logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka kabla Samsung E700 na COM do X660 – schemat połączeń, instrukcja

daywalker 26 Lip 2006 20:19 1472 11
REKLAMA
  • #1 2853893
    daywalker
    Poziom 2  
    Witam...
    Posiadam obecnie kabelek od Samsunga E700 na COM-a i mam pytanko: czy istnieje możliwość tak przerobienia kabla by pasował do X660, jeśli tak to bardzo proszę o podpowiedź jak to uczynić...
    Przekopałem trochę forum i faktycznie ktoś już pytał o to, ale niestety bezskutecznie:cry: nie dostał odpowiedzi...

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam....
  • REKLAMA
  • #2 2855194
    daywalker
    Poziom 2  
    ...proszę tylko o małą podpowiedź, czy to tak wiele....:cry:
  • REKLAMA
  • #3 2855246
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Z tego co wiem kabel od e700 producenci/sprzedawcy oznaczaja jako pasujące równiez do modeli x640 / x660 więc mysle ze raczej nie trzeba tego przerabiać. Drugą rzeczą jest ze miałem x640 i kabel usb od e700, sciagnąłem chyba 5-7 róznych programów i tylko jednym udało mi sie skomunikować, i to tylko na tyle zeby zczytac książke telefoniczną, wysłać sms itp, zadne funkcje do ściagania zdjęc tapet nie działały. System win98, sterowniki ok - heh moze na xp by to chodziło. Pozdri powodzenia
  • #4 2855261
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    posiadany przeze mnie kabel USB do e700 w moim przypadku w pełni współpracuje z X640 również wykorzystuje x640 jako modem gprs i wszystko ladnie śmiga.
  • #5 2855756
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    kup sobie najlepiej kabel specjalnie przeznaczony do tego modelu cyt: kabel pracuje poprawnie w trybie Unlock/Flash w przeciwieństwie do niektórych kabli oferowwanych w Internecie, które działają tylko do trybu Unlock\'a "
    http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL,browse,id_gr,382.html

mam ten kabel i wszystko idzie bez problemu ,wczesniej tez przerabialem z E700 ale niewarto za duzo roboty
  • REKLAMA
  • #6 2857599
    daywalker
    Poziom 2  
    w przypadku USB bardzo możliwe że pasowałby do X660, ale jak pisałem na początku ja mam pod port COM tzw szczotkę... a co najdziwniejsze to, to że E700 znalazł mi bez instalacji żadnych sterowników:D program Cell Phone Manager 2006 i Samsung PC Studio II PIMS & File Manager.
    próbowałem tych programów do X660 i nic.. z sterownikami i bez...
    więc raczej liapa z tego będzie i nie ominie mnie kupno kabelka, tym razem USB...
    ps: ale gdyby ktoś miał schemacik takiego kabelka to byłby dźwięczny:) USB a nie RJ45
    pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #7 2858067
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Szkoda,ze Irda w Samsungach jest taka skopana i nie da sie komunikować z innymi telefonami..
  • #8 2858151
    j529
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    kabel od e700 napewno pasuje do x660,kiedyś robiłem tym kablem i działało wszystko,od softu po dzwonki,oczywiście prz odpowiednim oprogramowaniu,a jak coś to napisz o co ci chodzi konkretnie,a wgrywanie przez ten kabelek idzie szybko i sprawnie.
  • #9 2858801
    daywalker
    Poziom 2  
    konkretnie chodzi mi właśnie o załadowanie do fona różnych mediów, tzn dzwonki, tapety itp... może nawet soft...

skoro twierdzisz, że kabelek powinien działać to napisz z jakimi programami komunikował się...

pozdrawiam....
  • #10 3404430
    diablo999
    Poziom 10  
    Freexco napisał:
    Szkoda,ze Irda w Samsungach jest taka skopana i nie da sie komunikować z innymi telefonami..

to nie prawda...x660 wysyła pliki na inne telefony ale tylko na nowym sofcie.Mój x660 w sobotę idzie na zabieg jak odbiorę to dam znać jak to działa.A co do E 700 to u mnie nie działa z x660.
  • #11 3405722
    maghick
    Poziom 12  
    Kabel od E700 nie bedzie niestety pasowal do X660

Do X660 jest taki sam co do E860.

Pozdrawiam
  • #12 3406026
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Odkopujecie stare tematy i na dodatek piszecie bardzo mało precyzyjnie. Coś gdzieś dzwoniło ale nie wiadomo gdzie.
    @maghick X660/E860 to są kompatybilne kable jeżeli chodzi o sprawy softowe.
    Mogę wam tylko napisać, że do tapetek i dzwonków zainstlowałem kabelek forevera opisany jako D600 i działa z X660 bezproblemowo.
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeróbki kabla komunikacyjnego z Samsunga E700 (port COM) na kompatybilny z modelem X660. Użytkownicy wskazują, że kabel od E700 jest często oznaczany jako kompatybilny również z modelami X640 i X660, jednak w praktyce mogą występować ograniczenia funkcjonalne, zwłaszcza przy przesyłaniu multimediów i pełnej obsłudze telefonu. Kabel USB od E700 działał częściowo z X640, umożliwiając podstawową komunikację (np. książka telefoniczna, SMS), ale nie wszystkie funkcje były dostępne, co może zależeć od systemu operacyjnego i sterowników. W przypadku portu COM i modelu X660 pojawiają się problemy z komunikacją, nawet przy użyciu dedykowanego oprogramowania (Cell Phone Manager 2006, Samsung PC Studio II). Zalecane jest użycie kabla specjalnie przeznaczonego do X660 (zgodnego z E860), który obsługuje tryb Unlock/Flash i zapewnia pełną funkcjonalność, w tym transfer dzwonków, tapet i softu. Alternatywnie, kabel opisany jako D600 (marka Forever) działa bezproblemowo z X660 do przesyłania multimediów. Wskazano również, że komunikacja przez IrDA w Samsungach jest ograniczona. Podsumowując, przeróbka kabla E700 na COM do X660 jest problematyczna i niezalecana, lepszym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego kabla USB kompatybilnego z X660/E860.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA