logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux Tap2544tn nie działa pilot kłopoty z załączaniem.

rafalbecht 10 Sie 2006 21:21 1284 6
REKLAMA
  • #1 2903555
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Witam tv nie działa pilot po załączeniu z klaw. lokalnej tv sie włącza ale brak wizji i foni,a dioda świeci się na pomarańczowo dopiero po kilku próbach tv się załącza ale pilot nie działa. Więc mam pytanie do szanownych kolegów co takiego może to powodować może tylko wsad pamięci a może procesor za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2903903
    ROMKOJ
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Witam,procesor odpada,myślę że należy w pierwszej kolejności podstawić nowe elektrolity w przetwornicy,podstawić nowy odbiornik podczerwieni,sprawdzić napięcia z przetwornicy i napięcia na płytce kineskopu.
  • REKLAMA
  • #4 2904028
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Co do pilota - najpierw sprawdziłbym jego działanie na innym TV lub odwrotnie pewnym pilotem próbowałbym obsługiwać ten TV.
    Co do TV póki co nie spieszyłbym się z modyfikacją wsadu pamięci - często zbyt pochopne manipulowanie zawartością prowadzi na manowce.
    Jeśli chodzi o pomarańczową diodę sprawa jest następująca :
    w tych TV przy rozruchu po włączeniu, procesor wizyjny próbkuje poszczególne działa kineskopu. Ta informacja jest przekazywana do procesora głównego, który w przypadku nie osiągnięcia odpowiedniej wydajności dział blokuje TV i zaświeca LED-ę na pomarańczowo.
    Proszę po włączeniu lekko ruszyć dolnym pokrętłem na trafopowielaczu aby zmienić nieco napięcie siatki drugiej. Przy poprawnytm ustawieniu TV natychmiast zmieni kolor LED-y na zielony i poprawnie wystartuje.
    Oczywiście zakładam brak innych uszkodzeń. Myślę, że warto to sprawdzić.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #5 2904174
    transoptor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    A ja ci radzę tak jak już jeden z kolegów ci podpowiedziałże należy podmienić kondensatory w przetwornicy.To z reguły wystarcza. Pozdrawiam
  • #6 2904554
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Witam odbiornik podczerwieni już podstawiałem i nic a pilot jest dobry 5V jest dobre ale podstawię elektrolity i zobaczymy co będzie narazie dziękuję rady odezwę się jak to wszystko sprawdzę. I mam jeszcze jedno pytanie gdzie znajdę program do przeglądania plików w formacie DJVU.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Trilux Tap2544tn, w którym pilot nie działa prawidłowo. Po włączeniu telewizora lokalnym przyciskiem obraz i dźwięk nie pojawiają się, a dioda świeci na pomarańczowo. Po kilku próbach telewizor się uruchamia, ale pilot nadal nie reaguje. Sugerowane przyczyny to uszkodzony zasilacz, odbiornik podczerwieni lub zużyte kondensatory elektrolityczne w przetwornicy. Zaleca się wymianę elektrolitów oraz sprawdzenie napięć na przetwornicy i kineskopie. Procesor jest mało prawdopodobną przyczyną usterki. Dodatkowo, pomarańczowa dioda sygnalizuje problem z rozruchem kineskopu, który można próbować skorygować regulacją napięcia siatki drugiej na trafopowielaczu. Sprawdzenie działania pilota na innym telewizorze lub użycie innego pilota do testu jest również wskazane. Autor potwierdził wymianę odbiornika podczerwieni bez efektu i planuje wymianę elektrolitów. W dyskusji pojawiła się także informacja o programie do przeglądania plików DJVU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA