logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy program do monitorowania danych na porcie COM (funkcja szpiegowania)

zizu82 03 Sie 2006 01:10 3729 9
  • #1 2875237
    zizu82
    Poziom 10  
    Poszukuje programu do obserwacji danych wysylanych i odbieranych na COMie. W necie jest masa tego typu aplikacji jednak wiekszosc nie jest darmowa i posiada jakies ograniczenia. Dlatego szukam czegos Freeware. Interesuje mnie przede wszystkim funkcja programu umozliwiajaca podglad COMa bez otwierania sesji przez ten program (to sie chyba nazywa szpieg /spy) aby moc ogladac komunikacje PC z urzadzeniem podlaczonym do danego portu. Mozecie mi cos polecic bo przeszukalem juz sporo i nie znalazlem nic co by mnie satysfakcjonowalo.
    Pozdrawiam
  • #2 2875379
    zolciak
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ehh co tu dużo mówić. Zrób sobie hardwerwowy podsłuchiwacz. Do kabla podpinasz dwa przewody TX i RX robisz jakiś przełącznik i wysyłasz to do drugiego COM'a na RX. Raz podsluchujesz nadawanie a po przełączeniu odbieranie. Proste i skuteczne.
  • #3 2875745
    zizu82
    Poziom 10  
    no wlasnie taki programik jest po to zeby uniknac sprzetowego kombinowania. Z tym kabelkiem to pierwszy pomysl jaki mi przyszedl do glowy
  • #4 2876234
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Ja używam PortMon'a i jestem całkowicie usatysfakcjonowany :D

Piotrek
  • #5 2877112
    ijon_tichy
    Poziom 13  
    Miałem ten sam problem. Kilka fajnych wypróbowałem m. in.
    Advanced Serial Port Monitor , niestety wszytkie trialowe na 15 dni.
    Az w końcu znalazłem : http://www.rolf-schroedter.de/moni/
    jest świetny..

_____

oj, ale chyba podglądu bez otwierania sesji chyba nie robi ;(
  • #6 2877294
    zizu82
    Poziom 10  
    wlasnie go ogladam. A jak obejrzec w nim cokolwiek? tzn dane odebrane bo nie moge dojsc.
  • #7 2877355
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    zizu82 napisał:
    wlasnie go ogladam. A jak obejrzec w nim cokolwiek? tzn dane odebrane bo nie moge dojsc.

Musisz zaznaczyć w menu->Capture->Ports , który port ma szpiegować (tfuj) :D

Piotrek
  • #8 2877371
    zizu82
    Poziom 10  
    Cytat:
    Musisz zaznaczyć w menu->Capture->Ports

to ciekawe ale nie ma tam takiego menu :]
  • #10 2878340
    zizu82
    Poziom 10  
    faktycznie sorki nie ten ogladalem :]
    PortMonitor jest ok gdybym tylko jeszcze mial mozliwosc podejrzenia sygnalow sterujacych -szczegolnie chodzi mi o RTS,CTS

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano darmowego programu do monitorowania danych przesyłanych przez port COM z funkcją szpiegowania, czyli podglądu komunikacji bez otwierania sesji przez program. W dyskusji zaproponowano rozwiązanie sprzętowe polegające na podłączeniu przewodów TX i RX do drugiego portu COM w celu przełączania i monitorowania transmisji. Jako programowe rozwiązanie polecono PortMon od Sysinternals, który umożliwia podgląd danych na porcie COM i jest freeware. Inne wymienione narzędzia, takie jak Advanced Serial Port Monitor czy program z http://www.rolf-schroedter.de/moni/, były trialowe lub nie spełniały wymagań dotyczących szpiegowania bez otwierania sesji. PortMon pozwala także na monitorowanie sygnałów sterujących RTS i CTS, co było dodatkowym wymaganiem użytkownika.
REKLAMA