logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV panasonic 100Hz - smugi. Jasny punkt na ciemnym tle.

turas00 06 Sie 2006 20:17 2309 11
REKLAMA
  • #1 2887109
    turas00
    Poziom 11  
    prosze o porade. telewizor to model tx-32ps12p ma około pół roku (jest na gwarancji), problem polega na tym ze jak na ciemnym tle pojawi sie jakis jaskrawy punkt to od niego ciagna sie smugi na calej dlugosci eranu (poziomo). Byli juz u mnie z serwisu pokręcili troche screenem i powiedzieli ze tak ma byc! dlatego chcialbym sie poradzic co to moze byc, a na tym forum jest duzo fachowców. z gory dziekuje za odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #2 2887239
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Chyba kineskop pada, ale napisz jakij konkrenie masz tv?
  • #3 2887449
    turas00
    Poziom 11  
    tv to panasonic tx-32ps12p 100hz kupiony pół roku temu, poza tym co opisalem to obraz jest ok no może jest troche za ciemny i moglaby byc lepsza ostrośc ale te smugi sa naprawde dobijajace. czy powinni go wziac do serwisu? a moze daloby sie zrobic to na miejscu.
    p.s. dzieki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 2887609
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam.
    Oj widzę że Panasoniki zaczęły padać. Jakie te smugi są? Czy to są ciemne cienie czy jakieś odblaski zabarwione jakimś kolorem?
    Oczywiście żadnych smug nie powinno być ale jeśli kolega ma jakiś aparat to bardzo proszę o fotkę tego zjawiska - ciężko o czymś pisać czego nie widać a takich smug jest kilka rodzajów.
    Domyślam się że gdy taki jasny obiekt pojawi się na ekranie to i obok niego wymiary obrazu zmieniają się - obraz się wygina - mam rację?
    Proszę o fotki, trochę ułatwią sprawę.
    Potem napiszę ewentualnie co dalej robić.
  • #5 2890085
    turas00
    Poziom 11  
    smugi wyglądają następująco: jezeli na ciemnym (najlepiej czarnym) tle pojawią sie jakies jasne elementy (najlepiej biale) to od tegoz elementu ciagnie sie taka jasna smuga na calej dlugosci ekranu, np. jak lecą napisy po filmie to tak jakby ktos je rozmazal do konca ekranu z obu stron.
    owszem zdjęcia zamieszcze ale dopiero jutro bo dzisiaj nie dam rady.

serdeczne dzieki za pomoc bo naprawde niepowinno byc takiego czegos w takim tv i jak da sie cos z tym zrobic to niezmiernie sie uciesze bo juz tracilem nadzieje.
  • #6 2890140
    europejczyk
    Poziom 18  
    Tak czy siak jak TV ma pół roku to nie wiem na co czekasz???
    Nie radzę grzebać w nim ponieważ ma gwarancję, zawołać fachmanów do domu i po sprawie.
    Przecież po to ktoś wymyślił gwarancję - a jeśli pamietam dobrze to na ten TV są 24m-ce gwarancji.
    Powodzenia i napisz co załatwiłeś.
  • REKLAMA
  • #7 2891852
    jareks11
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam. Rzeczywiście odbiornik ma 2 lata gwarancji. I chyba warto pognębić trochę serwis (może sobie przypomną co z tym zrobić). A tak na marginesie, opisane zjawisko jest wynikiem zastosowania zbyt dużego ograniczenia w zasilaniu pracującym na stabilizator 8V. Rezystor oznaczony jako R841 powinien mieć wartość 22 om.
    Ta pomyłka została naprawiona i obecnie produkowane odbiorniki nie mają już takiej niedogodności. Sam czy przez serwis ale powodzenia.
  • #8 2893457
    turas00
    Poziom 11  
    zamieszczam zdjecia. wydaje mi sie ze widac wyraznie o co mi chodzi.
    dodaje ze jak jest ciemno w pokoju (najlepiej w nocy) efekt jest dobijajcy, podczas ogladania filmu byle jasniejszy element daje taka smuge mozna sie porzygac!

na zdjeciu ponizej rowniez widac jak sie przyjrzec ze litery maja odbicie to tez napewno wina telewizora bo jest to widoczne rownierz w menu tv.
    chcialbym jeszce dodac ze nie idzie rozjasnic tak obrazu jak np. w innych telewizorach.
    przykład grajac w konsole (ps2) to na innych tv rozjasnia sie caly widok w grze (wiecej widac) natomiast u mnie obraz sie robi taki blady, czarne robi sie "mleczne" a w grze nadal niewiele widac-czy to tez idzie jakos podregulowac?

jak juz napisalem wczesniej byli juz raz u mnie z serwisu i powiedzieli ze pierwszy raz widza takie cos i nic nie zrobili!! troche sie zalamalem myslalem ze tak zostanie, ale dzieki kolegom teraz mam nadzieje ze cos jednak da sie zrobic. Czyli poprostu powinienem meczyc serwis tak dlugo az mi tego nie zrobia? sam nieznam sie zabardzo wiec nic raczej nie zdzialam a nie ukrywam ze bym chcial.
    dziekuje za odpowiedzi!
  • #9 2893574
    europejczyk
    Poziom 18  
    Serwis serwis serwis - męczyć aż naprawią. Dlaczego my mamy działać w czasie gwarancji? Poza tym załóżmy że teraz naprawisz a za 3 miesiące coś się zepsuje że nie naprawisz(!), wezwiesz serwis a oni powiedzą że ktoś grzebał w TV i anuluja gwarancję. I trzeba będzie bulić :-)

Ja już napisałem rok temu na "elektrodzie.pl" - nigdy sprzętu Panasonica już nie kupię - i myślę że wytrwam w tym.
    Jedno wielkie dno - kiedyś firma z wyższej półki a teraz chłam - takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam i napisz koniecznie jak tam walka z serwisem.

Dodano po 5 [minuty]:

Z ciekawości jeszcze zapytam - jak ta smuga się zachowuje przy zmniejszaniu kontrastu? Może tez za duży jest kontrast ustawiony? A może za silny sygnał dociera do odbiornika poprzez EURO?
    Przypominam że w instrukcji obsługi jest "zakaz" podlączania tego tv do komputera, konkretnie do wyjść poziomu TTL.
  • REKLAMA
  • #10 2896869
    turas00
    Poziom 11  
    witam! rzeczywiscie kontrast jest ustawiony na maxa, ale po pierwsze bardziej wplyw na to ma jasnosc niz kontrast (im jasniej tym gorzej), po drugie to jakbym ustawil obraz tak zeby niebylo smug to oraz jest gorszy niz w 20-letnim rubinie! a po trzecie to obojętnie jakbym chcial ustawic kontrast czy jaskrawosc to nie powinno byc takiej komedii! to juz nawet na starych 50 hercowkach tego nie widzialem. Bede dzwonil do serwisu niech przyjezdaja i dzialaja, mam tylko jeszcze jedno male pytanko jezeli sie okaze ze nie zrobia tego u mnie (biorac pod uwage posta od kolegi jareks11 nie powinno byc problemu) tylko beda chcieli wziac go do serwisu to pozostaje jeden malenki mankament, dzieki madrosci moich rodzicow stracilem karton od tv. czy moze byc z tym problem? dzieki za pomoc jak tylko zacznie sie cos dziac to zaraz napisze co i jak.
  • #11 2897650
    DAREK2004
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Widzę że to taka uroda, słaby kineskop, walcz z rserwisem
  • #12 3244126
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    chciałem dodac ze mam takiego samego wraka te same problemy

1.)krzywo wstawiony kineskop w obudowe widac na fotkach kolegi ,patrząc na tą ramke czarną nieaktywną kineskopu

2. smugi na czrnym tle

3. w nocy przy max czarnym obrazie nawet bez sygnału w trybie av kineskop swieci jasno przez co czarny robi sie z czerni szarawy

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Panasonic TX-32PS12P 100Hz, który po około pół roku użytkowania wykazuje smugi poziome ciągnące się od jasnych punktów na ciemnym tle. Smugi pojawiają się szczególnie przy jasnych elementach na czarnym tle, np. podczas wyświetlania napisów, powodując efekt rozmazania na całej szerokości ekranu. Obraz jest ogólnie poprawny, choć zbyt ciemny i o niskiej ostrości, a regulacja jasności i kontrastu nie eliminuje smug, a nawet pogarsza jakość obrazu. Serwis stwierdził, że to normalne, jednak użytkownicy forum sugerują, że problem może wynikać z wadliwego kineskopu lub błędu konstrukcyjnego w zasilaniu kineskopu, gdzie rezystor R841 o wartości 22 omów powinien być zastosowany, co w nowszych modelach zostało poprawione. Zalecane jest korzystanie z gwarancji i naciskanie na serwis, aby naprawił usterkę, gdyż samodzielne ingerencje mogą skutkować utratą gwarancji. Dodatkowo zauważono, że kineskop może być krzywo zamontowany, co pogarsza jakość obrazu, a w trybie AV przy maksymalnym czarnym obrazie kineskop świeci jasno, powodując szarzenie czerni. Użytkownicy forum wyrażają rozczarowanie jakością telewizorów Panasonic i podkreślają konieczność konsekwentnej walki z serwisem w ramach gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA