logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp officejet d135 - nie drukuje po wymianie tuszu na zamiennik, komunikat błędu

sppp 21 Lip 2006 18:43 2605 9
REKLAMA
  • #1 2840204
    sppp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Urządzenie jak w temacie.
    Był pusty tusz kolorowy (w menu pokazywał 0%). Po wymianie tuszu na zamieniik wielokropka nie chce drukować. Na wyświetlaczu pojawiia się napis:
    'vorrat aufgebr.' tauschen sie die farbtinten patrone aus.'
    Znajomy przetłumaczył to jako:
    'Zapas wyczerpany, proszę wymienić naboje z tuszem'
    W menu poziomy tuszy są następujące: czarny 57%, kolor 89%.
    Czy ktoś wie co z tym zrobić?

Pozdrawiam
    sppp
  • REKLAMA
  • #2 2840822
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    hmmm, drukark moze "marudzic" o wymianie pojemników z atramentem jak i o wymianie głowic. Jakie informacje są o nich - głowicach - w raporcie?

Radzio
  • REKLAMA
  • #3 2848014
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    to urządzenie napewno ma osobne głowice :?:
  • REKLAMA
  • #4 2853670
    sppp
    Poziom 12  
    tak, to urządzenie ma osobne głowice - po jednej dla każdej składowej.

W raporcie da się tylko wybrać opcję poziomu tuszu - przy każdej innej drukarka próbuje coś drukować , ale wywala wykrzyknik i powyższy komunikat lub podobny.
  • #5 2853722
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2853896
    sppp
    Poziom 12  
    już też miałem kiedyś przewał z takim urządzeniem.
    problem w tym, że drukarka nie chce zrobić czyszczenia. wszystkie operacje związane z drukowaniem kończą się wywaleniem błędu.
  • #7 2854181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 2855746
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Standardowo drukarka "wylancza" uszkodzona glowice i "krzyczy" o jej wymianie.
    Dany kolor wowczas nie drukuje.

Moze tryb serwisowy cos ulatwi :) wiadomosc na priv.

Radzio
  • #9 2856484
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam trzy takie maszynki i z tego co piszesz wydaje mi się że do wymiany są te nowe zamienniki które kupiłeś,lub jeden z nich.Jeżeli przed wymianą kardridży drukarka ,śmigała a po ich wymianie nagle przestała to nielogicznym jest szukanie usterki w głowicach.
    Pojemniki do tej drukarki mają chip ,z którego drukarka pobiera informację,i jak coś jej nie pasuje to wywala błąd i o drukowaniu można pomarzyć.
    Nie wiem na jakiej zasadzie działa ten chip-prawdopodobnie zlicza wydrukowane strony i pilnuje daty ważności.
    Zdarzyło mi się ,że drukarka "odrzuciła" zużyty w połowie oryginalny pojemnik-i do tej pory nie wiem czemu bo data była ok.
    Żeby nie mieć takich kłopotów z kardridzami musisz się zaopatrzyć w resetery.Na Allegro sprzedają to jako "wieczne chipy" czy coś takiego i kosztują koło 50-70zl,tyle że potem nie kupujesz już nowych pojemników tylko tusz do uzupełnienia.
    Podobne resetery znalazłem też tu:
    http://www.szafirek.pl/index.php/,browse,id_g...pr+DESC%5C%2C+name_pr,itlpager%5Bpg%5D,2.html
    albo tu:
    http://www.dodrukarki.pl/go/_info/?id=28827&sess_id=13c2d5a72bc9360ffe9fc2f87746f18f

Pozdrawiam
  • #10 2856650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP Officejet D135 po wymianie tuszu na zamiennik wyświetla komunikat błędu „vorrat aufgebr. tauschen sie die farbtinten patrone aus” informujący o wyczerpaniu zapasu tuszu, mimo że poziomy tuszu w menu wskazują odpowiednie wartości (czarny 57%, kolor 89%). Urządzenie posiada osobne głowice dla każdej składowej koloru. Próby wykonania czyszczenia głowic kończą się błędem i niemożnością drukowania. Możliwe przyczyny to uszkodzenie lub nieprawidłowe osadzenie głowic, jednak bardziej prawdopodobny jest problem z chipami na zamiennikach tuszu, które drukarka odrzuca lub nie rozpoznaje prawidłowo. Chipy te monitorują poziom tuszu i datę ważności, a ich niezgodność powoduje blokadę drukowania. Rozwiązaniem może być użycie resetera chipów („wieczne chipy”), które pozwalają na ponowne wykorzystanie pojemników z tuszem bez błędów. W modelu D125 istnieje możliwość wydruku testu diagnostycznego, co może być pomocne również w D135. Wymiana oryginalnych głowic na nowe jest kosztowna i nie zawsze skuteczna, a uszkodzone głowice zwykle nie generują błędów, lecz powodują brak wydruku koloru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA