logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TV - zakłócenia obrazu i dźwięku po przeprowadzce z UPC

yabollek 29 Lip 2006 19:34 1457 4
  • #1 2862238
    yabollek
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam.
    Mam pewien problem, a mianowicie sniezek/paski.

Uzywam tunera TV ktory dziala poprawnie.

w poprzedniej lokalizacji w ktorej mieszkalem mialem kablowke UPC pakiet pelny + internet + telefon (0 gniazd aboneckich) i wszystko bylo ok = obraz jak zyleta...

po przeprowadzce z calym komputerem (czyli nic nie bylo zmieniane) mam rowniez UPC ale pakiet podstawowy (11 programow) i obserwuje latajace ukosne paseczki na 2 programach, a na reszcie skacze mi dzwiek (czasem sie podglasnia, potem przycisza, i znow skok na kilka sek i tak co jakies 10min) i po dokladnym przyjrzeniu sie wszedzie leci sobie paseczek.

Sprawdzilem kable, sa, jedyne co mi sie nie podoba to to ze w nowej lokalizacji mam w mieskzaniu kabel zakonczony gniazdem aboneckim GA 20F i o dziwo tuner lepiej dziala po wpieciu go do wtyku dla radia.. dla TV widac latajace paski :(...

Czy jest to wina zbyt slabego sygnalu kablowki, moze zastosowanego kabla (okolo 1,5m cctv r95)? czy moze uszkodzone gniazdo aboneckie czy sily sygnaly, a moze uzytego filtra programow po stronie operatora?... (strojenie jest w 100% ok)

Czy mam dzwonic po technikow UPC i im marudzic (pewnie jak zawsze przy tunerze uslysze ze to wina jego jakosci) :(, czy sprobowac kupic za kilka zl inne gniazdo abonencie lub jakis wzmacniacz (jesli tak to co polecaccie?).
  • #2 2862328
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    W twoim przypadku doczepiłbym się przedewszystkim do gniazda i kabli.
    Jakiego rodzaju te paseczki ?
    1,5 metra kabla nie powinien robić różnicy, chyba że jest źle podłączony.
    Piszesz też, że na radiowym lepiej odbiera, to może być właśnie uszkodzone gniazdo.
    Niestety, bez specjalistycznego sprzętu to są to tylko luźne dywagacje.
    W skrzynce rozgałęźnikowej jest filtr, może i on być uszkodzony.
    Pytanie które mi się też nasówa, to czy podłączałeś w to miejsce telewizor i czy dzieje się to samo. Jeśli chcesz dzwonić po techników z kablówki, to radzę ci to najpierw sprawdzić.
  • #3 2862648
    yabollek
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    kabel wyglada na orginalnie zrobiony przez technika kablowki lub kupiony sklepie (niestety nie wiem dokladcnie bo jest to wynajmowane mieszkanie)

znalazlem zlaczke i wpiolem rowniez kabel bezposrednio do kabla od kablokow (z ominieciem koncowki abonenckiej) i jest jeszcze gorzej (na obrazie na kazdym programie ida jasniejsze pasy pionowe)

paski o ktorych wspominalem wczesnej sa takie jak na obrazku:
    Tuner TV - zakłócenia obrazu i dźwięku po przeprowadzce z UPC

Niestety nie mam mozliwosci podpiecia zwyklego TV :(.

Bede musial sie przejsc chyba do sasiada po TV (w koncu moze jakiegos poznam :P).
  • #4 2863238
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Wygląda to zakłocenia intermodulacyjne, wezwij gościa od kablówki, niech ustawi prawidłowo sygnały i wyrzuci ten filter.
    Sprawdź u sąsiadów czy wszystko jest dobrze, bo może też być coś podobnego.
  • #5 2867368
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, co do gniazda GA-20F ( dziwne jest to że na paśmie R jest lepiej ponieważ tłumieni na tym wyjście to 10 dB , a na wyjściu TV 1 dB ) dlatego są dwie możiwości . Albo jest uszkodzone gniazdo ( GA-20F ) , albo sygnał z kabłowki jest na tyle silny że niektóre programy są przesterowane , a podłaczając je przez wyjście R tłumimy sygnał i wszystko jest OK . Choć ta druga opcja jest mało prawdopodobna . Ja bym na początku zrobił tak : Zbeczkował kable zamiast gniazda i wpuścił sygnał bezpośrednio do karty TV , jezli będzie źle to wskazuje na " zbyt silny sygnał " I tu należałoby go stłumic , w warunkach domowych raczej trudno chyba ze posiada sie np. odgałęźnik o parametrach tłumienia w granicha 10-20 dB , i wpinając przez niego mozna by sprawdzić in stalację . Jezli nie ma się możliwości pozostaje serwis ... oni mają miernik i widzą jaki jest poziom sygnał nie powionien on byc wyższy jak 75 dB . Poniewaz w części Tv moz erwać tzw. synchronizację . Pozdrawiam i życzę powodzenia
REKLAMA