logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce FX 5200 - gdzie znaleźć kompatybilny sterownik bez błędów?

mrozio15 11 Sie 2006 12:57 1464 9
REKLAMA
  • #1 2905338
    mrozio15
    Poziom 10  
    Mówj problem polega na tym. Zainstalowałem sterownik który był na płycie razem z karta graficzna po chwili działania komputera zaczoł sie zawieszac non sto po prostu czarny ekran i tyle naciskałem reset a potem znowu ale gdy pojawił sie ten czarny ekran i czekałem nie wciskajac reseta komuter sam sie uruchamiał i wyskakiwał komunikat ze system odzyskał poprawnosc po powaznym błedzie i ze powodem jest sterownik karty graficznej no to wszedłem na menedrzera urządzen i chwilowo wyłączyłem sterownik i od tej chwili komuter ani rau mi sie nie zawiesił ale cos za cos nie moge teraz oglądac pełnoekranowego filmu i grac w gry bardziej zaawansowane graficznie i tu moje pytanie z kąd wziąść sterownik który bedzie pasował do tej karty sciągałem juz z n- vidii i dalej lipa .przy instalacji kazdego sterownika jest podany komunikat zesterownik nie przeszedł testów zgodznosci iso i takie tam poradzcie mi co ma robic i z kąd wziąć sterownik do tej karty który bedzie idealnie pasował
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2905395
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    kazdy sterownik nvidi z ich strony obslugujacy Twija karte powinien zadzialac. o ile dobrze pamietam to ten komunikat pojawia sie zawsze gdy stery nie sa zaakceptowane przez microshita i nie ma sie co tym martwic. jesli stery nie pomagaja sprobuj wyjac karte i wlozyc ja powtornie jesli to tez nic nie da sprawdz ja u kogos na innym sprzecie
  • REKLAMA
  • #3 2905476
    mrozio15
    Poziom 10  
    wyjmowana była setki razy ale spróbuje u kogos innego zamontowac ta karte thx
  • REKLAMA
  • #4 2906755
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Prosze podac reszte konfiguracji komputera(zasilacz tez).

Prosze podac na forum tresc komunikatu o bledzie.

Najlepsze sterowniki dla tej karty to 61.93 lub 66.93

Pozdro
  • #5 2906906
    coy_coyote
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Mam identyczną kartę i kolega _666_ ma rację te wersje sterów są najlepsze. Dl;a mnie problemem jest albo sama karta albo gniazdo AGP. Sprawdź kartę u kolegi na innej płycie jak będzie działała to weź kartę kolegi włóż do siebie na pewno znajdziesz problem
  • #6 2907086
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Nowsze karty AGP firmy nVidia (od serii FX) "nie lubią się" ze starszymi płytami ze złączem AGP do 4x. Podobno Radeony są w tym przypadku bardziej "tolerancyjne"...
  • #7 2907253
    mrozio15
    Poziom 10  
    płyta główna to n vidia n force 2 ultra 400 agp 8x procek to amd athlon 2600 + 768 ramu zasilacz to nie wiem jaki zwykły 230 v. a co do tych sterów to próbowałem instalowac 66.93 i zaraz jak włączyłem komputer to od razu na początku gdy włączył sie gg to zawiesiło mi kompa 3 razy pod rząd za 4 zdążyłem włączyc menedżera i wyłączyłem sterownik zaraz spróbuje ten drugi sterownik jak on nie bedzie działał to lipa

zaraz dopisze nazwe komunikatu jak sie w tym chwile pobawie
  • REKLAMA
  • #8 2925476
    zerotime
    Poziom 11  
    Nie wiem czy kolega sobie poradził ale niedawno miałem ten sam problem i nic nie pomagało nawet te stery 6x.xx.
    Zadziałały jedynie 56.64_winxp2k_international_whql i nadal działają od tygodnia nie mam problemów. Ogólnie ta karta jest jakaś dziwna bo wcześniej działała na najnowszych sterach z pasywnym chłodzeniem i lekko się grzała, a teraz to bucha jak z pieca ogromną temp. w dodatku zamontowałem wiatraczek ale tam jakaś dmuchawa się przydała lub chłodzenie ciekłym azotem. POzdr i spróbuj tych 56.64.
  • #9 2925826
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Dlaczego tak zlekceważyłeś swój zasilacz ? Przecież to "źródło życia" twojego komputera.Proszę zmierzyć miernikiem wszystkie napięcia z zasilacza.Proszę podać pełną specyfikację zasilacza (z naklejki na zasilaczu).
  • #10 2995874
    mrozio15
    Poziom 10  
    sprzedałem karte w komisie i kupiłem radeona 9550 nówke i juz nie mam tych problemów

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej GeForce FX 5200, dla której standardowe sterowniki dołączone do płyty lub pobrane ze strony Nvidii powodują zawieszanie się systemu i czarny ekran. Komunikaty o błędach wskazują na problemy ze sterownikiem, który nie przeszedł testów zgodności Microsoftu, co jest jednak powszechne i niekoniecznie oznacza niekompatybilność. Zalecane wersje sterowników to 61.93, 66.93 oraz starsza 56.64 (wersja winxp2k), która w jednym przypadku rozwiązała problem stabilności. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzona karta, niekompatybilność z płytą główną Nvidia nForce2 Ultra 400 AGP 8x lub zasilaczem o nieznanej specyfikacji. Karty nowsze z serii FX mogą mieć problemy z płytami AGP starszymi niż 4x. Zalecane jest testowanie karty na innym sprzęcie oraz sprawdzenie parametrów zasilacza. Ostatecznie autor sprzedał kartę i kupił Radeon 9550, co wyeliminowało problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA