logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie miesięcznego kosztu prądu dla serwera 200W i urządzeń 12V

pioklo 21 Cze 2003 17:13 6151 31
REKLAMA
  • #1 258161
    pioklo
    Poziom 2  
    Witam

Mam takie pytanie ile mniej więcej wychodzi opłata za prąd
    dla :
    serwera chodzącego 24 h na dobe caly miesiac z zasilaczem 200 WAT
    jednym dyskiem twardym i karta sieciową ,jednego huba z zasilaczem 12 V i sdi tez z zasilaczem 12 V
    wedlug moich obliczen wyszlo mi okolo 20 zl za miesiac
    nie wiem czy dobrze licze bo chyba komputer nie pobiera 200 WAT ??
    cena za kilowatogodzine przyjąłem 0,40 gr

pozdrawiam
    pioklo
  • REKLAMA
  • #2 258187
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    To zalezy jaka nasz taryfe, proponuje liczyc nie kase a kWh.
    Chyba cos nie tak liczysz - ja mam kompa aktywnego z monitorem tak jak ty serwer + to co normalnie ludzie maja w domu tv, lodówke, czajnik(2,2kW) i co tam sobie jeszcze wymyslisz a miesiecznie place za prąd ~46zł.
    Jak chcesz byc pewny na 100% zmierz prąd i po kłopocie.
  • #3 258201
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Jeśli policzysz oszczędnie na wszystko 100W ( 0.1 kW) to będzie

0.1 razy 24 razy 30 = 72 (kWh)
    72 razy0.4zł = 28zł 80gr

Nie wiem jak, ale mnie wyszło trochę więcej. Zasilacz komputera nie jest obciążony (nie pobiera) mocą 200W lecz przy tym co podałeś 80W chyba ciągnie.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 258216
    pioklo
    Poziom 2  
    Mariusz Ch. napisał:
    Witam.

Jeśli policzysz oszczędnie na wszystko 100W ( 0.1 kW) to będzie

0.1 razy 24 razy 30 = 72 (kWh)
    72 razy0.4zł = 28zł 80gr

Nie wiem jak, ale mnie wyszło trochę więcej. Zasilacz komputera nie jest obciążony (nie pobiera) mocą 200W lecz przy tym co podałeś 80W chyba ciągnie.

Pzdr.

80 WAT ?
    ja liczylem ze jakies 40-50 WAT
    to mi wyszlo za to 14 zl
    plus zasilacz do sdi i do huba po 4 zl razem cos ponad 20 zl
  • #5 258221
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Na odległość i w ciemno nic sensownego nie można powiedzieć, a wszystko opiera się na szacowanym zużyciu. Jeśli masz dysk 7200rpm i płytę 2.5G to może tyle wyjść. Wszystko zależy od obciążenia całego zestawu "mocą obliczeniową". Rzeczywiste wielkości sprawdzisz tylko empirycznie ( przez pomiary).

Pzdr.
  • #6 258234
    CKsrv
    Poziom 32  
    0,40zł/kWh to troche duże uproszczenie ALE nie znam twojej ceny - nie jest taka sama w całym kraju.
  • #7 258936
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Nie masz skąd wziąć licznika na parę dni? Podłączyłbyś na jakiś czas i już byś miał pomierzone. I to dokładnie.
  • #8 258965
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Ostatecznie przed zasilaczem amperomierz, a równolegle do liniii woltomierz. No i musisz uważnie obserwować. Niestety, wynik nie będzie 100% dokładny, ale podczas w miarę stabilnej pracy urządzeń dostarczy orientacyjnych danych odnośnie zużycia energii. Wynik będzie jednak obarczony sporym błędem.
    Pozdrawiam.
  • #9 258981
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    :arrow: Nemo
    Obawiam się że taki pomiar będzie obarczony bardzo dużym błędem, prąd zasilający przetwornice bez układu PFC bardzo mocno odkształcony od sinusoidy i miernik bez pomiaru wartości skutecznej pokaże "cuda".
    Najlepszym wyjściem jest chyba użycie starego licznika (można taki kupić za grosze).
  • #10 258984
    gzresiek
    Poziom 20  
    Oczywiście, licznik elektromechaniczny zmierzy wszystko dokładnie!
  • #11 259505
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Napisałem ostatecznie. Jeśli ktoś nie ma dostępu do licznika, może skorzystać z tej metody, ale jak napisałem jest obarczona dużym błędem.
    Pozdrawiam.
  • #12 259651
    alfa63
    Poziom 1  
    a jeszcze dolicz dostawe energi wkażdym miejscu w tym kraju licvzą za dostawe inaczej a niekturzy za dostawe płacą więcej i to dużo niż zużyją tej energi
  • REKLAMA
  • #13 259732
    chryscio
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    A ja załączam program który między innymi ma funkcję obliczania kosztów energii.
    Załączniki:
    • powerpak.zip (145.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 262780
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Najdokładniejszy sposób pomiaru, bo uwzględniający ile zapłacimy
    naprawdę, polega na wyłączeniu wszystkiego w domu i pozostawieniu
    danego urządzenia "na chodzie", nastepnie odczyt na liczniku energii
    przy pomocy zapałek :)
    Liczymy ze stoperkiem ile sekund trwa obrót tarczy, nastepnie
    odnajdujemy gdzieś na obudowie mnożnik, np. ja mam 375 obr/kWh.
    Zmierzone sekundy * ile obrotów/kWh i mamy czas w jakim sprzęt
    zeżre kilowatogodzinę.

Sposób pewny, szybki i nie trzeba bawić się z miernikami :)
  • #15 262899
    sybulek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Metoda jest OK. Lepiej jest policzyć czas np. 10-ciu obrotów tarczy, to się zmniejszy stosunkowo błąd czasu patrzenia na tarczę i stoper zwłaszcza jak draska jest mokra.
  • #16 263023
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Taki licznik elektromechaniczny można kupić w każdym zakładzie elektroenergetycznym i to jest najlepsza,najtańsza metoda pomiaru.Podawanie sprzętu w jaki wyposażony jest twój komp naniewiele się zda ponieważ i tak nieznasz sprawności zasilacza,a pozatym pobór mocy przez kompa moze sie zmieniać wraz z jego obciążeniem.Pozostaje ci jeszcze jedna możliwośc: watomierz, ale jest to przyrząd bardzo unikalny i drogi.
  • #17 735655
    gzresiek
    Poziom 20  
    Pomysł Liściastego jest moim zdaniem najlepszy ze wszystkich. Jednak mam obawy że upływność instalacji może wprowadzać pewien błąd :)
  • #18 736311
    Łośioo(ó)
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Oj co się przeliczyłeś z tym serwerem .

Jesli procek ma powyżej 1,7 GHz to zżera jakieś 40 WAtt . Dodając jeszcze same wentylatory np : zasilacz.... wentylator do procka i karty graficznej jakies 20-30 WATT razem . Może nawet więcej....Dodając jeszcze inne bajery takie jak .......plytka głowna , HDD , to razem będzie jakies 150 WATT może nawet więcej zalezy od procka , plyty glownej pamięci , chlodzenia itp...

A koszt licz se sam :D
  • #19 736332
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    pomysł lisciastego jest dobry bo zawiera w swoim składzie bład złozony samego kilowatogodzinomierza, sam kilowatogodzinomierz moze wykazywac błędy, wyliczenia realnego a nie bliskiego ideałowi pomiaru jest sprytniejsze. Nam chodzi o to co pomierzy nasz obrotowy cód techniki, a nie to co komputer "ciągnie"

co z tego że weźmiemy komputer uzbroimy go w sprzęt laboratoryjny wyliczymy wszysko bez oporów linii, bezwładności sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 740926
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Wiesz na giełdzie można kupić stare megnetoelektryczni i innego rodzaju watomierze. Jest on dokładniejszy od woltomierza(Vm) i amperomierza(Am) połączonego jak wyżej. Niby to samo (moc policzysz) ale jak miałeś do czynienia z pracownią elektrotechniczną to wiesz że połączenie Am+Vm (oczywiście odpowiednio Vm za amperomierzem) pokaże troche coinnego jak Vm+Am. Jak niewieżysz o sprawdź, różnice czasami są widoczne bez jakichkolwiek przeliczeń!!!
  • #21 740991
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Połączenie woltomierza i amperomierza pokaże (po pomnożeniu oczywiście) moc całkowitą (nie pamiętam czy tak dokładnie się to nazywa, w każdym razie jest to moduł mocy zespolonej), jednostką jest VA (woltamper, albo woltoamper), a nie WAT, jest to jednostka stosowana w energetyce. Nas natomiast interesuje tylko składowa rzeczywista mocy zespolonej (moc czynna), bo tylko tą składową mierzy licznik.
    Niestety, przy pomocy woltomierza i amperomierza jesteśmy w stanie określić moc czynną jedynie dla obciążenia o charakterze rezystancyjnym (gdy przesunięcie fazy mięzy prądem i napięciem = 0).
    Moc bierna (pozorna) nie wydziela się w obciążeniu, tylko w źródle w postaci strat, stąd właśnie zastosowanie VA w energetyce.
    Zasilacz komputera niestety obciążeniem rezystancyjnym nie jest, a stosowane układy PFC nie eliminują całkowicie charakteru reaktancyjnego obciążenia.
  • #22 742022
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Nareszcie jakieś szczegółowe podejście do kW i kVA. Popieram p. SHG. Co do liczenia zużycia energii przez serwer- zależy do czego to jest potrzebne. Stawialiśmy szafy dystrybucyjne dostępu do netu na obcej powierzchni wynajmowanej od gospodarzy biurowców. Do pomiaru zużycia emergi stosowaliśmi podliczniki montowane na szynie th-35, małe dokładne (ale nie honorowane przez energetykę - brak dziurek do plomby :) ) Jeżeli stawiacie serwer "koleżeński" to wystarczy sposób z licznikiem i liczeniem obrotów. Dla bardzo zaawansowanych wymagań i metod pomiarów stosuję rejestrator-analizator energii. Pozdr. J.
  • #23 742052
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Do stałego monitoringu najlepszy by był opisany w EP 12-2003 i 01-2004 watomierz AVT555.Mam ten kit ,jeszcze nie uruchomiony ,ale nim można mierzyć ,zliczać energię i można mu wpisać cenę 1KWh żeby liczył koszty.Projekt zaawansowany ale do wykonania.
  • #24 742173
    Szaruś
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    W sklepie wysłkowym Conrad można kupić za 25 EUR miernik mocy podłączany do gniazdka. Szukaj "Energy Check"
  • #25 742299
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Zakłady energetyczne często sprzedają liczniki, za jednofazówkę we Wrocławiu chcą bodajże 60 złotych? Szkoda kasy na tego conrada :)
  • REKLAMA
  • #26 742589
    gzresiek
    Poziom 20  
    Pewna firma "holtek" parę lat temu wypuściła specjalizowany scalak specjalnie do celu pomiaru zużycia energii który kiedyś był bardzo drogi. Możliwe jest, że pojawiają się już różne urządzenia elektroniczne do pomiaru kWh. :)
  • #27 742621
    CKsrv
    Poziom 32  
    Pewnie ze są elektroniczne ... z IrDA, klawiaturą - przedpłatowe.
  • #28 746038
    Obszerny
    Poziom 11  
    Hej! Ja to bym skorzystal ze wzoru P=U*I, czyli moc = napięcie * prąd. Bierzesz napięcie i prąd (mierzysz) i mnozysz wyjdzie ci wtedy moc danego urzadzenia gdy pracuje przez godzine - wyjdzie ci to Wh czyli watogodzinach. Najczęsciej jednak bedziesz juz to mial napisane na urzadzeniu! Najczesciej jednak stosuje sie kWh wiec zamien Wh na kWh (Wh/1000). 1 kWh to ok. 0,2668 złotych czylo 26,28 groszy! PRzelicz sobie teraz ile zapłacisz za godzine uzywania tego urządzenia i pomnoż przez ilosc godzin prze ile dziala potem przez ilosc dni i juz masz do zaplaty za miesiac za dane urzadzenie potem przelicz tak kazde urzadzenie i juz masz gotowy rachuneczek - tylko sie nie pomyl i przelicz z groszy na zlotowki o ile liczyles w groszach! :wink:
    P.S.
    dokladniej masz na naszej kochanej elektrodzie - http://www.elektroda.net/nauka/poczatkujacy.html i lekcja nr 2
  • #29 746182
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Obszerny napisał:
    Hej! Ja to bym skorzystal ze wzoru P=U*I, czyli moc = napięcie * prąd. Bierzesz napięcie i prąd (mierzysz) i mnozysz wyjdzie ci wtedy moc danego urzadzenia......
    Zanim odpowiesz to poczytaj wcześniejsze posty. Moc prądu przemiennego to NIE JEST iloczyn prądu i napięcia. Poza tym niewiele mierników zmierzy ci prawidłowo wartość prądu którego kształt znacznie odbiega od sinusoidy.
    Pomysł z licznikiem (odczytem po wyłączeniu wszystkich innych urządzeń) wydaje się najprostszy i najtańszy.
  • #30 746794
    Obszerny
    Poziom 11  
    ElGregor - dobra przyznaje sie nie czytalem wczesniejszych postow tylko jakies 7 poczatkowych. Jak to pisalem to szczerze sie przyznam ze myslalem ze pisze niepotrzebnie ale co tam moze cos to da! Wiem ze ten z licznikiem jest latwiejszy no ale co chcialem blysnac ale chyba nie wyszlo... poprostu nie doczytalem sorry poprawie sie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania miesięcznego kosztu zużycia energii elektrycznej przez serwer o mocy zasilacza 200 W oraz urządzenia zasilane napięciem 12 V, takie jak hub i SDI. Użytkownicy wskazują, że rzeczywiste zużycie mocy serwera jest zwykle niższe niż nominalna moc zasilacza i zależy od obciążenia komponentów (procesor, dysk twardy, wentylatory, płyta główna). Szacunkowe zużycie mocy serwera podawane jest w zakresie 40-150 W. Koszt energii oblicza się mnożąc moc przez czas pracy i cenę za kWh, jednak cena 0,40 zł/kWh jest uznawana za uproszczenie, gdyż stawki różnią się regionalnie i mogą zawierać opłaty za dostawę energii. Najdokładniejszą metodą pomiaru jest użycie licznika energii elektrycznej (elektromechanicznego lub elektronicznego), który pozwala na bezpośredni odczyt zużycia. Alternatywnie można stosować watomierze, mierniki mocy podłączane do gniazdka (np. "Energy Check" dostępny w Conradzie) lub pomiary amperomierzem i woltomierzem, choć te ostatnie są obarczone błędami ze względu na charakter obciążenia i przesunięcia fazowe. Wskazano, że zasilacze komputerowe generują prąd o kształcie odbiegającym od sinusoidy, co utrudnia dokładne pomiary prostymi miernikami. Proponowano także metodę pomiaru czasu obrotu tarczy licznika energii jako prosty sposób na określenie zużycia. Dyskusja podkreśla, że pomiary empiryczne są kluczowe dla uzyskania wiarygodnych danych o zużyciu energii przez serwer i urządzenia peryferyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA