logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy komendy OBDII do ECU są uniwersalne dla wszystkich aut?

teope 07 Sie 2006 17:26 1878 4
REKLAMA
  • #1 2889823
    teope
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam,
    chciałbym sie dowiedzieć czy komendy wydawane do ecu przez odpowiednie interfejsy sa takie same do wszystkich aut zgodnych z OBDII???
    Chodzi mi o szesnastkowe cyfry traktowane jako komendy OBDII.
    Gdzie można posiąść wiedzę na temat jak powinny być formuowane ww komendy?- a może ktoś z uzytkowaników ma takową wiedzę i podzieli się nią???
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2891046
    teope
    Poziom 18  
    posiadasz tą książkę?
    znajdę tam odpowiedź na moje pytanie?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2891374
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    ta książka jest poświecona diagnostyce pokładowej zgodnej z standardem OBD2, i jest obecnie najlepszą ofertą na polskim rynku.
    wiecej danych znajdziesz w dokumentach ISO, SAE, EPA oraz literaturze amerykańskiej , skad ten standard sie wywodzi (myśle ze na poczatek ta książka ci wystarczy)
  • #5 2895031
    teope
    Poziom 18  
    mam interfejs spełniający normę OBDII do tego program dzięki kótrym możemy odczytać wszelkie informacje o stanie czujników wykonawczych w trakcie jazdy i przy wyłączonym silniku, po za tym sprawdza zamrożone ramki i dokonuje kilku innych testów i pomiarów silnika,
    inną opcją jest wydawanie komend do ECU pojazdu po przez kody wspomniane w poprzednich postach
    pytanie brzmi:
    czy posiadając odpowiedni program będę mógł odczytać dane o poduszkach czy abs? (dodam, że programik kasuje kody błędów)
REKLAMA