Dostałem dużo fotek z aparatu cyfrowego do zgrubnego obrobienia i wgrania na CD. Zauważyłem, że każda, nawet najdrobniejsza zmiana, np. jaskrawości o 1% powoduje, że plik zapisuje się po wyświetleniu komunikatu o utracie metadanych. Dla oka nie ma żadnej różnicy, ale plik jest o conajmniej 60% mniejszy. Czy jest jakiś program, hurtowo pozbawiający fotki metadanych i w jakiś sposób "odchudzający" pliki jpg?
Coś chyba przesadzasz z tym znacznym zmniejszeniem rozmiaru pliku po usunięciu metadanych.
Przeprowadziłem kilka prób programem XnView i z rozmiaru 609 812 b po usunięciu metadanych pozostało 593 506 b tak więc rozmiar zmniejszył się o ok. 2,7 % ...
Prawdopodobnie zmniejszyłeś kompresję zachowanego pliku bo przykładowo wspomniany plik przy kompresji:
95 % ma 513 663 b czyli o ok. 16 % mniej
90 % ma 336 142 b czyli o ok. 45 % mniej
85 % ma 279 405 b czyli o ok. 55 % mniej
60 % ma 156 649 b czyli o ok. 75 % mniej.
Praktycznie do 50 % kompresji nie widać na ekranie monitora większej różnicy pomiędzy orginałem a kompresowanym plikiem.
Różnice są widoczne dopiero na powiększeniach zdjęć i co za tym idzie na wydruku.
Oczywiście kompresja pliku jest nieodwracalna, utraconej jakości już nie odzyskasz (podobnie jak przy kompresji muzyki do mp3) ...
Masz rację, paweliw. W międzyczasie robiłem próby ACDSee i faktycznie to zmniejszenie pliku zachodzi przy kompresji. Dopiero zaczynam się uczyć obrabiać zdjęcia, stąd ten błąd. W ciągu paru dni postaram się porównać możliwości programów. Dziękuję.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.