logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Stilo 2002 - kontrolka poduszek i brak żarówki SMD w liczniku

mazzyland 06 Sie 2006 13:18 2913 6
  • #1 2885879
    mazzyland
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przyjechał gość, pali się główna kontrolka poduszek. Po zbadaniu 2 błedy: poduszki z tyłu i czujnik w fotelu pasażera. W aucie 8 poduch. Auto świeżo kupione, ale podobno wymieniali licznik. Załączam zdjecia. Pytanie czy ktoś spotkał się z doatkową lampką, która jest na zdjeciu?? Czego ona dotyczy iczy ten błąd poduszek może byc zwiazany z tą lampką. Po rozebraniu licznika okazuje się że w miejscu tej kontrolki brak żarówki(SMD). Ktoś się spotkał z tego typu problemem??
    Załączniki:
    • Fiat Stilo 2002 - kontrolka poduszek i brak żarówki SMD w liczniku DSC05332.jpg (50.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2886087
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Jesli z ta wiedza chcesz sie brac za układy Airbag lepiej sobie odpuść, na zdieciu trzy kontroli
    1- głowna od poduch
    2- zapięcia pasów
    3- wył. poduszki pasażera, i pewnie o tą kontrolke Ci chodzi. Wystepuje ona w francuskich i włosk wozach.
  • #3 2890934
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    czesto powodem zapalania sie kontrolki poduszek w stilo jest zbyt duzy opor zlaczek przewodow ja z tym problemem radze sobie poprzez ominiecie wtyczek pod siedzeniami i bezposrednie lutowanie przewodow
  • #4 3015614
    aaazibi
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    witam u mnie zapala się lampka od airbaga po przejechaniu po dołkach, nie mogę ustalić który sensor fałszuje, Czy jest jakiś sposób aby samodzielnie ustalić co się dzieje z czujnikami . Pozdrawiam
  • #5 3015706
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    żaden sensor, tylko niekontakt.
  • #6 3015753
    aaazibi
    Poziom 12  
    wgrywali mi nowe oprogramowanie do sterownika, myślałem że to może być przyczyna
  • #7 3090119
    aaazibi
    Poziom 12  
    Witam. Czy ktoś wie gdzie są połączenia sensorów czujników airbagów. Te pod siedzeniami zlokalizowałem ale z pozostałymi mam problem. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Stilo z 2002 roku pojawia się problem z zapalającą się kontrolką poduszek powietrznych (airbag). Diagnostyka wykazała błędy dotyczące poduszek tylnych oraz czujnika w fotelu pasażera. W liczniku, który był wymieniany, brakuje żarówki SMD przy dodatkowej lampce kontrolnej, charakterystycznej dla francuskich i włoskich samochodów, która może sygnalizować wyłączenie poduszki pasażera. Częstą przyczyną zapalania się kontrolki airbag w Stilo jest zbyt duży opór w złączach przewodów, co można rozwiązać poprzez ominięcie wtyczek pod siedzeniami i bezpośrednie lutowanie przewodów. Problemy z czujnikami często wynikają z niekontaktów, a nie z uszkodzenia samych sensorów. Lokalizacja połączeń czujników airbag pod siedzeniami jest znana, jednak pozostałe połączenia bywają trudne do zidentyfikowania. Aktualizacje oprogramowania sterownika również były rozważane jako potencjalna przyczyna problemów, lecz nie potwierdzono ich wpływu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA