logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena zestawu: AMD Athlon 64 X2 4000+, Gigabyte GA-M55plus-S3G, GeForce 6600

Mefu 25 Lip 2006 14:29 1837 13
  • #1 2849918
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich w tym temacie :)

Doczekałem sie nareszcie! Procki dwurdzeniowe AMD staniały o połowę i stać mnie już na ich zakup :) Skleiłem sobie taki zestawik.... oceńcie czy dobry. Od razu zaznaczam, ze nie wymagam od tego sprzętu super podkręcania. Wystarczy ze będzie stabilnie i cicho chodzić.

AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2)
    Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100
    GoodRam DDR2 2 x 512MB 667MHz
    GeForce 6600 Gigabyte Silent Pipe 256MB (400/800) TV/DVI BOX (PCI-E)
    Zasilacz do obudowy Hiper HPU-4S480 silver

Uzasadnienie wyboru:
    Procesor: Od 3800+ różni sie tym że ma po 1Mb cache'u a taktowanie zawsze można podkręcić. O tym, ze to dual core nie musze wspominać. A socket AM2 do obsługi DDR2.
    Płyta: W zasadzie chciałem tylko pasywne chłodzenie chipsetu, sataII, dualchanel, 1xPCI-E (16x), 1xPCI-E (1x) i zintegrowaną sieciówkę. Dlaczego Gigabyte ?? Jeszcze nigdy sie nie zawiodłem na ich sprzecie.
    Pamięć: Made in Poland :). Trochę patriotycznie, ale nie wymagam zbyt wiele od pamięci. Ma działać i tyle.
    Grafika: Mam sentyment do nVidi - może to źle :P kierowałem sie tylko pasywnym chłodzeniem i ceną, którą uznałem za wyznacznik jakości. Podejrzewam że wybrałem BARDZO źle więc podajcie cos lepszego w przedziale 400-500zł.
    Zasilacz: Musi być żeby to pociągnąć... Na jakieś super markowe mnie nie stać więc wybrałem cos w miarę komfortowego. Podajcie może coś lepszego tak gdzieś 400W+

Nie wiem czy dobrze wybrałem, ale jeśli macie inne propozycje to jestem chętny je usłyszeć :)

A teraz pytanie odnosnie procków AMD:

Czy procesory (athlony 64 X2) mają jakieś wewnętrzne zabezpieczenia przed przegrzaniem ?? Gdyby tak przypadkiem radiator źle przylegał ?? OCZYWIŚCIE JA GO NIE BĘDE RUSZAŁ :D
  • #2 2850176
    utylizator
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    juz kilka razy było o tym mówione ze mozna sie przejechac kupujac 400W "słabszej" firmy niz np 330W swietnego tagana. szczerze to wolałbym kupić taki:

http://www.allegro.pl/item115408234_tagan_330_u01_przesylka_gratis_fv_gw.htm

myśle ze bez problemu pociągnie ten sprzęt, u mnie pracował na athlonie xp 1800@2500mhz
    1gb patriot
    R9550
    2x barracuda 120Gb
    DVD rom
    a przy tym był prawie całkowicie niesłyszalny ;)
    dlatego bardzo polecam ten zasilacz ;)

pozdrawiam
  • #3 2850327
    Griz
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam,

Co do płyty gł. model który wybrałeś ma zintegrowaną grafikę a przy GF6600 raczej Ci się ona nie przyda. Ja też jestem fanem Gigabyte'a i polecam raczej trochę droższą Gigabyte GA-M55SLI-S4 nVidia nForce 550 SLI.

Jeśli chodzi o grafikę to 256MB pamięci raczej niewiele daje więc polecam GeForce 6600GT Gigabyte 128MB TV/DVI (PCI-E) wersja GT jest nieco wydajniejsza, a pomimo mojego sentymentu do kart Ati przyznaję że nVidia przoduje wydajnością w grach.

Zasilacz - z tego co wiem Fortron'y 400W (ok 80,- na allegro) nieźle się sprawują i nic tańszego bym nie kupował, jak nie to ModeCom też 400W.

Powodzenia z komputerkiem
  • #4 2850882
    Bolo_Yeung
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jeszcze taka mała rada... Z mojego prywatnego doświadczenia , nie warto oszczędzać na zasilaczu... wszelkie tanie (w tym także modecomowe, ponoć dobre) miały u mnie problemy. Niestabilność sprzętu zniknęła po kupieniu mocnego zasilacza (używam teraz TOP-526P6 i jestem zadowolony).
  • #5 2850904
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    Niech kolega nie marnuje pieniędzy na AMD - nie dość, że ostatnimi czasy najlepsze procki AMD stały się droższe od najlepszych Intela to jeszcze są dużo gorsze a do tego ostatnio zmienia ciągle gniazda procesorów - już mówi się o AM3 (mimo ze bedzie kompatybilny to jednak znowu zmiana gniazda)- polecam procka Core 2 Duo - MEGAWYMIATACZA no i jakąś płytę pod niego - ten procek jest lepszy od każdego procka AMD:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_30070.html
  • #6 2851511
    Mefu
    Poziom 22  
    1.rok_infy_zaliczony Teraz powiem ci dlaczego twoje argumenty do mnie nie przemawiaja.
    1. Co z tego że AMD zmienia podstawki. Jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło wymienić procesor bez zmiany płyty głównej, bo płyta też sie starzeje.
    2. Co z tego, ze Intem siedzi cały czas na tej samej podstawce, jak i tak nowe Core 2 Duo nie działaja na połowie chipsetów w kartach z s775.
    3. Te procki pojawiły sie jakiś miesiąc temu... nic dziwnego że na chwile obecna są bardzo dobre. AMD na w niedługo wprowadzic AMD 4x4. Wtedy pogadamy :P
    4. Jak porównasz ceny najtańszego Core 2 i Athlona X2 to takie same, a w testach mają różnice kilku punktów\sekund i to ze zmienną korzyścia dla obu stron.
    5. Porównując temperatury, Athlon X2 ma w stresie tyle co Core 2 w spoczynku.
    6. Wszyskie oceny procków róźnią sie w zależności jaki aspekt pracy procesora jest testowany (kompresja video, archiwizacja, rendering etc.)

I ZAKOŃCZMY GŁUPIĄ GADANINE !! SPORY POD TYTUŁEM: "CO JEST LEPSZE AMD CZY INTEL ?" SĄ BEZSENSU !! A dowodem na to jest dobre prosperowanie obu firm. Zawsze będą fanatycy jednej i drugiej strony. Ja zacząłem od AMD zostaje przy tym.

Sorry ale nie lubie jak ktos tak ostro dementuje jakąkolwiek marke. Ktoś jeszcze chce coś powiedzieć ?? :)
  • #7 2851964
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    Jak kolega chce kupować gorsze procesory AMD to kolegi wybór - jednak myli się kolega co do wielu kwestii Core 2 Duo
    Core 2 Duo pobierają bardzo mało prądu-mocy więc i nie są gorące. Mały pobór mocy=temu że kolega mógłby kupić słabszy i tańszy zasilacz, np. Chieftec o mocy 350W

Polecam koledze przeczytać artykuł:
    http://pclab.pl/art20995-1.html

A na zakończenie dam cytat z tego artykułu:
    "Wspomnieliśmy już, że Conroe świetnie się podkręca. I rzeczywiście, nawet najtańszy model Core 2 Duo E6300 udało nam się przetaktować z domyślnych 1,86 do ponad 2,8 GHz. Na dodatek procesor osiąga takie częstotliwości chłodzony zwykłym, "boxowym" wentylatorem, a dobicie do magicznych 2,8 GHz nie wymagało nawet podnoszenia napięcia Vcore. Po podkręceniu procesor rozkłada na łopatki układ Athlon 64 FX-62, najszybszy procesor w ofercie AMD, który zadebiutował ledwie dwa miesiące temu..."
  • #8 2853195
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    1.rok_infy_zaliczony napisał:
    Po podkręceniu
    szczeże, nie po to bym wpakował cięzko zarobione pieniądze, aby podkręcać i ryzykować utraty sprzętu..
  • #9 2853222
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    ale podkręcanie najnowszych procesorów Intela jest bajecznie proste i nie jest specjalnie niebezpieczne - w przeciwieństwie do najnowszych procesorów AMD, których podkręcenie jest dużo trudniejsze

Dodano po 3 [minuty]:

jeszcze dodam, że ten procesor Intela co go proponuję jest i tak lepszy bez podkręcania od procesora, która zamierza kupić założyciel wątku
  • #10 2857394
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    AMD w tej chwili ma jedną niezaprzeczalną cechę dla lubiących ciszę , w stanie idle pracuje z częstotliwością 800MHz i napięciu 1,1V temperatura procka 39 stopni z wyłączonym wentylatorem ( płyta ma wbudowany FAN EQUALIZER ).Jako główne chładzenie pracuja trzy wentylatory COOLMASER SILENCER z prędkością 1350 obr/min (oczywiście z regulatorem) . Ja po prostu kocham swój bardzo cichy komputer.
    Załączniki:
    • Ocena zestawu: AMD Athlon 64 X2 4000+, Gigabyte GA-M55plus-S3G, GeForce 6600 Procek3500_1.JPG (49.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2857932
    1.rok_infy_zaliczony
    Poziom 13  
    Ta funkcja procesorów Athlon nazywa się Cool and Quiet, a procesory INTEL również mają taką funkcję, która nazywa się Speedstep.............
  • #12 2858049
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Co do zestawu kolegi to tak jesli nie bedziemy tego podkrecac to ok moze zostac natomiast jak bedziesz chial cos podkrecac to polowa do wymiany. Co do plyty to wziolbym cos bez zintegrowanej grafiki po co przeplacac za 2 grafy a i tak ich naraz nie uruchomisz. A co do batali Intel vs. AMD to racja jest po srodku chociarz jestem fanem AMD. Co do zmiany podstawek od poczatku istnienia to proponuje policzyc kto wiecej zmnienial rodzajow podstawek w karierze. Intel teraz rzadzi bo wypuszcza na rynek Core 2 Duo na chwile obecna jest panem.Cofnijmy sie 2 3 miesiace do tylu kto rzadzil FX62. Co do podkrecania Intela to dobra nich mu bedzie podkreca sie niby cudownie na boxowym coolerze ale na jakim czasie 2 godziny wrzucmy go na test prime 48 godzin i serie innych benchmarkow i zobaczmy czy sie nie ugotuje i czy bedzie stabilny; ja bym nie ryzykowal. Pozatym AMD teraz wypusci platforme 4x4 i pogadamy kto bedzie rzadzil. A co do cen to najlepsze procki obu firm i tak trzymaja sie w cenie i sa w miare takie same. Ja pozostaje na AMD i uwarzam ze jest lepsza firma od intela, ale to moje prywatne zdanie.

Pozdrawiam
  • #13 2858859
    Mefu
    Poziom 22  
    płyte wybrałem taką, bo jest tania :P A co do procka, to mam wątpliwości czy czekać na 4x4 :/ Chciałbym jednak poczekać, ale nie jestem pewien czy mnie będzie na niego stać. Na kiedy jest planowane ich wydanie ??
  • #14 2859156
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny zestawu komputerowego opartego na procesorze AMD Athlon 64 X2 4000+ (Socket AM2), płycie głównej Gigabyte GA-M55plus-S3G z chipsetem nVidia GeForce 6100, pamięci GoodRam DDR2 2x512MB 667MHz oraz karcie graficznej GeForce 6600 Gigabyte Silent Pipe 256MB (PCI-E). Użytkownik oczekuje stabilnej i cichej pracy bez konieczności intensywnego podkręcania. Wskazano, że płyta zintegrowana z grafiką jest zbędna przy dedykowanej karcie GF6600, a lepszym wyborem może być model Gigabyte GA-M55SLI-S4 z chipsetem nForce 550 SLI. W kwestii zasilacza zalecane są modele wysokiej jakości, np. Tagan 330W lub Fortron 400W, aby zapewnić stabilność i cichą pracę, unikając tanich i niestabilnych zasilaczy. W dyskusji pojawiła się także debata AMD vs Intel, gdzie zwrócono uwagę na wyższe osiągi i łatwość podkręcania procesorów Core 2 Duo, jednak podkreślono, że Athlon 64 X2 cechuje się niższą temperaturą i funkcją Cool and Quiet, co sprzyja cichej pracy. Zasugerowano również rozważenie kart ATI (np. Gigabyte 1600pro) jako alternatywy dla GeForce 6600 ze względu na lepsze parametry i chłodzenie. Autor wyraził wątpliwości co do oczekiwania na nadchodzącą platformę AMD 4x4 ze względu na niepewność ceny i terminu premiery. Podsumowując, zestaw jest odpowiedni do stabilnej i cichej pracy bez intensywnego OC, jednak warto zwrócić uwagę na jakość zasilacza i ewentualnie rozważyć alternatywne modele płyty i karty graficznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA