logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można przenieść szyfrator Satel z piwnicy na przedpokój?

tolciuu 09 Sie 2006 11:39 1251 8
REKLAMA
  • #1 2896555
    tolciuu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanie czy mozna przeniesc manipulator (chyba tak to się nazywa ten szyfrator) poniewaz mam teraz remont w domu.
    Teraz cala skrzynka i manipulator są zainstalowane w piwnicy co szczerze mowiac jest niewygodne bo trzeba schodzic do piwnicy zeby wlaczyc/wylaczyc alarm. Czy da się przeniesc sam ten szyfrator ??
    Oczywiscie sam bym tego nie robil ale pytam Was bo czlowiek ktory mi instalowal powiedzial ze nie mozna tego nigdzie przeinstalowac i ze to razem z ta skrzynka musi byc a ja u wszystkich widze same szyfratory na przedpokoju a reszta maja ukryta albo gdzies w szafie albo w piwnicy

to jest moj szyfrator
    http://www.satel.pl/produkty/szw02.php

Proszę o odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 2896628
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ja nie widzę problemu, bo wszystko da się zrobić. W twoim przypadku trzeba od skrzynki pociągnać przewód w to miejsce gdzie chcesz mieć zainstalowany manipulator i podłaczyć go. Jeżeli masz teraz remont to tymlepiej nie będziesz musiał niszczyć ścian.
    Ten fachowiec chyba wychodzi z takiego założenia, że jak posawimy tv w jednym pokoju to do drugiego nie można go przenieść bo nie będzie działał ;-)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2896667
    tolciuu
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz a czy ten kabel musi byc poprowadzony w scianie czy moze byc w listwie maskujacej??
    Mam remont ale juz mnie te kucie i szpachlowanie powoli męczy.
  • REKLAMA
  • #4 2896706
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Poprowadzenie kabla w ścianie ma wiele zalet. Przede wszystkim estetyka i bezoieczeństwo. Ja na Twoim miejscu skorzystałbym z okazji remontu i schował go w ścianie.
  • #5 2896727
    fryzbi
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    To już twoja wola. Zasada jest taka, aby przewód nie był dostępny dla osób postronnych więc ściana to dla mnie najlepszy pomysł bo nic nie widać a listwa to listwa widać ją i troche szpeci.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2899610
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Zrobić da się wszystko na poczatek zmień instalatora
  • #7 2987052
    GregSid
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam.

Z tego , co w TEMACIE głównym :
    1. Skoro korzystasz z SZW02 to wnioskuję, że masz jakąś starszą centralkę alarmową. SZW02 jest szyfratorem /w skrócie: możliwość załączenia/wyłączenia po podaniau właściwego kodu/, natomiast w nieco nowszych centralkach stosuje się manipulatory z komunikacją dwustronną. Ukazują one np. stan wejść centrali.
    2. Nawet przy zastosowaniu SZW02 możesz go oczywiście przenieść, gdzie uznasz za właściwe; co więcej możesz zastosować dwa szyfratory aby załączać/wyłączać system z dwóch miejsc. Wymaga to w niektórych wypadkach zastosowania dodatkowych przekaźników.

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #8 2987991
    kemir
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam. Czy znasz typ - symbol tej centrali. Jest taka stara centrala Satela która wymaga wprowadzenia opóźnienia przed wyłaczeniem. Może Twój szyfrator właśnie do tego służy i instalator miał w pewnym sensie słuszną koncepcję. Ale w elektronice nie ma rzeczy niemożliwych i przenieść taki szyfrator można
  • #9 2997728
    Olszewski Andrzej
    Poziom 11  
    Myślę, że powinieneś pomyśleć nad zmianą centrali alramowej. Miałbyś wtedy pełny obraz systemu w manipulatorze ( oczywiście LCD) np przy wejściu głównym, a "serce" mogłoby zostac w piwnicy , aby za dużo nie przerabiać instalacji tylko magistralny do manipulatora

Podsumowanie tematu

✨ Manipulatory (szyfratory) Satel, takie jak model SZW02, można przenieść z piwnicy na przedpokój poprzez doprowadzenie odpowiedniego przewodu od centrali alarmowej do nowej lokalizacji manipulatora. Zaleca się prowadzenie kabla w ścianie ze względu na estetykę i bezpieczeństwo, choć możliwe jest również użycie listew maskujących. W starszych systemach z szyfratorem SZW02 możliwe jest także zastosowanie dwóch manipulatorów do sterowania systemem z różnych miejsc, co może wymagać dodatkowych przekaźników. Warto rozważyć modernizację centrali alarmowej na nowszą z manipulatorem LCD, który oferuje pełniejszy podgląd stanu systemu, pozostawiając centralę w piwnicy i łącząc ją magistralą z manipulatorem na parterze. Instalatorzy mogą mieć różne opinie, jednak technicznie przeniesienie manipulatora jest wykonalne i często praktykowane.
REKLAMA