Witam wszystkich w tym temacie
Doczekałem sie nareszcie! Procki dwurdzeniowe AMD staniały o połowę i stać mnie już na ich zakup
Skleiłem sobie taki zestawik.... oceńcie czy dobry. Od razu zaznaczam, ze nie wymagam od tego sprzętu super podkręcania. Wystarczy ze będzie stabilnie i cicho chodzić.
AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2)
Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100
GoodRam DDR2 2 x 512MB 667MHz
GeForce 6600 Gigabyte Silent Pipe 256MB (400/800) TV/DVI BOX (PCI-E)
Zasilacz do obudowy Hiper HPU-4S480 silver
Uzasadnienie wyboru:
Procesor: Od 3800+ różni sie tym że ma po 1Mb cache'u a taktowanie zawsze można podkręcić. O tym, ze to dual core nie musze wspominać. A socket AM2 do obsługi DDR2.
Płyta: W zasadzie chciałem tylko pasywne chłodzenie chipsetu, sataII, dualchanel, 1xPCI-E (16x), 1xPCI-E (1x) i zintegrowaną sieciówkę. Dlaczego Gigabyte ?? Jeszcze nigdy sie nie zawiodłem na ich sprzecie.
Pamięć: Made in Poland
. Trochę patriotycznie, ale nie wymagam zbyt wiele od pamięci. Ma działać i tyle.
Grafika: Mam sentyment do nVidi - może to źle
kierowałem sie tylko pasywnym chłodzeniem i ceną, którą uznałem za wyznacznik jakości. Podejrzewam że wybrałem BARDZO źle więc podajcie cos lepszego w przedziale 400-500zł.
Zasilacz: Musi być żeby to pociągnąć... Na jakieś super markowe mnie nie stać więc wybrałem cos w miarę komfortowego. Podajcie może coś lepszego tak gdzieś 400W+
Nie wiem czy dobrze wybrałem, ale jeśli macie inne propozycje to jestem chętny je usłyszeć
A teraz pytanie odnosnie procków AMD:
Czy procesory (athlony 64 X2) mają jakieś wewnętrzne zabezpieczenia przed przegrzaniem ?? Gdyby tak przypadkiem radiator źle przylegał ?? OCZYWIŚCIE JA GO NIE BĘDE RUSZAŁ
Doczekałem sie nareszcie! Procki dwurdzeniowe AMD staniały o połowę i stać mnie już na ich zakup
AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2)
Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100
GoodRam DDR2 2 x 512MB 667MHz
GeForce 6600 Gigabyte Silent Pipe 256MB (400/800) TV/DVI BOX (PCI-E)
Zasilacz do obudowy Hiper HPU-4S480 silver
Uzasadnienie wyboru:
Procesor: Od 3800+ różni sie tym że ma po 1Mb cache'u a taktowanie zawsze można podkręcić. O tym, ze to dual core nie musze wspominać. A socket AM2 do obsługi DDR2.
Płyta: W zasadzie chciałem tylko pasywne chłodzenie chipsetu, sataII, dualchanel, 1xPCI-E (16x), 1xPCI-E (1x) i zintegrowaną sieciówkę. Dlaczego Gigabyte ?? Jeszcze nigdy sie nie zawiodłem na ich sprzecie.
Pamięć: Made in Poland
Grafika: Mam sentyment do nVidi - może to źle
Zasilacz: Musi być żeby to pociągnąć... Na jakieś super markowe mnie nie stać więc wybrałem cos w miarę komfortowego. Podajcie może coś lepszego tak gdzieś 400W+
Nie wiem czy dobrze wybrałem, ale jeśli macie inne propozycje to jestem chętny je usłyszeć
A teraz pytanie odnosnie procków AMD:
Czy procesory (athlony 64 X2) mają jakieś wewnętrzne zabezpieczenia przed przegrzaniem ?? Gdyby tak przypadkiem radiator źle przylegał ?? OCZYWIŚCIE JA GO NIE BĘDE RUSZAŁ