logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo TL600 - jak sprawdzić hydrostat i przyczyny przelania wody?

Pawel wawa 07 Sie 2006 08:58 2420 5
REKLAMA
  • #1 2888197
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    Witam, moja pralka ardo TL600 przelała wodę( przez gumowy łącznik między bębnem a "podajnikiem proszku" Mam pytanie, co może być przyczyną takiego zachowania, podejrzewam hydrostat. Wcześniej miałem problemy z wirowaniem, czasem działało czasem nie, elektrycznie obwody sprawdziłem, silnik podłączony na krótko wiruje bez problemów.
    Stąd też moja prośba i pytania:
    1. Jak można sprawdzić hydrostat
    2. Gdzie ewentualnie można kupić hydrostat w Warszawie lub okolicach
    3. Czy może być jeszcze inna przyczyna przelania wody?
    4. Gdzie znaleźć dobry schemat, kompletny z opisami( na elektrodzie znalazłem tylko jeden jpg. bez opisów)
    5. Gdzie można znaleźć instrukcję po Polsku
    6. Co może być przyczyną "niechęci do wirowania"
    Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam Paweł.
  • REKLAMA
  • #2 2888440
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Przeczyść komorę i wężyk hydrostatu.
  • REKLAMA
  • #3 2888490
    Pawel wawa
    oczywiście to zrobię. Pytanie pozostaje jak sprawdzić hydrostat?
  • REKLAMA
  • #4 2888543
    BOLO300
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Witaj, hydrostat możesz sprawdzić omomierzem, tylko musisz znać jego schemat łączeń. Odłącz i wymontuj. Schemat powinien być na obudowie hydrostatu. Przełączenia możesz dokonać wdmuchując lekko powietrze do środka, będziesz słyszał kliknięcia. Wirowanie nie włączy się prędzej niż hydrostat nie przełączy. Może masz wypalone styki, albo zaśniedziałe. Sprawdź drożność komory i wężyka, jak pisze asdasd11. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2890578
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Jesli pralka nie wypompuje wody,lub czujnik poziomu wody nie da zezwolenia do programatora,nie wlaczy sie wirowanie,pralka miala klopoty z wirowaniem(a silnik jest ok),przelewa wode-proponuje sprawdzic ten czujnik

Dodano po 4 [minuty]:

Jesli elektrozawor otwiera wode,znaczy ze cewka jest dobra,ale warto sprawdzic czy w nim nie przepuszcza uszczelka
  • #6 2911684
    Pawel wawa
    Dziękuję bardzo za pomoc, pralka jest już sprawna, po generalnym remoncie(wymiana hydrostatu, grzałki, i łozysk)
    Zamykam temat:)
REKLAMA