logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki subwoofer 25-30cm do skrzynki 23L? Budżet 200-600zł, różne gatunki muzyki

manxon 20 Lip 2006 14:04 1526 6
REKLAMA
  • #1 2836573
    manxon
    Poziom 11  
    Kupiłem zabudowe bagażnika wraz ze skrzynką zamkniętą ok. 23L w której kiedyś siedział Hertz 30cm. Obudowa ma kształt trapezu.

Troche poczytałem na temat skrzynek i subwooferów i myśle, że jest to za mała skrzynka jak na głośnik 30cm. I tu moje pytanie, czy znacie jakieś suby co by "dobrze się czuły" w tej skrzynce? Proszę o podanie subów w cenie 200-600zł. (słucham bardzo różnej muzyki - najczęściej składnek Ministry od Sound clubbers, jazz, house, ale również instrumentalnej, czyli mój typ to raczej dobrze kontrolowany sprężysty bas)

Jeśli żaden głośnik 30cm nie pasował zbytnio, myśle ostatecznie o wykonaniu dystansu z mdf, żeby głośnik 25cm zamontować (Polk Audio, JL Audio)
  • REKLAMA
  • #2 2836875
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    ja bym kupil jl audio
  • REKLAMA
  • #4 2837351
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    slyszalem ze ktores z earthquakow graja dobrze w takich malych obudowach. dbx albo jakos tak. wpisz w szukaja moze cos znajdzie
  • REKLAMA
  • #5 2837701
    manxon
    Poziom 11  
    Nie musi byc to 100% mozliwości suba, bo samochod o malej kubaturze (Clio II ph II). Oby tylko nie harczał i mogł ładnie zagrać (co nie znaczy strasznie głośno).

Też tak rozważałem te JL Audio 10W1v2-4. Tylko w tym wypadku jest napisane że obudowa zamknięta 17,7l powinna mieć - najwyzej ją wycisze bardziej to zmniejszy sie pojemność bo 5-6L rożnicy przy tej pojemności to już dość znaczna różnica.
  • #6 2838051
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Z tym ze jezeli chcesz wyciszac w sensie wytlmiac np. jakas gabka to w ten sposob zwiekszasz pozornie obudowe... Lepiej wloz do srodka i przymocuj kawal drewna i wtedy gabka (bo to itak jest potrzebne)
  • REKLAMA
  • #7 2841926
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru subwoofera 25-30 cm do zamkniętej skrzynki o pojemności około 23 litrów i trapezoidalnym kształcie, z budżetem 200-600 zł, do różnorodnej muzyki wymagającej kontrolowanego, sprężystego basu. Zwrócono uwagę, że skrzynka jest zbyt mała dla subwoofera 30 cm, co ogranicza efektywność głośnika. Polecane są subwoofery 25 cm, które lepiej sprawdzą się w małych obudowach, np. modele JL Audio 10W1v2-4. Z 30 cm subwooferów wymieniono Powerbass, który może działać przy minimalnej pojemności 21 litrów, choć nie w pełni optymalnie. Wspomniano także o subwooferach Earthquake (np. DBX) jako potencjalnych rozwiązaniach do małych skrzynek. Poruszono temat wyciszania obudowy gąbką, które może pozornie zwiększać pojemność, ale lepiej jest zastosować dystans z MDF i dodatkowe tłumienie. Jako alternatywę zaproponowano subwoofer Kicx DC300 12", który producent zaleca do obudów zamkniętych o pojemności około 25 litrów, co czyni go odpowiednim do 23-litrowej skrzynki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA