logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC GR-FX12 – brak przewijania taśmy, uszkodzenie napędu mechanizmu przewijania

Rubinh 27 Lip 2006 17:28 1412 8
REKLAMA
  • #1 2856363
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Witam. Problem z tą kamerą polega na tym, że nie działa mechanizm przewijania taśmy w konsekwencji czego taśma jest niszczona już po samym włożeniu i wyjęciu kasety z kamery. Krótko mówiąc, nie jest zwijana ani przewijana. Jak jest realizowane przeniesienie napędu mechanizmu przewijania tej kamery, kto ma wiedzę na ten temat?.
  • REKLAMA
  • #2 2856818
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Prawdopodobnie masz odwrucony pasek zębaty.
  • #3 2857180
    Rubinh
    Poziom 24  
    Dzięki za sugestię. Czyżby odwrócił się sam?. Jednak sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #4 2859893
    AMPI
    Poziom 25  
    Jeśli jest odwrucony i aby uniknąc podobnej sytułacji nalezy delikatnie posmarować ząbki paska smarem-może byc grafitowy.
    Pozdrawiam.
  • #5 2863148
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Ten nieszczęsny pasek zakładałem już wielokrotnie. Najgorsze jest dostanie się do łobuza. Myślę, że pasek nie jest tu problemem tylko "przekrzywiający się" zespół przekładni wprowadzając luzy i spadanie paska. Już nie raz ratowałem sytuację naciągając oś koła pośredniego aby uzyskać odpowiednie naprężenie paseczka tak aby nie spadł a jednocześnie nie zgubił toru, trzeba go poczuć. Zawsze są jakieś wpadki, również producentów.
  • REKLAMA
  • #6 2879784
    Rubinh
    Poziom 24  
    Witam. Wróciłem z urlopu i podejmuję temat. Sprawdziłem i rzeczywiście, odwrócony pasek a na domiar złego, jeszcze spadł z koła pasowego. Dzięki AMPI. Tutaj zaczyna się moje drugie pytanie, jak najprostszym sposobem dobrać się do niego. Nie chciałbym "wyłamywać otwartych drzwi" i rozkręcać całej kamery?. Czy odkręcać przód i starać się wyjąć mechanizm, czy lepsze dojście jest od tyłu mechanizmu?.
  • #7 2880957
    AMPI
    Poziom 25  
    Witam!
    Osobiscie rozbieram całą kamerke tzn najpierw boczek a potem nalezy wyciągnąc mechanike.Nic trudnego ale nie nalezy się nigdzie spieszyc.Pozatym warto przygotowac sobie wczesniej kilka podełek poniewaz w kamerce jest kilka ruznych rodzajów śrubek i nie wolno ich pomylic.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2884916
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Ten mechanizm jest zastosowany w wielu modelach kamer JVC. Właściwie ma tylko jedną wadę - "pasek". Kolega ampi ma rację trzeba postępować powoli i dokładnie, gdyż paseczek jest na samym "dnie". Jednocześnie zwracam uwagę na moje poprzednie sugestie.
  • #9 2885581
    Rubinh
    Poziom 24  
    Dzięki panowie, napewno skorzystam z cennych rad. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kamerą JVC GR-FX12 polega na niesprawnym mechanizmie przewijania taśmy, co prowadzi do niszczenia taśmy podczas wkładania i wyjmowania kasety. Przyczyną jest najczęściej odwrócony lub spadnięty pasek zębaty napędu mechanizmu przewijania. Zaleca się delikatne smarowanie ząbków paska smarem grafitowym, aby zapobiec podobnym usterkom. W trakcie naprawy istotne jest precyzyjne naciągnięcie paska poprzez regulację osi koła pośredniego, aby uniknąć luzów i spadania paska. Dostęp do paska wymaga rozebrania kamery – najlepiej zdjąć boczek i wyciągnąć mechanizm, zwracając uwagę na różne rodzaje śrubek. Mechanizm ten jest stosowany w wielu modelach kamer JVC i charakteryzuje się głównie problemami z paskiem napędowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA