Witam
Nie chce zakładać nowego wątku więc podłącze się pod ten. Mam skaner Plustek Opticpro 4830p niestety tego typu skaner nie współpracuje z Win XP (brak sterowników).
Czy ktoś próbował podłączać skanery z gniazdem LPT za pomocą przejściówki LPT -> USB. Czy win XP zdoła dopasować sobie sterownik do skanera podłączając go za pomocą przejściówki USB??
Przeszukałem forum Elektroda w poszukiwaniu podobnego tematu ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi - czy skanery (przynajmniej niektóre) współpracują z taką przejściówką. Niektóre drukarki np. nie działają.
Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]: Po przeszperaniu działu elektronika odpowiadam sobie sam.
LPT nie jest złączem o cyfrowej transmisji danych - a USB jest. Więc jeśli nawet istniała by jakaś przejściówka to musiała by mieć elektronikę odpowiednią i odpowiedni program dla windowsa. Kosztowała by więcej niż mój skaner
Chyba dlatego większość postów na temat przejściówek LPT -> USB tych za 12 pln z allegro jest typu: podłączyłem nie działa, dlaczego.
Pozdrawiam