logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG FLATRON T710BH – migotanie i ciemny obraz, gdzie szukać zimnych lutów?

lethan 24 Lip 2006 18:14 1955 10
REKLAMA
  • #1 2847597
    lethan
    Poziom 11  
    Witam wszystkich uzytkowników.
    Prosze o pomoc w naprawie monitora.
    Problem:

Jakiś czas temu obraz zacząl mrygać. Potem nastapiła zmiana kolorów. Najcześciej obraż był ciemny, do tego stopnia ze ledwo mozna było coś na nim ujrzec. Potem obraz był przyciemniony w odcieniu zielonym. Zmianiał się tak w zależności d tego jak mocno w niego uderzyłem. Czasami było poprawnie. Czasami po uderzniu znikał całowicie i az do teraz.

Generalnie szperając po forum wydaje mi sie ze problem lezy w zimnych lutach. Pewien nie jestem.

Prosze jakis plan działania co robic. Gdzie szukać? Co sprawdzac?

Jestem laikiem , Prosze o "czytelna" pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2847884
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Generalnie szperając po forum wydaje mi sie ze problem lezy w zimnych lutach

Witam. Dobrze się Tobie wydaje. Przelutuj płytkę sygnałową (na kineskopie). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2874033
    lethan
    Poziom 11  
    witam raz jeszcze.

Przelutowałem plytke kineskopu.

Nie poskutkowało.

Efekt: monitor wlącza się. Czarny ekran dalej. Zielona lampka swieci. Po podlaczeniu przewodu do karty graficznej zamienia sie na kolor pomaranczowy. Help.

Mam plytke kineskopu z modelu 700b. Jak myslicie, moze pasować do tego modelu?

KinoloAmator. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2877171
    tbunio
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Objawy o których piszesz wskazują na niekontakty na scalaku IC303 LM2445. Po jego przelutowaniu obraz powinien byc poprawny.
  • #5 2878229
    ptosiek
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Przy lutowaniu koniecznie wyjmij wtyk sieciowy. Wyłączenie mikrowyłącznikiem nie nie odłącza napięć zasilających.
  • REKLAMA
  • #6 2879613
    west86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Je¿eli oba monitoru maja to samo chassi (ca-131) mozesz z powodzeniem podmienic plytki kineskopu. Ale taka jak kolega wyzej napisal na pewno sa zimne luty na ukladzie IC303.
  • #7 2882528
    lethan
    Poziom 11  
    witam

Chasis nie jest to samo , sprawdzilem wlutowując tamtą pk (niedziała).

Po za tym sam już nie wiem czy to zimne luty(przelutowałem całą pk). Zastanawia mnie fakt ,że dioda swieci na zielono bez podłączonego vga, ząs na pomarańczowo jak przewod podłącze. Dodam ze kineskop nie świeci.

Some advice?

AmatoroKinolo.
  • #8 2882653
    piotrek_west
    Poziom 12  
    Spotkałem się z taką usterka w tym monitorze, że monitor nie startował i migała tylko zielona dioda. Przyczyn może być tylko, w dwóch podobnych monitorach wystąpiło raz, brak odpowiedniego napięcia na 32 nodze procesora (h-unlock), na lini poszedł rezystor. W drugim przypadku wymieniłem kwarc 12.000 i generator.
  • #9 2882693
    lethan
    Poziom 11  
    czesc piotrek

widze ze usterka może powązniejsza.

Modlitwy o sprawna plytę głowną nie spęlniły sie :( i to pewnie z mojej winy
    Pk przelutowywałem z 5 razy niestety bez macoszego podejscia. Moglem coś zewrzec itp. (teraz jest przlutowana poprawnie). Co proponujesz sprawdzić na początek?

Przypadek który opisałeś nie jest jednakowy. u mnie dioda nie mryga.

Aha przy wlaczaniu monitora włącznikiem widze malenki błysk w dolym lewm rogu.

pozdrawiam.
  • #10 2891583
    tbunio
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Jeżeli po podłączeniu monitora dioda zmienia kolor na pomarańczowy to świadczy o braku jednego z sygnałów synchro. Z drugiej strony bez sygnału powinien pokazać się obraz testowy. Czy tak się dzieje?
  • #11 2893269
    lethan
    Poziom 11  
    witam.

właśnie przed chwilą sprawdziłem.

Kineskop nie świeci. Dioda swieci na zielono nie zależnie od podlączonego kabla vga. Monitor zwariował.

pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG FLATRON T710BH wykazuje problemy z migotaniem obrazu, przyciemnieniem oraz zmianą kolorów na zielony, które nasilają się przy uderzeniach w obudowę. Objawy sugerują zimne luty, zwłaszcza na płytce sygnałowej kineskopu. Przelutowanie całej płytki kineskopu nie przyniosło poprawy. Wskazano na konieczność przelutowania układu scalonego IC303 (LM2445), który może powodować brak obrazu. Podczas lutowania zaleca się odłączenie zasilania sieciowego, gdyż wyłącznik nie odcina napięć. Próba wymiany płytki kineskopu z modelu 700B nie powiodła się ze względu na różnice w chassis. Dioda sygnalizacyjna zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy po podłączeniu kabla VGA, co wskazuje na brak sygnału synchronizacji. Brak świecenia kineskopu i brak obrazu testowego potwierdzają poważniejszą usterkę. Możliwe przyczyny to brak odpowiedniego napięcia na nodze procesora, uszkodzony rezystor na linii h-unlock, lub uszkodzony kwarc i generator. Zaleca się dalszą diagnostykę z pomiarem napięć i sygnałów na płycie głównej oraz układzie IC303.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA