie przerwanym sp2 . Przy kolejnym formacie wyskoczyly bad sektory . Pozniej dysk nie reagowal na usuwanie partycji fdiskiem ..usuwalem niby usuniete po restarcie znowu były . Teraz dysk podlaczylem do komputera stacjonarego przez przejsciowke ..usunalem partycje Partition magic ...zrobilem nowa partycje i jade go HD TUNE nie wykazuje błędow chociaz 2 razy sie zatrzymal na dłuzej i zawarczal głowicami . I teraz pytanie czy jesli przejdzie pomyslnie proces w hd tune tojest wolny od bad sektorow ? . Dlaczego pojawily sie bady ? czy moj laptop nie obsluguje takich wiekszych dyskow? .Troche sie rozpisalem przepraszam ..ale jestem jeszcze w panice bo za dysk troche dałem ;) Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Jednak ma bad sektory ;( ,w koncu wyszly w polowie dysku .ehh to allegro
  • #2 2835397
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    HD Tune nie gwarantuje niczego. Jeśli ma kolega gwarancję, to radzę z niej skorzystać. Mimo wszystko nie wygląda mi to na bad sektory fizyczne, a raczej logiczne. Jeśli nie ma gwarancji można próbować coś zdziałać programami ze strony producenta lub "HDD Regeneratorem".
  • #3 2835483
    tereferator
    Poziom 15  
    Dysk był uzywany -bez gwarancji i wydaje mi się ze był traktowany juz HDD regeneratorem , sprzedajacy zapewnia ze u niego był dobry - na potwierdzenie wysłal mi skan z HD TUNE jednak to tylko QUICK SCAN , u mnie na quick scanie sa tylko 2 male bady . Na razie proboje reklamacji :) ..ostatnio to allegro schodzi na psy juz nawet u wydawalo by sie pewnych osob mozna kupic bubla . Chyba zacznę kupować nowe rzeczy ni ełaszcząc sie na niską cene bo i tak sie straci :/.
  • #4 2835494
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Ktoś kiedyś powiedział mądre zdanie: "Nie stać mnie, żeby oszczędzać."
    Nie wiem jak to było dokładnie napisane i czy sprzedający nie zastrzegł sobie tego, ale o ile się nie mylę, to jeśli w aukcji nie było napisane inaczej, to może kolega zwrócić w ciągu 10dni towar i powiedzieć, że mu się poprostu nie podoba. Wtedy sprzedawca ma obowiązek zwrotu pieniędzy (tylko koszty wysyłki w obie strony przepadają). Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.
  • #5 2929317
    tereferator
    Poziom 15  
    zwrocilem towar calej kasy nie odzyskalem ale dobre i to :/ -niz zjeba*** dysk .pozdawiam .
REKLAMA