logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty odbiornik UKF z pętlą PLL? Schemat i opis działania

KaW 04 Sie 2006 10:01 3779 13
REKLAMA
  • #1 2822362
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Zalaczam krotki opis i schemat -odb. ktorty ma cechy nieco inne niz te superreakcyjne.
    Załączniki:
    • Prosty odb. UKF-u.rar (1.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 000_0607.JPG (265.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2825480
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    jeśli jestem w błędzie to prosze mnie poprawić.

Mnie uczono w szkole że w pętli synchronizacji fazowej jest detektor fazym, filtr dolnoprzepustowy, wzmacniacz sygnału błędu fazy i generator sterowany napięciem (VCO).
    O ile detektora fazy nie jestem w stanie poznać, o tyle wiem ze do budowy vco potrzeba diody pojemnościowej, a na tym schemacie takiej nie ma.
    Czy ktoś mógłby zweryfikować działanie tego odbiornika teoretycznie?

Cytat:
    -wartosci C,R bez miana oznaczaja jednostkowe ilosci

wiem, czepiam się ale dla mnie jednostkowa ilość dla pojemności to farad, a tu chyba chodzi o pikofarady (pF)

Wypadało by też dodać, że w języku rozyjskim literą B (czyt. W) oznacza się wolty (V)

Jak by ktoś chciał parametry tych tranzystorów to w moim katalogu jest tak:
    KT315B: 20V, 100mA, 150mW, 250MHz, β=50...350
    zamienniki: BSW64, 2N2222
  • #4 2825717
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    A gdzie tu ta pętla PLL? :D
  • REKLAMA
  • #5 2826409
    buldog
    Poziom 12  
    Temat ciekawy, lecz czemu nic na temat :cry:
  • REKLAMA
  • #6 2827269
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Przecierz to zwykły odbiornik superreakcyjny , który odbiera tylko stacje lokalne i posiada mizerną stabilność.
  • REKLAMA
  • #8 2830477
    KaW
    Poziom 34  
    zalaczam inny schemacik wkladki do radia bez ukf-u -OKEAN -czy tez cos podobnego.
    Ten jest juz podzielony na funkcje -zgodnie z zyczeniem -z innego
    wczesniejszego schematu/prostszego znacznie /.
    Załączniki:
    • 000_0715.JPG (343.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2837008
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    dla mnie to dalej jest conajwyzej superheterodyna
  • #12 2878887
    KaW
    Poziom 34  
    Chciałbym pokazac inny trochę schemat -zasady ogólne takie same
    Załączniki:
    • 000_0738.jpg (374.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odbiornik z pętlą fazową PLL - nr 3.rar (2.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego odbiornika UKF z pętlą PLL, jednak pojawiają się wątpliwości co do faktycznej obecności i działania pętli PLL w przedstawionym schemacie. Wskazano, że klasyczna pętla synchronizacji fazowej (PLL) składa się z detektora fazy, filtru dolnoprzepustowego, wzmacniacza sygnału błędu oraz generatora sterowanego napięciem (VCO), który zwykle wymaga diody pojemnościowej, nieobecnej w omawianym układzie. Schemat jest krytykowany jako odbiornik superheterodynowy o ograniczonej stabilności i zdolności odbioru głównie lokalnych stacji. Autor podkreśla, że heterodyna w schemacie nie odbiera bezpośrednio częstotliwości sygnału, lecz jego połowę, mieszając drugi harmoniczny z sygnałem. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące oznaczeń jednostek (pF zamiast F, wolty oznaczane literą B w języku rosyjskim) oraz parametry tranzystorów KT315B wraz z ich zamiennikami. Autor zamieścił dodatkowe schematy i tłumaczenia, które mają wyjaśnić zasady działania odbiornika. Całość wskazuje na próbę uproszczenia konstrukcji odbiornika UKF z elementami pętli PLL, jednak bez pełnej implementacji klasycznej pętli fazowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA