logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP 1080 - harmonijka z papieru przed bębnem, jak naprawić?

697561640 02 Sie 2006 08:57 1242 6
REKLAMA
  • #1 2872165
    697561640
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam problem z tą kopiarką, robi z kartki harmonijkę, zarówno gdy papier pobiera z kasety dolnej jak i z podajnika ręcznego. Kartka nie dochodzi nawet pod bęben jest zawijana pod siebie proszę o jakieś rady jak pozbyć się tego problemu.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2872180
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam
    Sprawdz całą droge przejscia papieru czy przypadkiem nie
    ma resztek kartki któe blokują papier?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2872700
    Waldek_j
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam

po pierwsze sprawdź przy otwartej klapie czy się kręci rolka synchronizująca,
    jak nie sprawdź sprzęgło.
    sprawdż też drugie sprzęgło czy się nie zatarło i nie kręci się cały czas??
    Docisk synchronizacji jest pod zespołem bębna, jak było coś tam grzebane to może zostało źle złożone??

jak to nie pomoże będziemy myśleć dalej.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2879903
    697561640
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Problem rozwiązany wymieniłem rolke synchronizacji razem ze sprzęgłem i juz jest ok.
    A teraz inne pytanko, gdzie mogę kupić części do kopiarek Minolty np do tej EP 1080?
  • #6 2881099
    paryss
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Do monolty czesci maja w firmie Ben w Tychach :D
  • #7 2889129
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Warto wyczyścić 2 sprzęgła, tj. podające i synchronizacji. czasem jedno podaje za szybko i problrm gotowy. W tych kopiarkach też palec pod bębnem lubi mieszać zwłaszcza gdy elektroda separacji nie działa zbyt dobrze. Ten drucik też warto wymienić !

C.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kopiarką Minolta EP 1080 polegał na zaginaniu papieru w harmonijkę przed bębnem, zarówno przy podawaniu z kasety dolnej, jak i z podajnika ręcznego. Po sprawdzeniu drogi papieru i braku zacięć, rozwiązaniem okazała się wymiana rolki synchronizującej wraz ze sprzęgłem. Dodatkowo zaleca się kontrolę i czyszczenie dwóch sprzęgieł: podającego i synchronizacji, gdyż ich niewłaściwe działanie może powodować zbyt szybkie podawanie papieru. Warto także zwrócić uwagę na palec pod bębnem oraz elektrodę separacji, które mogą wpływać na poprawne podawanie papieru; drucik elektrody separacji czasem wymaga wymiany. Części zamienne do Minolty EP 1080 można nabyć m.in. w firmie Ben w Tychach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA