logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran z białym pasem w kamerze ES8400V 8mm - co robić?

kjn6000 31 Lip 2006 18:04 1315 5
REKLAMA
  • #1 2867364
    kjn6000
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Posiadam kamerę 8mm która cały czas pokazuje obraz czarny ekran z białym pasem po lewej stronie. Obraz jest całkowicie czarny poza tym pasem.
  • REKLAMA
  • #2 2868542
    sharon
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Sugierowanie konkretnego uszkodzenia moze okazac sie dosc mylne,
    poniewaz nie jest to standartowy objaw,
    wyraznie sugierujac problemy w czlonie kamery,
    podobny objaw wizualny mialam w uszkodzonym CCD w SONY, ale na problem i lata kamery nie tylko skladaja sie kondensatory, raczej tez uszkodzone przelotki nawet te pod scalakami.
    Tu jedyna rada schemat w reke i na piechote pomiary tory Video od przetwornika.W/g objawu szukaj prawidlowych napiec zasilajacych czlonu kamery i tych napiec ktore potrafia sie przedostac dzieki rozlanemu kwasu z kondensatorow do przypadkowych zrodel napiecia i Video, tworzac przedziwne kombinacje.
    Tu nie otrzymasz gotowej recepty
    Po demontarzu wszystkich elektrolitow i ukldadow scalonych nalezy plytke koniecznie wyczyscic np: w myjce ultradziwekowej , w innym przypadku bedziesz sie krecil w kolo.Sa jeszcze metody schladzania plytki PCB co pozwoli Ci ocenic temperaturowy rozklad i ocenic tez przywarcia.
    Ale nic nie zastapi podmiany PCBoard.
  • REKLAMA
  • #3 2876216
    kjn6000
    Poziom 14  
    Zdobycie schematu elektrycznego do tej kamery jest praktycznie niemożliwe.

Doszedłem ze w przetwornicy zasilajacej ccd cewka ma przebicie udało mi sie ja przewinac i okazało się że jest za duzy pobór pradu na 15v i na -10V na 15v jest ponad 20 mA a powinno być nie więcej jak 20mA, natomiast na -10V jest tak duży podór ze napięcie spada ponizej -4V.
  • REKLAMA
  • #4 2881992
    sharon
    Poziom 15  
    robilismy tez Kamery Canon A1 , byly to kamery w technologii Sony
    porownywalne podzespoly wiec spoboj porownac ktoras z tych obcji,
    a jezeli przetwornica jest w paneli to latwo da sie przelozyc badz podstawic od innej Sony,
    opisany przez Ciebie typ kamery jest mi nieznany,
    moze sprobuj pogadac z Serwisem Canona w Wa-wa, moze znajdzie sie ktos zyczliwy, tak czy tak nie robia kamer starszych niz 10lat.
  • REKLAMA
  • #5 2884527
    kjn6000
    Poziom 14  
    Niestety dalej nie dam rady bez serwisówki głównie dla tego że układ przetważania sygnału z ccd jest bardzo rodbudowany.
  • #6 2896439
    sharon
    Poziom 15  
    oceniam to jako jedna z najlepszych kamer tego okresu,
    ze schematem da sie cos zrobic, bo te kamery niewiele sie roznia, a w tym co potrzebujesz sadze,ze niczym
    Tylko moje obawy ida w innym kierunku=
    skoro masz problemy ze schematem to z czesciami bedzie gorzej.
REKLAMA