logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompilacja jądra Linux dla 486DX4 100MHz - kernel panic po kompilacji

techrys 21 Cze 2003 20:22 1503 6
REKLAMA
  • #1 258380
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Jak w temacie - potrzebuje skompilować jajko dla procka 486DX4 100MHz (full wypas :D ). Kompilowałem już 3 razy, zawsze to samo - kernel panic, skompilowane pod pentium+, a na pewno zaznaczałem 486. Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie?
  • REKLAMA
  • #2 258531
    studi
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Napisz które jajko kompilujesz i jaką masz wersję gcc, glibc oraz jaka dystrybucja.
    Miałem podobny problem przy kompilowaniu jajka serii 2.2.X kompilatorem GCC serii 3.X, Z jądrami serii 2.4.X nie było problemów.
    Ponieważ zależało mi na kompilacji jądra 2.2.X zainstalowałem sobie kompilator w wersji 2.95 i wszystko poszło OK.

Mój obecny system to slack 9.0 z jąderkiem 2.2.25
  • REKLAMA
  • #3 258790
    techrys
    Poziom 28  
    RedHat 7.2, kompilowałem jądro 2.4.19, 2.4.20, 2.4.21, gcc 2.96, glibc 2.2.5.
    Tak po prawdzie serw chodzi od października i co niektóre rzeczy już się sypią, więc będę stawiał go na nowo na RH8, ale podejrzewam że problem będzie ten sam.
  • REKLAMA
  • #4 258801
    studi
    Poziom 20  
    Ja nie lubie RH ani dystrybucji tego typu, zadużo tam automatów a lubie panować nad tym co robie. Wole dystrybucje typu Slackware'a Ii inne o takiej konstrukcji) bo tam można "rozwinąć skrzydła", aczkolwiek większość ludzi ucieka od tego typu dystrybucji - pełan hardcore.

Ale jest to jak zwykle rozmowa "o wyższości świąt wielkiej nocy ......"

Dla takiego procka, co tu by niemówić raczej leciwego skłaniałbymsie do najnowszego 2.2.25. Generalnie są dwie szkoły hi,hi,hi jedna mówi, że tylko 2.4 a druga żeby zostać przy 2.2 bo są lepsze, no ale czasami potrzebna jakaś łatka np na ATA100.

Ponieważ piszesz, żę:
    Cytat:
    potrzebuje skompilować jajko ... full wypas
    to może tu tkwi problem. Chyba, że full wypastyczy się sprzętu a nie tego co chcesz umieścić w jądrze.

Generalna zasada - do jądra jak najmniej na stałe, wszystko co się da jako moduł, należy wybrać jako moduł, nie instalować zbędnych śmieci (nawet jeko moduł) - co mam na myśli - poco ci sterownik scsi jak go nigdy nie będziesz miał, poco jakaś egzotyczna sieciówka której znalezienie to 1/1 000 000 albo i mniej.

Byćmoże zastosowałeś niepoprawne wywołanie podczas kompilacji. Jeżeli z zaznaczonych opcji główny plik jądra będzie większy od 512 kB to zamiast opcji make zImage użyj make bzImage

Piszesz również:
    Cytat:
    Tak po prawdzie serw chodzi od października i co niektóre rzeczy już się sypią

Ja swojego pierwszego linucha do zadań typu ISP postawiłem 4 lata temu i chodzi bez żadnich problemów, ściągnołem tylko kilka uaktualnień które wynikały ze znalezionych błędów - oczywiście SlackWare jak się można domyśleć.

Sorry wszystkich, bo trochę się rozpisałem - admin mnie zabije ;-)
  • REKLAMA
  • #5 259449
    techrys
    Poziom 28  
    Zasady kompilacji znam. Pisząc "full wypas" miałem na myśli sprzęt :wink:, a chodzi mi o to dlaczego po zaznaczeniu procka 486 i skompilowaniu, przy starcie systemu wyskakuje komunikat "kernel panic, kompiled for pentium+". Co zaś się tyczy czasu pracy tej instalacji, to do tej pory chodziła bez zarzutu, tylko że tydzień temu przenosiłem serwer w inne miejsce i nie wiedzieć czemu parę rzeczy przestało działać, ale to problem innego typu. Chodzi mi o tą kompilację...
  • #6 259620
    studi
    Poziom 20  
    A czym konfigurujesz jąderko configiem, menuconfigiem czy xconfigiem.

Ewentualnie po skonfigurowaniu jądra sprawdz w głównym jego katalogu poprawność wpisu procesora. Plik nosi nazwę .config

Byćmoże konfigurator coś wali lub masz generalnie jakiś problem ze źródłem. Próbowałeś ściągnąć inne źródło
  • #7 259679
    techrys
    Poziom 28  
    Konfiguruję menuconfigiem, a źródła mam z samego źródła - kernel.org

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kompilacji jądra Linux dla procesora 486DX4 100MHz, gdzie po kompilacji i uruchomieniu systemu pojawia się komunikat "kernel panic, compiled for pentium+". Kompilacja odbywa się na dystrybucji RedHat 7.2 z użyciem jąder 2.4.19, 2.4.20, 2.4.21, kompilatorem gcc 2.96 oraz glibc 2.2.5. Pomimo zaznaczenia opcji procesora 486 w konfiguracji (menuconfig) i pobrania źródeł bezpośrednio z kernel.org, problem się powtarza. Wskazano, że wcześniejsze problemy z kompilacją jąder 2.2.X wynikały z niekompatybilności z gcc 3.X i rozwiązaniem było użycie gcc 2.95. Sugerowano także rozważenie użycia jądra 2.2.25 dla starszych procesorów oraz minimalizację wbudowanych sterowników na rzecz modułów. Zalecane jest sprawdzenie poprawności wpisu procesora w pliku .config oraz ewentualne pobranie innych źródeł jądra. Dyskusja podkreśla znaczenie dopasowania wersji kompilatora i jądra do architektury procesora oraz ostrożną konfigurację jądra, aby uniknąć problemów z kompatybilnością i kernel panic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA