logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD SONY RDR HX-710 - uszkodzony zasilacz (spalony układ)

pulikow 12 Sie 2006 19:35 2999 5
REKLAMA
  • #1 2909523
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam

Mam uszkodzoną nagrywarkę DVD SONY RDR HX-710. Niestety nie znam jej losów (została przywieziona z niemieckiego targu jako uszkodzona - nie włącza się) .

Uszkodzenie jest widoczne w zasilaczu (przetwornicy).
    Spaleniu uległ element oznaczony jako IC101 o symbolu MIP3E7MY 540M.
    Element (najprawdopodobniej układ scalony - przykręcony do radiatora) był po stronie pierwotnej transformatora środkową nóżką połączony z minusem kondensatora elektrolitycznego 150uF. Pin nr 1 był podłączony również z minusem tego kondensatora ale przez jakiś mały kondensator SMD. Pin 3 elementu połączony jest z jednym z odczepów uzwojenia pierwotnego transformatora.

Pomóżcie mi zidentyfikować ten element oraz zdiagnozować przyczynę usterki. Element został dosłownie rozerwany na pół.
    W internecie znalazłem ledwo kilka śladów dotyczących tego układu (brak jakichkolwiech szczegółowych opisów a w szczególności listy zamienników).

Czym mogę go zastąpić oraz co jeszcze sprawdzić zanim w jego miejsce wlutuję sprawny?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2909745
    pulikow
    Poziom 20  
    No tak, ten znalazłem ale nie mam zbyt wielkiego doświadczenia aby uznać, czy może on posłużyć jako zamiennik.

A co mogło być powodem "wysadzenia" tego sterownika?
  • REKLAMA
  • #4 2910280
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    pulikow napisał:

A co mogło być powodem "wysadzenia" tego sterownika?

Np. wyładowanie atmosferyczne.
  • REKLAMA
  • #5 2910682
    pulikow
    Poziom 20  
    Aha, czyli mogę go (jak kupię) wlutować i uruchomić zasilacz bez gruntownego sprawdzania pozostałych elementów...

Sprzewdziłem diody (są OK).
    Co dziwne - bezpiecznik na weściu zasilania 230V nie jest spalony.
  • #6 2960295
    pulikow
    Poziom 20  
    Witam ponownie

Sprawdziłem ten opis MIP3E3SMY, w zasadzie jest to to samo ale moc (max prąd) jest trzy razy za mały :-(

Niestety nie udało mi się zlokalizować MIP3E7MY w jakimkolwiek sklepie internetowym (i nie tylko).

Czy mówgłby ktoś z was pomóc w określeniu zamiennika?
REKLAMA