logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

od komputera do wzmacniacza do filtra aż do subwoofera...

a 08 Sie 2006 21:14 1362 13
  • #1 2894937
    a
    Poziom 11  
    Witam Was wszystkich...!
    Jak tu przychodziłem nie wiedzialem nic... juz pare dni szperam i szperam i szperam tak sobie tutaj i sie dowiaduje co raz to nowych rzeczy. Mysle ze to forum jest nieludzko przydatne, ale jednak dalej jestem wielkim amatorem w tych sprawach...ale wole zapytac niz cos zepsuc :wink:

Zakupilem juz glosnik GDN 27/150/4, terminal, tunel bas reflex oraz filtr dolnoprzepustowy (wzmacniacz musze pozyczyc bo mnie jeszcze nie stac). :turn-l:

Moje pytanie brzmi:
    Czy jest cos o czym zapomnialem (oprocz oczywiscie kupna wzmacniacza i zrobienia skrzyni) :?:. Czy filtr dolnoprzepustowy moge zamontowac wewnatrz skrzyni :?:. Jak wygłada polaczenie tego wszystkiego: od komputera do wzmacniacza do filtra aż do subwoofera :?:.
  • #2 2895707
    pawelo220v
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Oczywiscie ze filtr moszesz zamontowac wewnątrz skrzyni tylko najpierw dobrze go przymocuj, a połączenie jest proste- chinch-em od kompa do wzmacniacza, podłączasz głosnik i wszystko gra

Dodano po 5 [minuty]:

Zapomniałem dodac ze z wyjscia wzmacniacza podłaczasz najpierw filtr. na płytce filtru pewnie masz schemat a jak nie to musisz miec napisane WE i tu podłączasz przewodu z wzmacniacza i z wyjscia filtru opisanego przez WY przewodem łączysz go głosnika tylko nie zapomnij o prawidłowym połączeniu + i -

Dodano po 16 [sekundy]:

Zapomniałem dodac ze z wyjscia wzmacniacza podłaczasz najpierw filtr. na płytce filtru pewnie masz schemat a jak nie to musisz miec napisane WE i tu podłączasz przewodu z wzmacniacza i z wyjscia filtru opisanego przez WY przewodem łączysz go głosnika tylko nie zapomnij o prawidłowym połączeniu + i -
  • #4 2898547
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Zapomniałeś albo nie zapomniałęś.Jęśli wszystko wiesz to dobrze jeśli nie to:
    http://audiomania.info/articles.php
    Tam masz wszystko o budowie obudów bo nie wiem czy obliczyłeś tą obudowę?!Bo jak nie to będzie straszna kapusta.Wiem bo mam nie obliczaną i brzmi strasznie.Ale bas to maaaa ;)
    Jeśli chodzi o filtr to on wlicza się razem w to co musisz w nią wpakowac:czyli wata i filtr.

Pozdrawiam
  • #5 2899918
    a
    Poziom 11  
    Moje plany co do glosnika STX GDN 27/150/4 (o ktorym jest mnostwo na forum) są takie:
    -Obudowa 35x35x50 - a moze wieksza...?
    -Tunel bas reflex (Średnica montażowa 62 mm; Średnica wewnętrzna 45 mm; długość 110 mm; Średnica zewnętrzna,bass-reflex profilowany wykładniczo ,czarny ,matowy 75 mm)
    -Filtr dolnoprzepustowy 4 ohm

LINKI:
    głośnik -----> http://www.allegro.pl/item118004604_nowy_glosnik_gdn_27_150_8_150_w_rms_4_8_oh.html
    tunel bas reflex -----> http://www.allegro.pl/item119488673_tunele_bass_reflex_do_kolumn_30_45_mm.html
    filtr dolnoprzepustowy -----> http://www.allegro.pl/item119192211_filtr_do_subwoofera_4_8_ohm_dozywotnia_gwarancja.html

Jezeli moja przyszla obudowa jest zla to poprosze o prawienie jej
    wymiarow...

-------------------------------------------------------------------------------------
    Myslicie ze z tym wszystkim co podalem moj subwoofer bedzie dobrze gral...? Czy moze cos jest zle...? :?:
  • #6 2902576
    DJKompot
    Poziom 26  
    Jak robisz tak jak jakiś kolega na forum zrobił to nic nie mówię ale jeśli sam wszystko to czy wiesz co to WinISD???

Pozdrawiam
  • #7 2904740
    a
    Poziom 11  
    nie umiem sie polapac w tym programie....
    Ale nie dopowiedziales na moje pytanie :!: CZy ta obudowa jest dobra...:?:
  • #8 2906118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2906413
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ja odwalac robot za ciebie nie będe.Włóż w to troche wysiłku.Dzięki ZwiazekRadecki że mnie wyręczyłeś ;)

Pozdrawiam

EDIT:
    To dobra:
    Box - powinien miec ze 76L dla sub
    Wysterowana na 23Hz
    Tunel to dł. 46,16cm i sze. 10.20
    Ja też nie umiem się dobże posługiwac ale rozumiem istote programy i takie parametry mi podał.
    Głośnik to: STX GND 27/150/4SC

Pozdrawiam
  • #10 2907161
    a
    Poziom 11  
    bardzo ci dzieki...:D
    Pomogles nie tylko mnie-to pytanie o wymiary do tego stx'a pojawialo sie kilkakrotnie... :P
    A czy z takim tunelem BR jak ja mam (link do aukcji wczesniej) subwoofer nie bedzie zle gral...:?:
  • #11 2908361
    DJKompot
    Poziom 26  
    Lepiej tak jak w programie ale jeśli chcesz tanio to możesz dac np.2-4 takich tuneli i będze znośnie.Nie lepiej zamemu zrobic filtr?Są schematy i wyjdzie ci przy moich zasobach o połowę taniej.Głośnik jest ok. bo wiele osób robi na nim suby.Obudowa ujdzie w tłumie...Tylko tak: Czym ją zamieżasz udekorowac?
    -Fonir
    -Kocyk
    -Farba (...)
    -Okleina
    Itp.
    Pozdrawiam
  • #12 2908603
    a
    Poziom 11  
    Tego to najstarsi gurale nie wiedza czym ja to chce udekorowac.... ale to sie potem pomysli....
    Czy sam subwoofer nie bedzie wytwarzal takiego basu ze nie bedzie slychac muzyki...:D:?:
    A co do tego tunelu to musze dac tylko 1 bo tylko 1 kupilem, ale zobaczymy jak to bedzie przy tym BR :D
  • #13 2908877
    DJKompot
    Poziom 26  
    Po pierwsze : czy ty chcesz słuchac muzyki z suba??????????????????????????????????????
    Sub nosi tylko niskie tony.Zwrotnica obcina przy pewnej częstotliwości i temu tak się dzieje.A od reszty są głośniki wysokotonowe.Oblicza się że ogólna moc dla głśników to:
    79% GN, 15% GŚ i 6% GW.

Pozdrawiam
  • #14 2909768
    a
    Poziom 11  
    ja mam 1 glosnik niskotonowy i mam zamiar zbudowac tylko subwoofer...moze potem cos wiecej o ile bedzie forsa bo na razie nie ma

------------------------------------------------------------------------

Glosnik z filtrem i cala reszte moge polaczyc obojetnie jakimi kabelkami czy musza byc jakies konkretne...:?::?:

------------------------------------------------------------------------

Jeżeli w glosniku jest lekko pekniete to uwypuklenie ktore jest obkrazone przez membrane to glosnik duzo straci...:?::?: :cry: :cry: :cry: :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera z głośnikiem niskotonowym STX GDN 27/150/4, tunelu bas-reflex oraz filtru dolnoprzepustowego 4 ohm. Poruszono kwestie montażu filtru dolnoprzepustowego wewnątrz obudowy, który należy solidnie przymocować, oraz prawidłowego połączenia: sygnał z komputera przez chinch do wzmacniacza, następnie z wyjścia wzmacniacza do wejścia filtru (oznaczonego WE), a z wyjścia filtru (WY) do głośnika, z zachowaniem polaryzacji (+ i -). Podkreślono znaczenie odpowiednio zaprojektowanej i obliczonej obudowy subwoofera, sugerując użycie programu WinISD do optymalizacji wymiarów i parametrów tunelu bas-reflex. Zalecana objętość obudowy to około 76 litrów, strojenie na 23 Hz, a długość tunelu około 46 cm. W przypadku ograniczonego budżetu można zastosować jeden tunel bas-reflex lub kilka mniejszych. Poruszono także temat dekoracji obudowy oraz pytanie o wpływ subwoofera na słyszalność muzyki – subwoofer reprodukuje tylko niskie tony, a resztę pasma obsługują głośniki średnio- i wysokotonowe. Wskazano, że do połączeń można użyć standardowych kabli, ale ważne jest zachowanie poprawnej polaryzacji. Uszkodzenie membrany głośnika (pęknięcie) może znacząco obniżyć jakość dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA